Stran 71 od 86
Objavljeno: Po Sep 11, 2017 5:44 pm
Napisal/-a Tonček
Pa še nekaj je zanimivo. V zahodnejših področjih (Italija, Avstrija, Slovenija) uporabljajo za mesnine poper, v vzhodnejših (Madžarska, Slavonija, Vojvodina ipd.) pa ostro papriko in čili. Kulen je zakon.
Objavljeno: Po Sep 11, 2017 6:36 pm
Napisal/-a mravlja
Tole je sicer bolj debata za jezikoslovce, pa vseeno... (mogoce pa tudi ne)...
Ko sem bil mlad, smo imeli sladko papriko, pekoco papriko in poper - in nam je bilo vsem takoj jasno, kaj je kaj. Izraz ostra paprika, si mislim, da smo "prenesli" v naso rabo s skupnim bivanjem v bivsi drzavi (kar se mi ne zdi nic narobe, izraz "ostri" v obeh jezikih pomeni isto...). Pod izrazom "kajenski poper" pa si predstavljam mleto papriko (seveda pekoco) iz paprik sorte/sort "cayenne". Ali to drzi ali ne, ne vem. Ali ima "kajenski poper" zato kake posebne lastnosti, drugacne od drugih mletih pekocih paprik, tudi ne vem. Vem pa, da ima pri sladkih paprikah "horgoska" mleta paprika poseben status in v bivsi drzavi je bila (po mojem spominu) vsa kvalitetna sladka paprika - "horgoska". Ve kdo kaj vec o tem?
Objavljeno: Po Sep 11, 2017 7:31 pm
Napisal/-a pajo
Plamenka lahko brez milosti zbrišeš.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Po Sep 11, 2017 7:46 pm
Napisal/-a Bicikel
Oooo, Pajo, novi okusi/kombinacije !!! Bravo! Zelo inovativno.
Se priporočamo za degustacijo novih reči na jesenskem srečanju. Seveda v minimalnih demonstracijskih količinah.
Objavljeno: To Sep 12, 2017 12:29 am
Napisal/-a mravlja
Pajo, super.
(pa nec brisat, prosim)
Objavljeno: To Sep 12, 2017 9:28 am
Napisal/-a živa
Samo prej mu je treba povedati - da ne bo prehudih posledic.
(lahko da za vse vpletene... Wink ).
ja, to pa vedno, saj veš: ne počni drugim, česar ne želiš, da drugi počnejo tebi. _________________Lp, Živa
Objavljeno: To Sep 12, 2017 10:39 am
Napisal/-a thag
Meni osebno "kajenski poper" ( dejansko mi ni vsec ta izraz in doma uporabljam "mleti kajenci"... ) ima dalec najlepsi vonj od vseh, zame je sicer premalo pikanten a vsekakor okusen!
Zal mislim, da se poimenovanja tako ne da spremeniti, saj se je izraz "kajenski poper" ze ukoreninil.
"pece ko poper" je izraz, ki se ga uporablja in mogoce, ko so poizkusili to pekoco papriko, ki so vedli da je cayenne, je prislo do vsesplosne uporable, da je to kajenski poper. Tudi gobo imamo poprovo mlecnico ( lactarius piperatus, in nekaj tej podobnih ), ki tudi pecejo pa so dobile ime "poprova mlecnica" in vcasih so ji pravili tudi poper za revne..
Pajo, 30/09 bos v Izoli?, da koncno poizkusim in kupim kaj !_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Objavljeno: To Sep 12, 2017 2:18 pm
Napisal/-a goIdhorn
Se pravi da je kajenski poper, kajenska paprika ali kajenski čili ena in ista zadeva?
Objavljeno: To Sep 12, 2017 2:32 pm
Napisal/-a figula
tako je .... in zmagovalec je .... tadam .... cayenne chili
Objavljeno: To Sep 12, 2017 3:17 pm
Napisal/-a pajo
thag je napisal/a: |
Meni osebno "kajenski poper" ( dejansko mi ni vsec ta izraz in doma uporabljam "mleti kajenci"... ) ima dalec najlepsi vonj od vseh, zame je sicer premalo pikanten a vsekakor okusen! Zal mislim, da se poimenovanja tako ne da spremeniti, saj se je izraz "kajenski poper" ze ukoreninil. "pece ko poper" je izraz, ki se ga uporablja in mogoce, ko so poizkusili to pekoco papriko, ki so vedli da je cayenne, je prislo do vsesplosne uporable, da je to kajenski poper. Tudi gobo imamo poprovo mlecnico ( lactarius piperatus, in nekaj tej podobnih ), ki tudi pecejo pa so dobile ime "poprova mlecnica" in vcasih so ji pravili tudi poper za revne..
Pajo, 30/09 bos v Izoli?, da koncno poizkusim in kupim kaj ! |
Bom v Izoli._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.