Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

"Hitro, v osmih dneh, mu odpravimo trpkost, če ga po peclju pokapamo z nekaj kapljicami žganja in zapremo v PVC-vrečko. Čeprav bodo plodovi še trdi, ne bodo več trpki."

https://www.deloindom.si/sadne-vrste/kaki-z-uzitkom-ce-poznamo-njegove-skrivnosti

Sem poskusil tale trik in zadeva resnično deluje.
Plod je tak kot tisti trdoužitni "Vanilija" iz trgovine !
No, še boljši ... Wink
misoo83
Prispevkov: 174
Pridružen: Po Nov 25, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Japanska jabuka kaki prvi plodovi.

https://www.youtube.com/watch?v=-LGcm12hwDk
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Andrej Banko je napisal/a:
"Hitro, v osmih dneh, mu odpravimo trpkost, če ga po peclju pokapamo z nekaj kapljicami žganja in zapremo v PVC-vrečko. Čeprav bodo plodovi še trdi, ne bodo več trpki."

https://www.deloindom.si/sadne-vrste/kaki-z-uzitkom-ce-poznamo-njegove-skrivnosti

Sem poskusil tale trik in zadeva resnično deluje.
Plod je tak kot tisti trdoužitni "Vanilija" iz trgovine !
No, še boljši ... Wink


Kaj to pomeni po peclju, da kapnemo na rez in gre alko v kaki?
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ni treba ravno nakapljati peclja ali kakija, dovolj je, če plod(ove) shraniš v bližino prostega vira alkohola (recimo posodico z malo alkohola v gajbico kakijev, pa vse skupaj zapreš v polivinil) - tako delajo na Japonskem, poizkusil pa še nisem.
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Oldi je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:
"Hitro, v osmih dneh, mu odpravimo trpkost, če ga po peclju pokapamo z nekaj kapljicami žganja in zapremo v PVC-vrečko. Čeprav bodo plodovi še trdi, ne bodo več trpki."

https://www.deloindom.si/sadne-vrste/kaki-z-uzitkom-ce-poznamo-njegove-skrivnosti

Sem poskusil tale trik in zadeva resnično deluje.
Plod je tak kot tisti trdoužitni "Vanilija" iz trgovine !
No, še boljši ... Wink


Kaj to pomeni po peclju, da kapnemo na rez in gre alko v kaki?


Jaz sem kapil 2-3 kapljice na to čašico okoli peclja, pa še 2-3 pod njo, tako da sem jo malo privzdignil.

Najbrž bi res delovalo tudi tako, kot je napisal mravlja - da zložiš kakije v eno posodo, ki dobro tesni in zraven položiš "štamprle" z malo alkohola.
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Seveda deluje, podobnih načinov je več - glej zapis Univerze Purdue v ZDA: https://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/japanese_persimmon.html - pod Curing, je pa tudi vse ostalo zanimivo.
Daniel R
Prispevkov: 634
Pridružen: So Avg 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

mravlja je napisal/a:
Ni treba ravno nakapljati peclja ali kakija, dovolj je, če plod(ove) shraniš v bližino prostega vira alkohola (recimo posodico z malo alkohola v gajbico kakijev, pa vse skupaj zapreš v polivinil) - tako delajo na Japonskem, poizkusil pa še nisem.

Ali pa našpricaš malo alkohola po notranji strani breče, v katero boš zapakiral kakije predno jih daš medit._________________Iščem zanimive sadne vrste...
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

No, tole z "šnopsem" prvič vidim.
Jaz jih medim tako, da v pvc vrečo dam nekaj jabolk in zraven kakije, ter vrečo nekoliko stisnem, da ni ravno odprta, čisto zaprta pa tudi ne.
Čez približno teden dni so umedeni.
mfranc
Prispevkov: 4662
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Mene pa letos presenečajo "čudne zadeve" Wink .

- kakiji so manj sladki kot prejšnja leta - Tipo skoraj premalo, Nikita`s Gift pa ravno prav. Variantno smo se navadili na sladkobo Nikite, in se nam zdi Tipo premalo sladek Rolling Eyes .
- pa koščic je v povprečju veliko več kot leta nazaj .....

da premislim da premislim da premislim_________________mfranc
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

elstar je napisal/a:
No, tole z "šnopsem" prvič vidim.
Jaz jih medim tako, da v pvc vrečo dam nekaj jabolk in zraven kakije, ter vrečo nekoliko stisnem, da ni ravno odprta, čisto zaprta pa tudi ne.
Čez približno teden dni so umedeni.


Tu ni finta, da jih umediš, temveč da odstraniš trpkost plodov pred umeditvijo.


mfranc, morda je "skrivnost" povečane količine semen v plodovih to, da ima vedno več ljudi posajene kakije. Najbrž so tudi vseh možnih sort.
Zadnjič, ko sem šel peš do centra Domžal, sem prav namenoma pozorno opazoval vrtove, pa se mi je zdelo, da kaki raste tako nekako pri vsaki tretji hiši.
Odgovori