Stran 72 od 86
Objavljeno: To Sep 12, 2017 4:14 pm
Napisal/-a voda
ta,,,dam, če produkt predelaš v postprodukt nima več istega imena. in kajenski čili ko je zmlet je kajenski poper ker ima tudi okus po popru. saj tukaj ni potrebno kunštat, ker to ime uporablja ves svet. ta,,,dam zmagovalca sta oba, vsaj zame. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: To Sep 12, 2017 10:39 pm
Napisal/-a mfranc
thag je napisal/a: |
Meni osebno "kajenski poper" ( dejansko mi ni vsec ta izraz in doma uporabljam "mleti kajenci"... ) ima dalec najlepsi vonj od vseh, zame je sicer premalo pikanten a vsekakor okusen! Zal mislim, da se poimenovanja tako ne da spremeniti, saj se je izraz "kajenski poper" ze ukoreninil. "pece ko poper" je izraz, ki se ga uporablja in mogoce, ko so poizkusili to pekoco papriko, ki so vedli da je cayenne, je prislo do vsesplosne uporable, da je to kajenski poper. Tudi gobo imamo poprovo mlecnico ( lactarius piperatus, in nekaj tej podobnih ), ki tudi pecejo pa so dobile ime "poprova mlecnica" in vcasih so ji pravili tudi poper za revne.. |
Ta...dam..., tretjič
Komedija zmešnjav okrog kajenskega popra ni tako preprosta kot kakšna vaška veseloigra. Je bolj prefinjena. z igralci zvenečih imen .
1.) Prvi je baje bil Krištof Kolumb. Eden glavnih razlogov za odkrivanje morske poti do Indije so bile začimbnice, predvsem poper. In ko je našel pekoče plodove čilija, jih je vehementno poimenoval z imenom za pravi poper - Pepper https://www.dnevnik.si/1042675746
2. V nadaljevanju zmešnjave, konkretno za ime Kajenski poper, je sodeloval zelo znan Angleški botanik Nicholas Culpeper ki je v knjigi Complete Herbal (1653) zmotno uporabil za domovino Cayene čilija Gvinejo (zahodna afrika) namesto pravilno Francoska Gvajana, južna Amerika.
V južnoameriški gvajani je reka (in mesto) Cayenne, po kateri je dobila ime ta konkretna sorta čilija.
V afriški Gvajani pa obirajo "kajenski" poper, GUINEA PEPPER, imenovan tudi Cayenne Pepper. Je pa v bistvu nepravi poper - vendar ni čili .
Zato se v raznih mešanicah Kajenskega popra pojavla tudi ta vrsta začimbnice, nepravega popra.
kajenski poper
cayennski poper; kolumbijski poper
vrsta čilija in ostra začimbna mešanica mletega čilija in gvinejskega popra
Verjamem, da ima taka začimba res okus tudi po popru .....
http://www.fengcha.si/index.php/zacimbe/poper/gvinejski-poper.html
Za naše potrebe se čisto dobro razumemo, da bo iz mletega Cayenne čilija nastal Kajenski poper .
To, kar pa kupimo v trgovini pod imenom Kajenski poper, pa dostikrat ne vsebuje niti prašek Cayenne čilija. Verjetno se lahko nabavi tudi bolj "sofisticirana mešanica" s kakšnim poprom, pa z dodatkom različnih začimb.
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-29556.html#29556_________________mfranc
Objavljeno: Sr Sep 13, 2017 10:50 am
Napisal/-a thag
Wow, mfranc, hvala!
No saj tako sem nekako mislil, ker pece je poper in verjetno so zato vse reci, ki si pekle dobile dodatek poper edino poprova meta?
Za gvinejski poper pa nisem sploh vedel, da obstaja, se da to gojit pri nas?_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Objavljeno: Sr Sep 13, 2017 11:01 am
Napisal/-a figula
No, pa dajmo izumit še kaj drugega, recimo habanero poper, zakaj bi se samo čajen ponašal s tem imenom plus habanero še bolj peče
Objavljeno: Sr Sep 13, 2017 1:00 pm
Napisal/-a mravlja
mfranc, se zahvaljujem za gornjo povezavo.
Me pa zanima, bi zrna, ki so predstavljena na gornji in na njej sosednjih straneh, kalila? Ali kdo ve? Kaksno je vase mnenje?
Objavljeno: Sr Sep 13, 2017 2:02 pm
Napisal/-a metuljc
Konec koncev pa tudi rdeč poper ni poper (kot so črni, zeleni in beli), pripada povsem drugi družini rastlin.
Objavljeno: Če Sep 14, 2017 10:43 am
Napisal/-a thag
Vceraj sem spet obiral moje pekoce dobrote
Pocasi, se bo sezona zakljucla, caka me sigurno se eno obiranje, morda dva, odvisno od vremena.
Najvec do zdaj mi je dal Scorpion yellow, v topli gredi, kateri mi je letos navrgel ze okoli kile.
Vse skupaj do zdaj stejem cca 16 kg cilijev, 3kg nepikantnih feferonov za vlaganje in ene 5 kg paprik.
Ta vikend bo produktiven saj moram vloziti feferone, mogoce tudi paprike, morem naredit se kako omako, nekaj jih moram dati susit in verjetno bo tudi kaj ostalo, tako, da ce je kdo iz okolice in bi zelel met kaj feferonov zs, menjam za kaj domacega bi pa res osebni prevzem relacija Piran - Skofije.
mix
ker nisem mogu stehtat vse v eni kaseti sem moral deliti
borg nine chocolate
Scorpion yellow_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Objavljeno: So Sep 16, 2017 9:42 am
Napisal/-a Zelenc
Še komu pokajo čiliji ki so na prostem?
Objavljeno: So Sep 16, 2017 11:40 am
Napisal/-a muha
Meni . Dobesedno razneslo mi je vse zrele rumene lampijončke (imena ne vem), kolikor jih nisem pravočasno pobrala.
Objavljeno: So Sep 16, 2017 3:28 pm
Napisal/-a Zelenc
Jah jes bom ju3 pobral kar je še ostalo inzačel kuhat. Upam, de škode ne bo veliko. Sicer imam zaloge za lastne potrebe dovolj za eno sezono, a vseeno....