Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Metuljc, se mi zdi, da so tri vrste Tanacetum: rumeni, beli in dišeči - vulgare, parthenium in balsamita.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Super, hvala!

Se pravi delni nadomestek kamilice.

Tinktura je lahko fajn dodatek masažnemu olju vidim.

Gre na zeliščno gredo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

figula je napisal/a:
Metuljc, se mi zdi, da so tri vrste Tanacetum: rumeni, beli in dišeči - vulgare, parthenium in balsamita.

No, v rodu Tanacetum je opisanih 160 vrst. Moj odgovor je vseboval le odgovor na to, ali sta sorodna navadni in beli vratič. tretja vrsta, T. balsamita pa raste tudi v mojem vrtu. No, saj rumeni tudi, belega pa menda trenutno ni. In, mimogrede, ta se pojavlja v bolj razkošni različici, ki ima polnjena socvetja in bolj enostavni, kjer cevaste cvetove obroblja le en venček jezičastih.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Kupljena kot medonosna rastlina, prosim ime
listi nič posebnega, navadna rozetnica, skoraj neprimetljiva

cvet pa veličanstven

Mislim celo , da ni do konca razcvetan, pričakujem še modro barvo
metuljc

Svetlo modrikasta bo, po moje, širokolistna mrežica, Limonium latifolium, nekako pa se mi zdi, da posebej medonosna ne bo (morda se pa motim).
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Mislim, da je to rastlino sadila moja mama in jo uporabljala za osnovo šopkom, ki jih je delala s svežim cvetjem. Cvetje je tudi posušeno belo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
metuljc

Drži. Exclamation
Franc

Odgovor Napisal/-a Franc »

ALI JO KDO POZNA?

[b]Zelo lepo diši, kot neka začimbna rastlina. Ali jo kdo mogoče pozna. Na misel mi pride kot kakšna sorodnica timijana.
Rastlina se sama vseje in je je polno po vrtu, če jo pomaneš med prsti prijetno diši.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Pri nas ima staro domače ime: Martinček. Bil je nepogrešljiv dodatek v "ajnprajn krompirju" - moj spomin na staro mamo. Ja, in zaseje se kar sam._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori