Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Poezija, oba sta prelepa, čudovita! In prvi s svojo posebnostjo še posebej poseben Wink ! V pomanjkanju cvetov svojih novejših sejancev si kar oddahnem, ko pokažeš svoje.

Ne, pri meni nič novega. Zunaj cvetijo stari, ki sem jih že vse pokazala. Zelo me razveseljuje Evening Sun, tisti prižasti. Kar naprej cveti in raste, naslednje leto bo dovolj materiala za cepljenje. Pa Today is the Day se je lepo okrepil in cvetel.

Generacija sejancev 2015/2016, ki sem jih sejala januarja 2016, pa razen ene familije še nič. Upam, da jih dočakam naslednje leto, mrhe! Zrastli so, vse sem že presadila ven, cvetja pa ni.

Letos mi je veliko žlahtnjenj vzelo vreme, neurja in toča. Nekaj šipkov je le ostalo. Ne morem pa odnehati, ravno danes dopoldne sem še opraševala. Malo možnosti je, da bi morebitni šipki še dozoreli, ampak nekaterih cvetov do sedaj nisem imela možnosti uštimati. Kar bo, bo.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Meni so vsi sejancki prec prisli.
Sem jih pustila v lonckih in kljub temu, da so bili na vredu lokaciji, jih je neredno zalivanje (predvidevam) prizadelo do te mere, da si niso vec opomogli. Crying or Very sad
Sem pa dobila veselje in bom vztrajano se poizkusala!
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Melona, vem kako ti je ja, ko vidiš novi cvet. Tudi jaz z veseljem pogledam, kaj se dogaja pri tebi. Če ne nalagaš sem teh, ki so že cvetele, pa me usliši na HMF in objavi prosim kako se razvija prižasta in tudi ostale. Zanima me tisti temni vitez. Mislim, da ima tudi potencial, zelo je lep. Pa meni zelo ljuba Nice to Meet You. Kaj je bilo potem s tistim sejancem Gabrielle N.? Ali je bil cvet kaj vreden?

Tudi z mojimi šipki letos je groza. Ogromno križanj, ogromno jih je odletelo bog ve kam in jih ni. Neke najboljše žlahtnitve -(šipki) so šle rakom žvižgat in od tistih grmov, katere sem nabavila za žlahtnenje, skoraj ni potomcev. Joj kako malo na koncu ostane. Od teh malo, pa potem nič (skoraj) ne kali. A vendar je to tak izziv, da je enostavno nemogoče nehati. Tudi jaz sem pred nekaj dnevi oprašila ene dva... Kaj hočeš, iz istega testa sva Wink glede vrtnic.

Še to. Meni ogromno vrtnic - sejancev ne ponavlja. Verjetno zato, ker jih nisem zalivala, mogoče malo proti koncu a prepozno. Pa jim skoraj ne upam reči mrhe, bolj čičke neodžejane. Pa bom drugo leto več zalivala in jih jeseni močno pognojila.

Kate, nič nisi napisala o tem kdaj si začela ipd. Seveda bi bilo zanimivo izvedeti kaj več, kadarkoli. Lp_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Ne, ne, z veseljem objavim, samo fotke so bolj slabe, nikakor ne morem v tistem koncu pri prižasti ujeti prave svetlobe in je potem na vsaki fotki druge barve.

Today is the Day v vrtu ni tako temen. Je pa eden tistih, ki nima nobene karaktiristike prav posebne, meni je pa pri srcu kot najvrednejša bombeta. Nimam pojma zakaj:

Nice to Meet You ne neha in ne neha, stalno cveti. Tole sta fotki izpred desetih dni:

Hm, ne vem, katerega od GN imaš v mislih, vse tri ASL X GN sem presadila ven in do zdaj še nobeden ni cvetel, niti v lončku niti zunaj. Misliš mogoče sejanec Kosmos ® Fairy Tale X Gabrielle Noyelle, ki je imel tisti čudni popek? O, ja, ta je naredil čudo od cveta Wink , pa ne misli, da ne diši, sladko kot tovarna bonbonov! Ta je nujno za na HMF, ne Laughing ?:

Še Frozen in Time, tako sem jo imenovala, ker vidim nek belkast rob okrog venčnih listov, kot ivje. Ampak morda me samo dioptrija daje:

No Doubt, vsak cvet je bolj čuden:

Flappy:

kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ja, slaba sem jaz glede dokumentiranja in to. Pri meni gre vse bolj po navdihu... V prihodnji rundi se bom malo bolj potrudila.
Aja, nekaj lanskih semen mi je ostalo. Sem jih posejala 10 dni nazaj. Predvidevam, da bo napomlad kaj vzklilo. Bomo videli. Smile (to še ne šteje za novo rundo, nova runda bo pomladi)
Semena so pa narabutana z vrtnic, ki smo mi bile na kakšnem potepanju všeč (seveda nisem označila, katero je katero, tako da je loterija. Vem, da mi je bila ena vrtnica še posebej všeč taka rumena, z roza robovi, visoka, po steblu sodeč kaka stara sorta... hahaha, si zmišljujem. No, domišljja mi vedno dela).
Poezija

Hvala, lepo sem se nahranila ob gledanju. Enkratni so.

Evening sun (črtasti) je sedaj pravo srce, dozorela barva, kako bi jo klasificirala kot rdeče oranžno? Res nenavadne barve in vzorec. Super raste.

Nice to Meet You me je spet dodobra zazibal na stolu, kako je lepa! Pa kako lepo ima razvrščene liste. Komaj čakam, da mi jo drugo leto pokažeš in da jo vidim v živo, pa seveda ostale, ampak ta je taka močna lepotica...

Drži, da ima Frozen in Time še vedno tisti svetli rob, vidiš prav in je tudi zaradi tega posebna.

Ta Flappy pa se ti tudi zelo spreminja. Prav me zanima ta njegov vonj, napisala si da je močan. Vredno bi ga bilo izkoristiti..._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Evening sun je rdeče oranžen, dokler ga ne dobi sonce. Potem se rdeč podton izgubi in postane bolj rumeno oranžen. Dva cveta sta bila pa že takoj od začetka brez rdeče primesi.

Flappy: že itak slabo definiram vonjave, pri tej pa sploh ne morem reči po čem diši. Enkrat bi morali skupaj vohati iste vrtnice, da bi slišala, kako opišeš različne vonje. Za zdaj nimam težav s sladkimi, malinastimi, citrusnimi in mirtinimi vonji, potem se pa že neha. In se začnejo opisi kot agresiven, depresiven, težak, po krizantemah itd.
Poezija

Ta po krizantemah me pa res zanima. Ampak res, kako so nekateri novi vonji zelo specifični in jih je težko opisati. Tisti ki gredo v pozitivno smer novosti pa sploh so drugi svet, ko ga prvič zavohaš.

Ne morem pozabiti ene vrtnice iz Sv. Ivana, nima tablice, vem približno kje raste, a tisti vonj nisem nikoli več nikjer zavohala. A odpelje te nekam visoko, da ti nekaj več od tega, kar sploh pričakuješ. Kot da ti da nek odgovor v zvezi z naravo, lepoto in ne samo vonj ..._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Poezija

Šele tretji cvet se je razvil do popolne oblike cvetnih listov in veličine.
Zelo je težak, škoda da mu je ta dež vzel tisti komaj zaznaven vonj, ki najprej nisem vedela kam bi ga uvrstila, pred dnevi pa, preden se je razprl pa sem zaznala zelo blag vonj kot neki sladki koren. Zaenkrat zelo zdrava.

Žlahtneni letošnji sejanec Stretch Johnson x Astrid Grafin von Hardenberg

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Ta lanski sejanec pa je sedaj potrjen da je OP Palaise Royal. Cvet ima zelo lepo obliko, zadnji v poletju je imel nekaj vonja, ta sedaj pa je začel cveteti s to svetlo roza sredino, ki je pozneje postala skoraj bela. Ampak rast, nič ni iz nje, bom poizkusila cepiti, da vidim, če je samo korenina kriva ali tudi potem ne bo nič z rastjo vejic.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Pravkar se bosta odprli dve bunki AGVH x Lady Emma Hamilton (tista polnjena roza dišeča bučeta), ki pa žal ima plesen. Sicer je sedaj po dežju bolje, a še vedno je.
Vijoličasta (Minerva x Blue for you) še vedno samo raste v višino in ne dela popka.
Cvetela sta še dva sejanca, tako mini da ju niti ne kažem ; )._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Poezija, ta dva sta oba top! Oblika cvetov in polnjenost, čudovita sta!
Odgovori