Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Marijav, kako pa gre tale recept za "ajnprajn krompir!?"_________________naredimo svet lepši
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

brbr je napisal/a:
Marijav, kako pa gre tale recept za "ajnprajn krompir!?"

Pri nas smo "ajnprajnu" rekli "ajnprem". Zdaj mu rečejo prežganje. Šetraj pa pri nas ni smel manjkati v kurji ali zajčji obari.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

K fižolu gre tudi lepo šetraj.
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

metuljc je napisal/a:
To je, po moje, čisto preprosto Papaver somniferum, vrtni mak, ki je vir opija, hašiša in ...

CCC metuljc, ali je bil lapsus ali pa ti droge ne ležijo najbolje Very Happy

Iz tega maka res delajo opij, morfij, heroin.. torej ene najmočnejših analgetikov in najbolj zasvojljivih drog kar jih sploh je. Ni pa res, da delajo hašiš. Le ta je smola indijske konoplje. Se pridobiva s stiskanjem listov. Zadnje čase ga reklamirajo kot zdravilo pri raku, ponekod se celo dobi na recept v lekarnah.

PS sem šele sedaj opazil da je bilo to iz debate o maku kake dve strani nazaj.
Jasminka

Odgovor Napisal/-a Jasminka »

V prežganki oz. krompirjevi župi tudi ne sme manjkati "povojček", odlična začimba, se tudi ujema s šetrajem.
Na koroškem ima več imen:
šmarni slak, Rokova roža, povoj Marije Device; zaradi oblike mu pravijo kopitnik, zlata ketnica ali zlata verižica, tudi zlata trta, vinska loza itd.
Latinsko: Glechoma Hederaceae,
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pa to je bršljanasta grenkuljica... Splošno znana dajmo-hitro-prekrit-vse-kar-leze-in-gre pošast Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Eh, malček, ser oproščam, res, ....malo sem zabrkljala. Med drogami v praksi seveda nisem doma, v teoriji pa bi morala biti malo bolje. Najbrž posledica časa, ko malo pasem možgane na širnih poljanah dopustniških dni.
Se posipam s pepelom. Cool

Skratka, opij je iz tega maka, pa morfin, papaverin in še nekaj alkaloidov.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kaj bi bilo tole?

Nisem sama sejala. Verjetno je prišlo v zemlji skupaj s sladkim čilijem - zvončkom, ki sem ga dobila od Brbr._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Dajmar! Torej strupen plevel - jaz sem pa skrbno presadila in zalivala tup_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori