Stran 74 od 124
Objavljeno: Ne Sep 23, 2018 1:46 pm
Napisal/-a California
Pozdravljeni, a je smiselno uporabiti parafinsko olje za zaščito jabolčnega soka pred vrenjem oziroma kako ga najenostavneje zaščiti (brez kemije)?_________________Lep pozdrav
Vlado
Objavljeno: Ne Sep 23, 2018 3:01 pm
Napisal/-a mravlja
Za hranjenje pasteriziranega jabolčnega soka v nerjavnem sod(čk)u sigurno.
Postaviš sod v hladen prostor in napolniš s pasteriziranim sokom, lahko skoraj do vrha, pokriješ z notranjo pokrovko. Parafinsko olje naliješ okoli notranje pokrovke in pokriješ z zunanjim pokrovom.
(to je najenostavnejša zaščita - brez kemije - verjetno vsi tako delamo; pri nas tako zdrži zelo dolgo)
Objavljeno: Ne Sep 23, 2018 9:48 pm
Napisal/-a California
Super, hvala za pojasnilo._________________Lep pozdrav
Vlado
Objavljeno: Po Okt 08, 2018 10:46 pm
Napisal/-a laksikon
prosim poznavalce starih sort, če napišejo oziroma me popravijo katera so to jabolka:
http://shrani.si/f/1c/ZV/sVy9KNC/jabolko2.jpg
morda kanada? Zelo velika jabolka, kislina se precej čuti, oksidirajo hitro
http://shrani.si/f/2v/u5/2BSzsEgP/jabolka1.jpg
A bi lahko to bil boskopski kosmač?
http://shrani.si/f/1i/qs/3mcpIVgA/jabolki4.jpg
Ti dve jabolki so od različnih dreves, po izjavah lastnika gre za rdeči bobovec, samo izgledata različna.
http://shrani.si/f/3i/q3/1yvVYEN1/jabolka3.jpg
Z leve proti desni, dva rdeča bobovca (?), zlata parmena, krivopecelj, ta zadnja ?, spodnja vrsta naj bi bil vmes štajerski mošancelj in vinska moštnica??? Tako pravijo tam, čeprav tudi sorta hruške je vinska moštnica???
Objavljeno: Po Okt 08, 2018 11:48 pm
Napisal/-a metuljc
Tretji z leve s spodnji vrsti je mošancelj, pri nas ji rečemo mošančka.
Objavljeno: To Okt 09, 2018 7:25 pm
Napisal/-a ck
laksikon je napisal/a: |
prosim poznavalce starih sort, če napišejo oziroma me popravijo katera so to jabolka:
http://shrani.si/f/1c/ZV/sVy9KNC/jabolko2.jpg morda kanada? Zelo velika jabolka, kislina se precej čuti, oksidirajo hitro
http://shrani.si/f/2v/u5/2BSzsEgP/jabolka1.jpg A bi lahko to bil boskopski kosmač?
http://shrani.si/f/1i/qs/3mcpIVgA/jabolki4.jpg Ti dve jabolki so od različnih dreves, po izjavah lastnika gre za rdeči bobovec, samo izgledata različna.
http://shrani.si/f/3i/q3/1yvVYEN1/jabolka3.jpg Z leve proti desni, dva rdeča bobovca (?), zlata parmena, krivopecelj, ta zadnja ?, spodnja vrsta naj bi bil vmes štajerski mošancelj in vinska moštnica??? Tako pravijo tam, čeprav tudi sorta hruške je vinska moštnica??? |
Pod "boskopski kosmač" se verjetno nahaja domasonski kosmač. Velikost je drobna do srednja, dolgo zdrži, dober je ko malce porumeni. malo me moti rdeča barva. Ali se pojavlja vedno?
Na zadnji sliki so v drugi in četrti vrsti mošančki._________________lp
Objavljeno: Sr Okt 10, 2018 8:54 pm
Napisal/-a elstar
Laksikon,
prva je res videti kot kanadka, opis pa to še bolj potrjuje. Tako, da jih brez skrbi pojeste pod tem imenon
Objavljeno: Sr Okt 10, 2018 11:33 pm
Napisal/-a ck
Kanadka je bistveno bolj ploščata, malce manj rumena, poleg tega zdrži kar dolgo v kleti._________________lp
Objavljeno: Če Okt 11, 2018 8:51 pm
Napisal/-a elstar
Jaz imam to izkušnjo, da so si plodovi precej različni med sabo.
Res prevladujejo bolj ploščate, vendar letos tudi bolj podovgovatih plodov ni malo, tako, da ne dajejo pravega videza te sorte.
Vsaj letos imajo pri meni tudi veliko rdečih pik, enako kot na laksikonovi fotografiji.
Dopuščam variacije med posameznimi sezonami, kakor tudi med lokacijami.
Objavljeno: Če Okt 18, 2018 1:41 am
Napisal/-a laksikon
ck je napisal/a: |
Pod "boskopski kosmač" se verjetno nahaja domasonski kosmač. Velikost je drobna do srednja, dolgo zdrži, dober je ko malce porumeni. malo me moti rdeča barva. Ali se pojavlja vedno?
Na zadnji sliki so v drugi in četrti vrsti mošančki. |
sem šel še enkrat na sprehod do domačije in poslikal
malo več jabolk na kupu:
http://shrani.si/f/2e/ZP/1JurgTkE/1.jpg
http://shrani.si/f/21/1z/2RduZKCi/13.jpg
http://shrani.si/f/27/Tt/lDu6CiN/11.jpg
trenutno je že težko najti zdrava jabolka na tleh, saj so večina zgnila. Zanimiv okus, dosti drugačen okus od večina, pri ugrizu se kar zlomi večji del "mesa", rahlo zelenkasto pod kožico.
Te sem najdel na zapuščeni kmetiji:
http://shrani.si/f/K/12E/3HnGJXJ0/2.jpg
http://shrani.si/f/1t/4e/2Co1Gx3b/22.jpg
teh levih je še nekaj na drevesu, na tleh so še ohranjena. Desna ne vem, če so Mošančki, saj je malce drug okus. Pa tudi carjeviči niso. Ne vem.
Tole mi je kolega prinesel kaj mu je zrastlo na kupljenih sadikah:
ananas reneta
http://shrani.si/f/2e/Dz/2gOp2c5K/ananasreneta.jpg
lepocvetka ali rumeni bellefleur
http://shrani.si/f/V/oN/2a6nfwVF/rumenibellefleur.jpg
za te mu piše, da so boskopski kosmač, kolikor pa gledam slike po internetu, pa je bolj podoben damasonskemu...
http://shrani.si/f/f/6A/3eeULb0D/boskopskikosmac.jpg
Kar se tiče mošancelja, en znanec trdi, da je to pravi štajerski mošancelj
http://shrani.si/f/2h/EX/3uCAxkoe/mosancelj1.jpg
http://shrani.si/f/1I/Nz/CeYEmCP/mosancelj2.jpg
http://shrani.si/f/2d/gs/4ylrC2jF/mosancelj3.jpg
ampak po okusu se mi zdi, da je preveč trpek.
Sam imam dva drevesa kao mošancelj, samo zagotovo niso, ker so plodovi zelenkasti, ne dobijo lepe rumene barve, na soncu bi pa morala biti rahlo rdečkasta, pa okusna, kolikor se spomnim iz otroštva.