Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

... sezona zreli borovnic se je pričela tudi pri meni Very Happy

zoreti so pričele naslednje sort: DUKE, DARROW IN NORTHLAND

od sedaj naprej so vse varne pred točo Very Happy (na mojo žalost kakšen teden prepozno, ker mi je toča že pustila nekaj sledi na plodovih)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

igorrogi je napisal/a:
Ker nimam prostora da bi žaganje kompostiral, sprašujem, koliko amonsulfata je potrebno dodati, da ne bo sveže žaganje jemalo dušik zemlji oz. rastlini?

Milica Oblak v svoji knjigi priporoča, da se na 10 kg žaganja ali lubja doda 1,0 kg amonsulfata. Eni strokovnjaki so mnenja, da ni potrebno dodajati takih količin ..... Rolling Eyes .

Lahko probaš s polovično vrednostjo in imaš borovnice na očeh.

LP_________________mfranc
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

igorrogi je napisal/a:
Za zastirko sem dodal sveže žaganje (6-10 cm) na debelo, prej sem že 3* gnojil z amonsulfatom.

Ker nimam prostora da bi žaganje kompostiral, sprašujem, koliko amonsulfata je potrebno dodati, da ne bo sveže žaganje jemalo dušik zemlji oz. rastlini?

Ne bi rad predoziral.

Jaz nebi dodal več kot 1/3 letne količine, ker smo že v drugi polovici junija._________________lp
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Lansko leto sem jih sadil, imele co cele 4 jagode. Crying or Very sad
Letos kaže bolje, a jih vseeno ne bo za 2 sadni kupi.

ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Tik pred dežjem sem danes še zadnjič gnojil z dušikom._________________lp
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

evo, zdaj pa sem tudi jaz na vrsti Smile njam njam Smile

Sorta Duke (polna, da veje komaj držijo):
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

miha.miha!
Če ti Darow že zori,to sigurno ni Darow.Zori namreč v 2.polovici julija in avgusta.So pa sadike v trgovinah in drevesnicah pogosto pomešane.
Posebno Poljaki imajo vse zmešeno! Evil or Very Mad Chandler čistim že dve leti!
Primešeno ima Sierro,Duke in še kaj._________________Narava vse povrne!
iBojan

Odgovor Napisal/-a iBojan »

Koliko borovnic ima 5 letna borovnica?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

iBojan je napisal/a:
Koliko borovnic ima 5 letna borovnica?

Veliko Cool

Predvsem je odvisno, koliko je grm že velik, malo od sorte, oskrba,....

Leta 2010 - jeseni sem posadil dve Duke in en Bluecrop. Duke so bile v treji rastni dobi, Bluecrop pa v drugi.
Letos bo imel en Duke cca 4 kg, drugi cca 2, enako Bluecrop, pa vse rastejo v enakem substratu in so enako "crklane"._________________lp
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Če šteješ od sajenja in si sadil triletne sadike,bi morale biti blizu polne rodnosti,to pa je cca 5 kg ali več.Vendar na to lahko vpliva mnogo vzrokov:bolezni,suša,vlaga,škodljivci,pregnojenost,sorta itd._________________Narava vse povrne!
Odgovori