Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Torej strupen - jaz sem pa skrbno presadila in zaliva. Da je strupen si ti rekla.
Nekomu ki ga pozna in zna uporabiti gotovo ni. Meni ga je tašča prinesla seme iz Kanade, češ to so kanadske borovnice pa niso bile.
http://www.homeremediess.com/solanum-nigrum-medicinal-uses-and-images/
Še klikni prevedi.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

lpmami, jaz sem jedla jagode, pa sem še vedno živa Cool

Morajo pa biti popolnoma zrele, da dobijo tako čisto črno mat barvo. Okus je kar v redu, menda se iz njih naredi dober džem. A kaj, ko so tako majhne za nabirat Rolling Eyes
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Dajmar, da je strupen, je navedeno v tvoji prvi povezavi.
Tisti "klik za prevedi" sem pa dobila na fakulteti in ne potrebujem spletnega prevoda he-he !_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Dajmar

Vsak po sebi sodi. Jaz sem nerad hodil v šolo. Je bilo toliko drugega bolj zanimivega. Zato moram zdaj klikat prevedi in je včasih neuporabno da ne rečem nevarno.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Tudi meni je znan kot strupen.

lpmami je napisal/a:
Torej strupen plevel - jaz sem pa skrbno presadila in zalivala tup

Če ti slučajno ta sadika ne rata, povej, ti presadim svoje, kolikor hočeš Laughing
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

pika je napisal/a:
Če ti slučajno ta sadika ne rata, povej, ti presadim svoje, kolikor hočeš Laughing
Ne, hvala!
Sicer pa čisto resno: če kdo misli, da bi jo uporabljal zaradi njene zdravilnosti, mu jo podarim. Sicer bo v enem tednu šla od hiše, tako ali tako._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Zelo zanimivo! Jaz sem živel v prepričanju , da je to strupena rastlina, ampak T. Petauer v Leksikonu rastlnskih bogastev piše, da so včasih mlade liste jedli kot špinačo in tudi brez škode uživali zrele plodove (domneva, da je strupenega solanina v mladih listih in zrelih plodovih zelo zelo malo), ampak da je lahko prišlo tudi do zastrupitev, hujših kot pri grenkosladu (Solanum dulcamara), zato so mnenja deljena. Nekaj je navedb tudi zdravilnosti (zunanje pri oteklinah za splahnenje in še kaj).
V novejši knjigi, ki sem jo dobil v dar (Janjić V., Lazić N. Otrovne biljke i njihovi otrovni sastojci, Banja luka, 2016; ˝pomoćnica˝) pa pišejo, da so glavne strupene snovi alkaloidi (solasonin in drugi, 6 različnih), da jih je več v listih in nezrelih plodovih in v zrelih skorajda izginejo.
V obeh knjigah pišejo, da je strupena krma.
Dajmar

Tole sem nekje staknil.

Sem mislil, seje cigarovec zasejal. Zdaj hoče cvetet, mora bit nekaj invazivnega.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Baržunasti oslez, če gre za divje rastočo._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Še ena (potencialna) invazivka. Drži, stara postaja, vidim, da jo poznaš. Se pojavlja kot plevel. Njegovo znanstveno ime je Abutilon theophrasti.
Odgovori