Stran 75 od 124
Objavljeno: To Okt 30, 2018 9:39 pm
Napisal/-a Davorin
Ali ima kdo kakšno podlago jablane viška oz. kje bi jih lahko kupil?_________________lp
Davorin
Objavljeno: Sr Okt 31, 2018 11:00 am
Napisal/-a laksikon
jaz se zanimam za MM111 podlage, če ve kdo, kje bi jih dobil, moram nekaj starih propadajočih jablan precepit....
Objavljeno: Sr Okt 31, 2018 11:10 am
Napisal/-a Andrej Banko
Sodelavec jih je menda predlani dobil na Studencu. Je tudi točno M-111 iskal.
Objavljeno: So Nov 03, 2018 10:28 pm
Napisal/-a Davorin
Danes sem v Studencu končno našel sadike OPALA, kupil tudi GRANNY SMITH. Tako sem povečal svojo zbirko na 13.(Jonatan,Zlatidelišes,Ideret,Topaz,Fuji,FujiFubrax,Sansa,Mantet,Antonovka,Dalinbel in "kotaček".
Zanima me kakšne so razlike med Fuji,Fuji kiko in ostalimi v tej družini?_________________lp
Davorin
Objavljeno: Ne Nov 04, 2018 7:02 pm
Napisal/-a babaco
Danes sem obral še zadnji dve sorti Pink lady in Granny smith.
Davorn, razlika med Fuji mutanti je predvsem v barvi. Okus in aroma pa je podobna.
Objavljeno: Če Nov 08, 2018 9:34 am
Napisal/-a laksikon
Pri meni je še pa Goldrush na drevesu, samo nekaj najlepših dozorelih sem pobral.
Kako pa se vam kaj letos skladiščijo jabolka? Pri meni kar precej gnije, na teden vržem kakšno vedro jabolk. Letos je bilo tak abnormalno glede dežja in bolezni, neverjetno veliko pegavosti, sajavosti,...
V tem poletju, kar smo imeli, da ni bilo 2-3 dni lepega vremena skupaj, večina oblačno in dež bi bilo nujno škropiti in opraviti letno rez, da prezračiš krošnje.
Objavljeno: So Nov 17, 2018 11:27 pm
Napisal/-a krnekdo
Pa je ena veja manj...
Objavljeno: Ne Nov 18, 2018 10:11 am
Napisal/-a Andrej Banko
Kaj je tole za en nebodigatreba ? Sem ga tudi jaz pred kakšnim mesecem našel v eni veji.
Sicer je šlo le za stranjski poganjek veje, ki bi ga tako ali tako spomladi odrezal/odvedel, tako da ni posebene škode ...
Ampak tak zlodej zna najbrž izvotlit tudi deblo ?!
Objavljeno: Ne Nov 18, 2018 11:24 am
Napisal/-a Daniel R
Zavrtač ali modro sitce._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Objavljeno: Pe Nov 30, 2018 4:46 pm
Napisal/-a češnca
muha je napisal/a: |
Doma smo imeli jabolka, ki smo jih imenovali "hlebčarji" ali "ta sladka jabolka". Večji belo-rumeni sadeži bolj sploščene oblike, če imam prav v spominu. Sadeži so imeli rahlo nakazan "rob" od muhe do peclja. Največja posebnost je bila popolna odstonost kisline in precej suho meso. Za sproti niso bili kaj posebnega, je pa bila to idealna sorta za sušenje. Po par pesti smo jih dodajali v kompot iz suhih češp in ni bilo nobene potrebe po dadatnem sladkorju. Tudi za grizljanje so bili odlični.
Pozna kdo? |
mravlja je napisal/a: |
Prosim za pomoč.
... Druga je nekaj mlajša, bujne rasti. Plodovi so nekaj debelejši, prvi začenjajo rumeneti in zoreti, kaže, da bodo sladko-kisli (za zdaj predvsem še kisli).
... |
V obeh primerih gre za isto jabolko, ki ga imam tudi na svojem vrtu. Narečno poimenovanje je belaj, zato predlagam, da za naprej uporabljamo kar to ime. Najprej razjasnitev - belaji NISO beličniki, čeprav so si v nekaterih značilnostih podobni. Jablana je visoko, močno razvejano in precej bujno drevo. Rodnost je zmerna, vendar stalna, podobna kot pri grafenjštajncu. Jabolka dozorevajo konec avgusta in v prvi polovici septembra. Plodovi so srednje debeli do debeli, odvisno od vremenskih okoliščin in terena. Ko plod dozoreva, se barva jabolka spreminja od zelene, v svetlo zeleno, zrelo jabolko je belkasto do skoraj belo in pri prezrelih jabolkih svetlo rumeno do rumeno. Zrelo jabolko vsebuje veliko sladkorja in zelo malo kisline, ima pa zelo izrazit vonj po muškatnem vinu. Plodovi so zelo občutljivi na dotik in udarce; hitro začnejo gniti, zato tudi niso primerni za daljše skladiščenje. Koža zelo zrelega belaja se naguba. Meso je moknato. Belaji so primerni za sprotno porabo in predelavo v krhlje. Pri nas jih je bilo letos toliko, da smo prvič, odkar so na vrtu, stisnili iz njih jabolčni sok. Jablana je občutljiva na bolezni, predvsem škrlup; ima pa to lepo lastnost, da kljub svoji navidezni krhkosti uspeva tudi na zelo mrzlih legah.