Stran 75 od 98
Objavljeno: To Sep 13, 2016 3:25 pm
Napisal/-a pajo
TS Moruga Red je že 3 leto z menoj. Je edina zadeva, ki je preživela daljše obdobje ostale mi niso. Pa so bile različne sadike._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 9:44 am
Napisal/-a goIdhorn
mfranc je napisal/a: |
goIdhorn je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10. |
Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake |
Huh, kako pa ti to uspe? |
Sinoči sem "zvaril" 10 flaškic po 100 ml. Ne preveč goste omakice (malo bolj gosta kakor kupljen tabasco). Koliko pa tebi pride iz take količine?
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 11:43 am
Napisal/-a Plamenka
Goldhorn, če narediš liter omake iz 2 kg plodov, najbrž ne dodajaš nobene druge zelenjave? Tako sem tudi jaz delala prvo leto, a so bile tako pekoče, da jih nismo mogli porabiti. Letos poskušam narediti take, ki bi jih lahko polivali, pa nikakor ne morem porabiti čilijev. Iz Habanero White Giant in Habanero Capuccino pa nameravam narediti majhno količino omak za zdravljenje prehladov - ti dve bosta vsebovali samo čilije.
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 11:50 am
Napisal/-a goIdhorn
Res ne dodajam druge zelenjave. Pekočino reguliram z kombinacijo različnih vrst čilijev. Dodajam še različne vrste začimb. Imam rad bolj ostre zadeve
Ps.
Pa to proti prehladom res pomaga?
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 12:10 pm
Napisal/-a žižola
Jaz vse kar cele dam v skrinjo. Kadar rabim, jih na olju in vodi podušim in potem ustrezno nasekljam......_________________LP Žižola
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 12:14 pm
Napisal/-a Plamenka
Jaz pa iz vsake sorte čilija naredim svojo omako.
Proti prehladu pa ostri čiliji zelo pomagajo. Zadnjih nekaj let, odkar uživam čilijeve omake, pozimi še nisem imela vročine, prej pa vsako leto kak teden.
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 12:19 pm
Napisal/-a TwityPity
Hej!
Pri meni se je glavna sezona obiranja-predelave šele začela, včeraj pobral cca. 1.5kg jalapenotov in hot waxov --> 7 kozarcev (720ml), narezani na kolobarje in zaliti z mešanico kisa/vode.
Tahudih bo pa letos bore malo, nekaj pimente za v skrinjo, z roccoti še ne vem kaj bom počel (verjetno sušenje), in potem še par križancev, kateri bodo tudi šli v skrinjo.
Tudi mene čudi kako lahko iz 2kg mase dobiš samo slab liter omake. Ko sem fermentiral, sem dobil iz 530g neto mase, 4dcl omake.
Letos sem končno našel prostor za Hungarian Hot Wax, z namenom vlaganja, pa se mi zdi da bodo malce "prešvoh" oz. bolj kot ne paprika - vsaj po okušanju surovih plodov, sicer pa so rastline kar dobro obložene.
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 12:58 pm
Napisal/-a choco_chili
Z menoj je tudi še vedno letos 4 letni Chocolate habanero. Edini, ki me letos ni razočaral in dela res na polno. Skupaj z loncem 2 metra višine.
Drugače pa je pri meni letos sezona dokaj porazna. Lani sem že v avgustu pobiral in kuhal na polno, letos je v septembru še več kot polovica zelenih (razen tega starega chocolat habanera).
Vse ostalo se šele sedaj začenja barvati ;( Pomoje sem letos naredil res velik kiks z zemljo za sejance in posledično je vse rastlo zelo počasi. Nekateri npr. Bishops Crown je tudi čez dva metra,
poln sumljivo zeloooo velikih plodov, ampak še vse zeleno.
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 1:10 pm
Napisal/-a Plamenka
Chocolate habanero je zelo lep!
Za Bishop Crown se spomnim, da je bil tudi pri meni zelo pozen, ko sem ga gojila.
No, jaz imam pa drugačen problem - kako porabiti vse, kar je dozorelo.
Objavljeno: Sr Sep 14, 2016 1:20 pm
Napisal/-a goIdhorn
Plamenka je napisal/a: |
No, jaz imam pa drugačen problem - kako porabiti vse, kar je dozorelo. |
Pri meni ni problem kako porabit Sosedi, znanci, žlahta,.... letos vsi jejo čilije
Čili v skrinji? Kar imam izkušenj s surovo zelenjavo v skrinji je po odtajanju nekam čudna. Ohrani čili kaj hrustljavosti?
Ps:
Lepo da je forum zadnje čase bolj zaživel.