Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cepljenje sadnih dreves
mravlja je napisal/a: |
Dajmar hvala. Tu ponavljam vprašanje: Kakšen rezultat bi dobil, če bi se lotil grobanja - zemeljskega ali zračnega - zdaj, tem delu leta? |
Rezultat odličen, pa naj si bo grobanje ali Airlayering. Pri slednjem je več dela, nadzora, sem vstavil tudi cevke fi6 ,za morebitne poletne sušne dni za kapljično. Realiziral v začetku aprila meseca, korenin (za prodajat)
Ne se pa lotiti asimin.
lp. Vinkoz.
Priprema i čuvanje kalem grančica za kalemljenje voćaka.
https://www.youtube.com/watch?v=0ix9FhuUEKk
https://www.youtube.com/watch?v=0ix9FhuUEKk
Menda je boljša nižja temperatura, ki jo dobimo ob hladilnikovi zadnji strani (če imamo hladilnik brez vidnega hladilnega elementa). Povite cepiče sem dal v dodatno vrečko in jo s polico v pritisnil ob zadnjo steno, tako da so bili cepiči na polici, glavnina vrečke pa pod polico. Tako se kondenz sigurno ni stekal v vrečko.
V vrečko s cepiči sem dal termometer in je kazal cca 1 do 4°C. Šlo je za kaki in na žzleb so se vsi prijeli.
Letos imam namen tako cepiti že precej star kivi. Ima kdo kake izkušnje s cepljenjem cca 3cm debele veje na žleb.
Pri kakiju me skrbi, kako se bo zadeva vrh čepa med tremi cepiči obrasla, sploh pri eni od vej, kjer se je en cepič odkrehnil. Drug problem je pa čvrstost "spoja", mu je treba dati dobro oporo, kar včasih ni enostavno.
V vrečko s cepiči sem dal termometer in je kazal cca 1 do 4°C. Šlo je za kaki in na žzleb so se vsi prijeli.
Letos imam namen tako cepiti že precej star kivi. Ima kdo kake izkušnje s cepljenjem cca 3cm debele veje na žleb.
Pri kakiju me skrbi, kako se bo zadeva vrh čepa med tremi cepiči obrasla, sploh pri eni od vej, kjer se je en cepič odkrehnil. Drug problem je pa čvrstost "spoja", mu je treba dati dobro oporo, kar včasih ni enostavno.
Oldi! Pri cepljenju kivijev nimam prav dobrih rezultatov. Do sedaj se mi je prijel le en cep ženske na moško rastlino. Predlani je že rodil, lani so cvetovi pomrznili. Mislim, da je največji problem močno solzenje matične rastline. Odvečni sok se steka v votli del stebla, posledično pride do gnitja rastline okoli cepa. Kambi se tako ne more tvoriti in cep počasi odmre.
Letos sem pustil daljše odganjke ženske rastline. Speljal jih bom do moške rastline, utrdil na moško rastlino, nato pa spojil, podobno, kot pri angleški kopulaciji. Zareze ne bodo do sredine stebla. Sok se bo lahko iztekal ven iz rane. Stik vej z matičnima rastlinama pa bo skrbel, da bosta veji živi do kalusiranja in zaraslega spoja obeh rastlin. Če se bo prijelo, bom prekinil dotok hrane s strani ženske rastline šele naslednje leto ob pomladanski rezi.
Tako bo moška podlaga dobila ženski cep.
Letos sem pustil daljše odganjke ženske rastline. Speljal jih bom do moške rastline, utrdil na moško rastlino, nato pa spojil, podobno, kot pri angleški kopulaciji. Zareze ne bodo do sredine stebla. Sok se bo lahko iztekal ven iz rane. Stik vej z matičnima rastlinama pa bo skrbel, da bosta veji živi do kalusiranja in zaraslega spoja obeh rastlin. Če se bo prijelo, bom prekinil dotok hrane s strani ženske rastline šele naslednje leto ob pomladanski rezi.
Tako bo moška podlaga dobila ženski cep.
krnekdo je napisal/a: |
Kaj pa zmrzovalnik(jasno brez dodanih vlažnih papirjev itd)? Glede na to, da vejice na drevesu brez problemov zdržijo nekaj tednov negativnih temperatur |
Jaz jih dam v zamrzovalnik. Zavijem v moker odcejen časopisni papir, v folijo in še v vrečko. Zamrzovalnik ima sicer tri zvezdice je pa Beko tako da ni premrzlo.
In se češnje kar uspešno cepijo s takimi cepiči.
Eksperimentiraj naprej. Sem rekel. da nimam dobrih rezultatov, a še vztrajam. Ta način, ki ga bom letos preizkusil, bo iz lanskoletnih vej, debeline do 1,5 cm.
Predlagam, da si ogledaš razna cepljenja, ki ti jih ponuja internet. Med drugim so prikazane tehnike celjenja neolesenelih rastlin v poletnem času.
Predlagam, da si ogledaš razna cepljenja, ki ti jih ponuja internet. Med drugim so prikazane tehnike celjenja neolesenelih rastlin v poletnem času.