Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krompir - Solanum tuberosum L.
-
- Kraj: Domžale
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Danes sem dala v zemljo v Škofji Loki svoje semenske krompirčke. Zemlja je topla, malo vlažna. Zalila nisem, čeprav bi bilo verjetno koristno. Upam, da bodo "najemodajalci" malo poškropili še po moji gredi, ko bodo zalivali svoje (lani so).
Zdaj me pa močno firbec, kako veliki bodo zrasli._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zdaj me pa močno firbec, kako veliki bodo zrasli._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Včeraj in predvčerajšnjim sem na njivi posadila krompir za ozimnico.
Nekaj semenskega Igorja in Red Fantasy sem posadila v vedra v začetku aprila. So že lepe rastlinice.
Ravno tako je že velik zgodnji krompir na vrtu. Včeraj sem ga mislila osut, pa sem naletela na kar nekaj koreninic (stebelc) na katerih so že vidne bunkice. Tako sem od osipanja odstopila in bom površino samo dobro zastrla z natrohnelim listjem.
Zdaj me pa zanima, zakaj se krompir osipa. Povsod, kjer pišejo o pridelavi krompirja, piše, da se ga osuje, a nikjer nisem zasledila, zakaj. Ali samo zaradi tega, da gomolji, ne pogledajo na plano, ali pa....?_________________naredimo svet lepši
Nekaj semenskega Igorja in Red Fantasy sem posadila v vedra v začetku aprila. So že lepe rastlinice.
Ravno tako je že velik zgodnji krompir na vrtu. Včeraj sem ga mislila osut, pa sem naletela na kar nekaj koreninic (stebelc) na katerih so že vidne bunkice. Tako sem od osipanja odstopila in bom površino samo dobro zastrla z natrohnelim listjem.
Zdaj me pa zanima, zakaj se krompir osipa. Povsod, kjer pišejo o pridelavi krompirja, piše, da se ga osuje, a nikjer nisem zasledila, zakaj. Ali samo zaradi tega, da gomolji, ne pogledajo na plano, ali pa....?_________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Zdaj me pa zanima, zakaj se krompir osipa. Povsod, kjer pišejo o pridelavi krompirja, piše, da se ga osuje, a nikjer nisem zasledila, zakaj. Ali samo zaradi tega, da gomolji, ne pogledajo na plano, ali pa....? |
Brbr, krompirjevi gomolji so stebelni, nastajajo na podzemnih steblih. Če krompir osujemo, naredi več podzemnih stebel, torej je pridelek večji, pa tudi krompirji niso na svetlem, kot ugotavljaš.
Osipanje zagotovi več korenin večini rastlin (fižol, grah, koruza,....), v tem primeru pa (tudi)podzemnih stebel.
Po mojih izkušnjah predvsem zato, da potem krompir ne gleda ven. Čisto vedno, kadar ga nisem osipal so bili najlepši gomolji zeleni ali pa ožgani od sonca. Brez dvoma je bilo tako več škode, kot pa bi jo bilo v primeru, ko bi kakšno "zrnce" ob osipanju malo premaknil.
Druga pesem je - bo, če imaš material za zastrtje.
Jaz ga bom sadil danes, ne glede na koledar. Pri meni se nekaj spreminja in sem malo "raztreščen".
Druga pesem je - bo, če imaš material za zastrtje.
Jaz ga bom sadil danes, ne glede na koledar. Pri meni se nekaj spreminja in sem malo "raztreščen".
Saj to je ravno to, ko ukrepam na področjih, ki se ne tičejo zelenega sveta in potem ravno ta del trpi.
Na koncu sem celo utrefil korenino in proti večeru posadil krompir. Sadil sem "svojega", ki je malo slabo prezimil, a je bil vseeno zelo "živ" in "iskriv".
V nekaj nezasedenih jarkov sem potem posadil 2. generacijo neke sodobnejše sorte in mi je bilo zanimivo delati primerjave. Pač sem se prepustil sanjajočemu razmišljanju s težo na moji strani. Jah, tudi to sem jaz.
No, dopoldan sem pa sadil fižol in koruzo, ... in sirek, ter še eno koruzo, ... pa še je ostalo za prihodnje praznične dni.
Hvala za lepe želje, ker mislim, da jih potrebujem.
Ob Igorju sem se spomnil nate, hvala. Dečko je pravi posebnež, samo en kalček in ta neverjetno močan.
Na koncu sem celo utrefil korenino in proti večeru posadil krompir. Sadil sem "svojega", ki je malo slabo prezimil, a je bil vseeno zelo "živ" in "iskriv".
V nekaj nezasedenih jarkov sem potem posadil 2. generacijo neke sodobnejše sorte in mi je bilo zanimivo delati primerjave. Pač sem se prepustil sanjajočemu razmišljanju s težo na moji strani. Jah, tudi to sem jaz.
No, dopoldan sem pa sadil fižol in koruzo, ... in sirek, ter še eno koruzo, ... pa še je ostalo za prihodnje praznične dni.
Hvala za lepe želje, ker mislim, da jih potrebujem.
Ob Igorju sem se spomnil nate, hvala. Dečko je pravi posebnež, samo en kalček in ta neverjetno močan.