Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Neka domačinka z juga Sardinije mi je razlagala, kako morajo pri njih paradižnik škropiti, sicer jim ves splesni. Zelo me je začudilo, kako se vendar razvije plesen v njihovem suhem in vročem podnebju. Odgovor je bil: rosa, in to zelo močna vsako noč. Da je zjutraj listje mokro._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
platar je napisal/a: |
Hja vlaga je res vzrok samo se ne da kaj prida postoriti, ker so plošče lexana ob straneh do tal, okna so 3 in se odpirajo avtomatsko... |
Pri vseh teh nasih "nasvetih", ki jih sicer kar radi zapisemo, sem dobil obcutek, da se veckrat zgodi, da je v - recimo prvem - vprasanju, ki se zastavi, premalo podatkov - in potem gre lahko odgovor precej narobe... v napacno smer.
Kot je bilo ze veckrat receno, z domacimi pripravki se da dokaj brez problemov poskrbeti za neko "domaco" oskrbo, za precej vecje kolicine rastlinja, kvadratov, ... ali celo pri vzgoji za prodajo, pa je zgodba lahko precej drugacna. Sam se pri odgovorih drzim nacina in kolicine samooskrbnega vrtnarjenja ali sadjarjenja in tega poskusamo v najvecji mozni meri "peljati" naravno - brez "kemije" (brez kupljenih sredstev). Rezultati so razlicni, a dalec od tega, da bi jamral ali obupaval. Za vrt ene druzine se to, po mojem mnenju, da.
(saj, v bistvu so tudi naravna, domaca sredstva kemicna, ampak, saj razumemo razliko)
V primeru rastlinjaka (plastenjak, steklenjak, lexan...) se razmere (in posledice) razlikujejo ze zaradi izbire materiala rastlinjaka samega. Sam bi vseeno poskusal tudi rastlinjak (za eno druzino) "furati" brez bakra in ostalih "priboljskov" moderne dobe. Se mi zdi, da tja do 30-40 m2 ne bi smelo biti problema - ne glede na material oz. opremo rastlinjaka. Je pa potrebna dolocena skrb in mislim, da v vecji meri, kot pri vzgoji z uporabo kupljenih preparatov.
Ce povzamem, gornja oprema rastlinjaka mi daje slutiti, da gre za precej vecji, dobro opremljen rastlinjak - kar, seveda, ni nic narobe - si pa zasluzi povsem drugacen "pogled" na problem in verjetno tudi drugacen(-ne) odgovor(e).
mravlja je napisal/a: |
Ce povzamem, gornja oprema rastlinjaka mi daje slutiti, da gre za precej vecji, dobro opremljen rastlinjak - kar, seveda, ni nic narobe - si pa zasluzi povsem drugacen "pogled" na problem in verjetno tudi drugacen(-ne) odgovor(e). |
Ja res je nič nisem napisal kakšne so mere gre za 6x4 metre velik termo rastlinjak od Termoflor-ja Alpi2.
http://www.termoflor.si/rastlinjaki/termo_rastlinjaki/
Nadloga je pa takšna- nisem točno prepričan kakšna sorta je verjetno pepelasta plesen? Tudi meni je cilj uporabljati čimmanj kemije če je le možno.
Pojavi pa se najprej kot bela lisa na spodnji strani in se širi naprej če lista ne odtržem ali škropim s sodo na vsake par dni, mi pa, ko začne paradižnik zoreti in gre h koncu že popušča motivacija in se stvar razraste tudi po zgornji strani.Se pa ne širi na plod tako da ponavadi take liste samo odstranim.
Če se širi iz tal bi tkanina verjetno pomagala saj pore skozi verjetno teže prodrejo?
Hvala obema
Po slikah na internetu bo skoraj sigurno pepelasta oz.siva plesen pojavila pa se je res v zadnjem vročinskem valu.
bom preveril kaj je na razpolago ni hitro sem našel tole:
https://www.youtube.com/watch?v=Eo3NF04544g
Verjetno pride v poštev po koncu sezone oziroma pred pričetkom naslednje kot razkužilo.
Po slikah na internetu bo skoraj sigurno pepelasta oz.siva plesen pojavila pa se je res v zadnjem vročinskem valu.
bom preveril kaj je na razpolago ni hitro sem našel tole:
https://www.youtube.com/watch?v=Eo3NF04544g
Verjetno pride v poštev po koncu sezone oziroma pred pričetkom naslednje kot razkužilo.
Po kratkem iskanju sem naletel na video v prejšnjem postu, ki pa priznam je v angleškem jeziku, ki ga res ne razumejo vsi. V videu je razloženo, da pač uporablja za razkužilo rastlinjaka po sezoni oziroma pred njo (torej v zimskem času) žveplo, ki ga segreva s pripravo (sulphur burner) toliko časa, da se dim uleže na vse površine in preprečuje plesnim razvoj, še posebej naj bi bilo primerno ravno za oblike pepelaste plesni. V videu tudi omeni, da žveplo ni ravno nedolžno in je potrebno biti pri tem previden (respirator oz. zaščitna maska) Prav tako je odsvetovana uporaba v času rasti rastlin, ker verjetno se žveplo tudi okusi na plodovih oziroma lahko zaduši rastline, prav tako ne vem kako veseli bi bili sosedi, če bi to uporabljal sredi največje vročine. (vsi najbrž vemo kakšen je vonj po gnilih jajcih...)
Za točno moj primer pa sem tudi napisal da pride v poštev verjetno le kot kot razkužilo.
Našel sem še eno Hi tech rešitev, ki pa je za nekomercialno pridelavo predraga oziroma se jo lahko naredi v lastni režiji ceneje:
Clean light
https://stoppowderymildew.com/product/cleanlight-hobby-unit/
oziroma alternativa glej prvi uporabniški komentar (je pa v angleščini vendar tudi google translate že zna vsaj približno prevesti):
https://www.amazon.com/Cleanlight-Hobby-Unit-Crop-Protector/dp/B008CGZCR0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1500887447&sr=8-1&keywords=CleanLight+Hobby+Unit
Malo nepraktično če je rastlin preveč za vsakodnevno uporabo, ker je potrebno osvetliti rastlino na razdalji cca 10 do 15 cm v trajanju vsaj 5 sekund in ne več kot 15, ker lahko UV svetloba tudi zažge listno maso. Naj bi pa taka luč ubila samo micelij plesni ne pa tudi spor, tako da je potrebna malodane vsakodnevna uporaba za dokončno zatrtje, ker se spore razmnožujejo na cca 24 do 48 ur. Po osvetlitvi naj bi plesen v parih dneh počrnela in se jo nato samo obriše z listov. Velika prednost pa je, da ni kemije, isti princip se uporablja tudi pri dezinfekciji pitne ali akvarijske vode in tudi zraka v HVAC filtrih. Tudi tu je pri uporabi potrebna previdnost(zaščitna očala ter nič gole kože-kot pri varjenju) Rešitev sama po sebi je zelo elegantna in ni rečeno da ne poizkusim sam izdelati podoben reflektor, kot mojster v prvem amazonovem komentarju....
Če ima slučajno kdo izkušnje s tema dvema metodama naj prosim poda še svoje mnenje. Prav tako za kakšnen konvencionalen pripavek na osnovi žvepla po možnosti dovoljen v eko pridelavi.
Sam sem našel tole-močljivo žveplo za vinogradnike
http://www.wineandweather.net/?tag=mocljivo-zveplo
Za točno moj primer pa sem tudi napisal da pride v poštev verjetno le kot kot razkužilo.
Našel sem še eno Hi tech rešitev, ki pa je za nekomercialno pridelavo predraga oziroma se jo lahko naredi v lastni režiji ceneje:
Clean light
https://stoppowderymildew.com/product/cleanlight-hobby-unit/
oziroma alternativa glej prvi uporabniški komentar (je pa v angleščini vendar tudi google translate že zna vsaj približno prevesti):
https://www.amazon.com/Cleanlight-Hobby-Unit-Crop-Protector/dp/B008CGZCR0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1500887447&sr=8-1&keywords=CleanLight+Hobby+Unit
Malo nepraktično če je rastlin preveč za vsakodnevno uporabo, ker je potrebno osvetliti rastlino na razdalji cca 10 do 15 cm v trajanju vsaj 5 sekund in ne več kot 15, ker lahko UV svetloba tudi zažge listno maso. Naj bi pa taka luč ubila samo micelij plesni ne pa tudi spor, tako da je potrebna malodane vsakodnevna uporaba za dokončno zatrtje, ker se spore razmnožujejo na cca 24 do 48 ur. Po osvetlitvi naj bi plesen v parih dneh počrnela in se jo nato samo obriše z listov. Velika prednost pa je, da ni kemije, isti princip se uporablja tudi pri dezinfekciji pitne ali akvarijske vode in tudi zraka v HVAC filtrih. Tudi tu je pri uporabi potrebna previdnost(zaščitna očala ter nič gole kože-kot pri varjenju) Rešitev sama po sebi je zelo elegantna in ni rečeno da ne poizkusim sam izdelati podoben reflektor, kot mojster v prvem amazonovem komentarju....
Če ima slučajno kdo izkušnje s tema dvema metodama naj prosim poda še svoje mnenje. Prav tako za kakšnen konvencionalen pripavek na osnovi žvepla po možnosti dovoljen v eko pridelavi.
Sam sem našel tole-močljivo žveplo za vinogradnike
http://www.wineandweather.net/?tag=mocljivo-zveplo
Očitno imam kar srečo, saj imam na istem mestu v plastenjaku zagotovo več kot 15 let paradižnike, pa ne opažam kakega večjega obolevanja, kot na zunanjih, kjer jih vsako leto prestavljam po gredah. Vsake 3 leta preštiham in močno pognojim s preperelim hlevskim gnojem, naslednje leto pa jama, notri kompost, sajenje... in to je to. Je pa plastenjak 10x4m in na vsaki strani čez celo sezono odprt._________________Živeti na podeželju je najlepše!