Stran 77 od 98

Objavljeno: Sr Sep 21, 2016 7:10 pm
Napisal/-a Bicikel
Danes smo imeli službeno čilijado - pokušina za malico. Lestvica od blizu 0 do menda 2M skovilov (en sam plod) od leve proti desni.



Še zdaj me nekoliko ščipa po trebuhu Rolling Eyes Shocked

Objavljeno: Sr Sep 21, 2016 10:56 pm
Napisal/-a Zelenc
No, hecno... ...jest pa prijatelju, ki se je pri meni ustavil na pivu, veselo ponudim oranžnega habanera. Hecno, možakarja je skoraj kap! Pol pa se sam ponudi da bi še kaj hujšega in mu dam na krožnik frišnega Butch Tja. Verjeli ali ne, zmazal je skoraj celega - menda je bil mnogo nežnejši ot prvotni Habanero....

Pa vas vprašam: je dejansko možno, da blažja sorta poseka "nuklearca"?

Objavljeno: Sr Sep 21, 2016 11:44 pm
Napisal/-a mfranc
Bicikel, kdo pa je še probal tistih 2M skovilov, kakšna kolegica? Wink

Me zanima, kaj pa imaš v zgornjem desnem kotu, Rocoto?


Jaz pa sem danes zaključil z zunanjo sezono, vse lonce sem prenesel na teraso, na intenzivno nego Wink .
Sezona pa bolj kot ne malo podpovprečna, praktično nobena sorta ne odstopa navzgor.

Eden od plusov je, da so mi večinoma lepo zaključili s plodovi, brez večje količine mladih, nezrelih. Teden, dva, pa večino oberem, in pošljem na zimovanje.
Med njimi je tudi Queen Laurie, plodovi lepo dozorevajo.

Dalj časa bodo rabili Jalapeno, nekaj zelenih je še, pa bolj počasni so. Imel sem lepe plane za čili omake, pa so šli sproti ....

Zanimiv izziv bo Rocoto, ki se je zbudil iz spanja; kar nekaj malih bunkic ima, za katere bom rabil še precej sonca. Pa magari pri zunanji ničli, samo da bo terasa pogreta!

Tale Habanero, parodija na črne Cool , je letos bistveno manj rodil kot lani! Nekaj zelenih še ima, so pa precej pri zorenju.




Ti pa skoraj upravičijo ime črni Wink , proti koncu dobijo zelo lepo, temnorjavo barvo. Všeč so mi, iz več razlogov, zato jih bom poskusil prezimiti.

_________________mfranc

Objavljeno: Če Sep 22, 2016 12:01 am
Napisal/-a Bicikel
Ne nobenega Rocto ni bilo. Je pa desno zgoraj Habanero "falanga". Torej Habanero Maya Red, Gambia, Martinique, Chocholate, Orange in Carolina al kaj že.

Ja tudi dve osebi z drugimi kromosomi sta bili zraven, ena je probala tudi košček 2M. Seveda smo vsi probavali povečini le manjše koščke ta hudih. Kakšen sploh ni prišpel na vrsto, saj se je nekaterim že kadilo iz ušes. K sreči smo imeli nekaj mesno/sirovih dodatkov in jogurt za gašenje.....
Tudi sam svojih (pretežen del zgornje polovice na sliki) večinoma nisem probaval, ker jih že poznam.

PS. Queen Laurie je tudi že začel zoreti - no ja trije plodovi. Na sliki so tisti oranži zgoraj na sredini.

Zelenc, ja razlike so lahko precejšne. Tako kot pri ostalih rastlinah je tudi tukaj odvisno od zemlje, gnojenja, sonca, zalivanje, toplote, itd.. Primer iz moje slike - kupček temnih plodov iz dveh virov a istih semen. Iz enega vira je bil občutno močnejši od drugega. Nekaj vloge igra tudi stopnja zrelosti.

Objavljeno: Če Sep 22, 2016 1:13 am
Napisal/-a mfranc
Na tole sem mislil, ko sem te spraševal Wink



Mimogrede, za kaj pa uporabljaš Fresno?_________________mfranc

Objavljeno: Če Sep 22, 2016 1:18 am
Napisal/-a Bicikel
Ah ja, tisto pa so Polarbear, en temni in Teton de Venus paradižniki za zraven ;)

Fresno sem danes prvič videl. Bi znala biti dobra reč za tiste, ki prenesejo bolj malo pekočine. Plod je še kar mesnat (malo manj kot Jalapeno) in bi bil lahko primeren tudi za vlaganje in za žar.

Objavljeno: Če Sep 22, 2016 9:52 am
Napisal/-a goIdhorn
mfranc je napisal/a:

Jaz pa sem danes zaključil z zunanjo sezono, vse lonce sem prenesel na teraso, na intenzivno nego Wink .


Jaz sem včeraj popoldan vse tiste, ki so polno obloženi in še nezreli, presadil v lonce in postavil h hiši pod balkon. Bo pa letos zelo bogata letina, če vse dozori do konca Cool

Objavljeno: Če Sep 22, 2016 8:29 pm
Napisal/-a mfranc
GoIdhorn, kakšna slikca tvojega pridelka je zaželjena Very Happy . Pa tudi predelanih zadev; se mi zdi, da imaš preko 70 grmov?

Huh, pred leti sem gojil nekih dvajset sadik in sem že sanjal, da bi plodove prodajal na tržnici .... Embarassed . Še dobro, da mi ni poratalo, he, he Cool ._________________mfranc

Objavljeno: Če Sep 22, 2016 8:49 pm
Napisal/-a Plamenka
MFranc, mislim, da bi kar lepo zaslužil. Čiliji so kar dragi, odvisno od sorte, seveda.

Objavljeno: Če Sep 22, 2016 9:22 pm
Napisal/-a mfranc
Bicikel je napisal/a:
Ah ja, tisto pa so Polarbear, en temni in Teton de Venus paradižniki za zraven ;)

No ja, Rocoto, ali paradižnik, še vedno se pogovarjamo o jabolkih Laughing

Bicikel je napisal/a:
Fresno sem danes prvič videl. Bi znala biti dobra reč za tiste, ki prenesejo bolj malo pekočine. Plod je še kar mesnat (malo manj kot Jalapeno) in bi bil lahko primeren tudi za vlaganje in za žar.

Občasno se tudi spomnim na Fresno, sorto, ki jo človek mora probat Wink , pa me zaradi oblike ne prepriča.
Hecna zadeva, še spomladi sem razmišljal o kakšni sorti jalapena, ki bi minimalno zažigal, da bi končno postal družinski čili. Sorto Fooled You, ki praktično nič ne peče, sem imel v mislih.
Sem pa letos samo spremenil tehniko priprave za roštilj; sedaj jalapenom počistim čisto vso notranjost in naenkrat so postali premili ... Confused
Tudi po mnenju žene in hčerk, kar pomeni, da je to čista resnica Very Happy ._________________mfranc