Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
-
-
-
ferdo36 je napisal/a: |
Za napad PVM je tole vreme idealno. Poka pa rad Jersey,Herbert oz. Atlantic in tudi Coville in Blueray. |
Pri nas smo pozobali že cca 90% borovnic, tako da bo tudi ob močnejšem napadu manj škode. Do sedaj pa opažam, da je letos je napad "Suzukija " relativno slab, cca 5 x manjši kot lani._________________lp
-
Letošnja vročina je bila vsaj za nekaj dobra!
Samci suzukija so nad 30 st. neplodni,samice pa pri 32 st. nehalo zalegati.
Zaenkrat najdem mušice samo v vabah.Kitajci,po izkušnjah,trdijo,da 20-50 vab/ha
zadostuje za močno omejitev škode.(Na ha se računa 2000 grmov.Pri nas imamo preko 100 vab na ha._________________Narava vse povrne!

zadostuje za močno omejitev škode.(Na ha se računa 2000 grmov.Pri nas imamo preko 100 vab na ha._________________Narava vse povrne!
-
poročilo sezone 2015:
do sedaj sem pobral ca 90 % borovnic. Nekaj malega imata še Darrow in Elliot. Aurora je trenutno v polnem zorenju. Ker je še majhna ima majhen pridelek.
Sem pa opazil, da so poznejše sorte malo bolj kisle (otroci jih ne marajo - meni so pa super).
Po pričakovanju me je s5 najbolj pozitivno presenetila Brigita Blue ter sorta Darrow, ki ima zelo široko obdobje zorenja.
Ker sem gnojih borovnice skoraj (80 %) s priporočeno količino amonosulfata so mi grmi nenormalno napredovali.
Če bo šlo tako naprej bom imel naslednje leto vsak dan v polni sezoni 1-1,5 kg borovnic
Kljub vročemu poletju sem do sedaj obdržal vse grme pri življenju - lansko leto sta mi 2 skoraj čez noč šla v ... razlog mi je še do sedaj nepoznan - sumim na zakisanost zemlje. Na tem mestu sem kompletno spremenil strukturo substrata ter posadil nove primerke.
do sedaj sem pobral ca 90 % borovnic. Nekaj malega imata še Darrow in Elliot. Aurora je trenutno v polnem zorenju. Ker je še majhna ima majhen pridelek.
Sem pa opazil, da so poznejše sorte malo bolj kisle (otroci jih ne marajo - meni so pa super).
Po pričakovanju me je s5 najbolj pozitivno presenetila Brigita Blue ter sorta Darrow, ki ima zelo široko obdobje zorenja.
Ker sem gnojih borovnice skoraj (80 %) s priporočeno količino amonosulfata so mi grmi nenormalno napredovali.
Če bo šlo tako naprej bom imel naslednje leto vsak dan v polni sezoni 1-1,5 kg borovnic

Kljub vročemu poletju sem do sedaj obdržal vse grme pri življenju - lansko leto sta mi 2 skoraj čez noč šla v ... razlog mi je še do sedaj nepoznan - sumim na zakisanost zemlje. Na tem mestu sem kompletno spremenil strukturo substrata ter posadil nove primerke.
-
- Kraj: Ljubljana
scernig1 je napisal/a: |
Pozdravljeni borovničarji,danes sem dobil analizno poročilo PH je 4,48 ostalo pa naslednje:fosfor10,5-ph v caacetatu 5,97-fosfor v mg/100g10,5-kalij v mg/100g 23,6 -humus 3,82-c-organski2,22-magnezijv mg/100g 9,7 Kaj menite o sajenju borovnic na tej zemlji lp |
Sicer boš našel še kakšne variante, a največkrat se govori o primernem pehaju za borovnice v višini pH 4,5 d0 5,1. Torej imaš kar primeren pH, kar je dobra osnova za nadaljevanje. To ti zelo poceni začetne stroške.
Pravzaprav je pH v tvojem prineru lahko celo malo višji; za pretežno mineralna tla je lahko pH celo do 5,5.
Ne poznam tvoji vremenskih in vodnih razmer, vendar bi borovnice sadil na dvignjenih gredah; za dvig bi uporabil žaganje iglavcev, to se še na mnogih žagah dobi zastonj! S tem bi počasi tudi dvignil nivo humusa najmanj na 10%, kar bi tudi bolj ustrezalo tvojemu pH. In zelo koristilo borovnicam!
Lahko tudi (za vsak slučaj) še malo znižaš pH z uporabo šote, ki pa ni ravno poceni.
Zelo učinkovito, z malimi količinami, se pH zniža z žveplom.
Ostale stroške ti je že naštel Ferdo, zaščito pred točo in ptiči boš moral urediti čimprej, drugače je vse "proč metanje denarja"

LP
P.S. nič nisi omenil (se mi zdi