Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Ali je imel kdo probleme s pokanjem plodov v tem deževnem tednu?

Pri meni je en grm še posebej nagnjen k temu - sumim, da je sorte Dixi (kupljen je bil v Merk. kot Duke, kar pa sigurno ni).

Katere sorte so poleg Dixi-ja še podvržene pokanju kožice?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Za napad PVM je tole vreme idealno.
Poka pa rad Jersey,Herbert oz. Atlantic in tudi Coville in Blueray._________________Narava vse povrne!
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ferdo36 pozdravljen
Pojma nisem imela, da borovnice tudi pokajo. Jaz imam tri. Dve bolj zgodnji in eno bolj pozno. Več jih ne morem imet. Je pa sedaj pri kraju tudi ta grm, tu in tam je še katera.
Vse dobro s tvojimi borovnicami.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dixi (itak ga imam šele prvo leto), pri meni ne poka, kolikor je plodov. Imajo pa res dobre okus, čisto po gozdnih borovnicah.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

ferdo36 je napisal/a:
Za napad PVM je tole vreme idealno.
Poka pa rad Jersey,Herbert oz. Atlantic in tudi Coville in Blueray.

Pri nas smo pozobali že cca 90% borovnic, tako da bo tudi ob močnejšem napadu manj škode. Do sedaj pa opažam, da je letos je napad "Suzukija " relativno slab, cca 5 x manjši kot lani._________________lp
ferdo36

Letošnja vročina je bila vsaj za nekaj dobra! Laughing Samci suzukija so nad 30 st. neplodni,samice pa pri 32 st. nehalo zalegati. Razz Zaenkrat najdem mušice samo v vabah.Kitajci,po izkušnjah,trdijo,da 20-50 vab/ha
zadostuje za močno omejitev škode.(Na ha se računa 2000 grmov.Pri nas imamo preko 100 vab na ha._________________Narava vse povrne!
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Ferdo, jeseni bodo sadike na voljo?
ferdo36

Seveda!Oktobra._________________Narava vse povrne!
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

poročilo sezone 2015:

do sedaj sem pobral ca 90 % borovnic. Nekaj malega imata še Darrow in Elliot. Aurora je trenutno v polnem zorenju. Ker je še majhna ima majhen pridelek.

Sem pa opazil, da so poznejše sorte malo bolj kisle (otroci jih ne marajo - meni so pa super).

Po pričakovanju me je s5 najbolj pozitivno presenetila Brigita Blue ter sorta Darrow, ki ima zelo široko obdobje zorenja.

Ker sem gnojih borovnice skoraj (80 %) s priporočeno količino amonosulfata so mi grmi nenormalno napredovali.

Če bo šlo tako naprej bom imel naslednje leto vsak dan v polni sezoni 1-1,5 kg borovnic Very Happy

Kljub vročemu poletju sem do sedaj obdržal vse grme pri življenju - lansko leto sta mi 2 skoraj čez noč šla v ... razlog mi je še do sedaj nepoznan - sumim na zakisanost zemlje. Na tem mestu sem kompletno spremenil strukturo substrata ter posadil nove primerke.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

scernig1 je napisal/a:
Pozdravljeni borovničarji,danes sem dobil analizno poročilo PH je 4,48 ostalo pa
naslednje:fosfor10,5-ph v caacetatu 5,97-fosfor v mg/100g10,5-kalij v mg/100g 23,6 -humus 3,82-c-organski2,22-magnezijv mg/100g 9,7

Kaj menite o sajenju borovnic na tej zemlji lp

Sicer boš našel še kakšne variante, a največkrat se govori o primernem pehaju za borovnice v višini pH 4,5 d0 5,1. Torej imaš kar primeren pH, kar je dobra osnova za nadaljevanje. To ti zelo poceni začetne stroške.

Pravzaprav je pH v tvojem prineru lahko celo malo višji; za pretežno mineralna tla je lahko pH celo do 5,5.

Ne poznam tvoji vremenskih in vodnih razmer, vendar bi borovnice sadil na dvignjenih gredah; za dvig bi uporabil žaganje iglavcev, to se še na mnogih žagah dobi zastonj! S tem bi počasi tudi dvignil nivo humusa najmanj na 10%, kar bi tudi bolj ustrezalo tvojemu pH. In zelo koristilo borovnicam!

Lahko tudi (za vsak slučaj) še malo znižaš pH z uporabo šote, ki pa ni ravno poceni.
Zelo učinkovito, z malimi količinami, se pH zniža z žveplom.

Ostale stroške ti je že naštel Ferdo, zaščito pred točo in ptiči boš moral urediti čimprej, drugače je vse "proč metanje denarja" Wink .

LP

P.S. nič nisi omenil (se mi zdi Rolling Eyes ) ali so tla peščena ali ilovnata._________________mfranc
Odgovori