Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Prvo letošnje ceplenje.
Breskev benedicte na divjaka slive, ki sem ga konec poletja zbasal v teglc. V drvarnici, kjer sem ga imel shranjenega, je bilo toliko topleje, da je začel brsteti, tako da je bil goden za obglavljenje Twisted Evil
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A je še čas za rezanje cepičev ?
Bi od ene jablane ta teden odrezal eno vejico in jo potem spomladi precepil na drugo jablano. Čisto tako, za trening, ker tega še nisem nikoli počel.
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Mislim, da je čas za rezanje cepičev jutri dopoldne, po setvenem koledarju Marije Thun, če je kako drugače, sporočim proti večeru._________________Lp

Nauta
krnekdo

Andrej Banko je napisal/a:
A je še čas za rezanje cepičev ?
Bi od ene jablane ta teden odrezal eno vejico in jo potem spomladi precepil na drugo jablano. Čisto tako, za trening, ker tega še nisem nikoli počel.

Čas je dokler se ne začne z odpiranjem brstov (neglede na razne vraževerske koledarčke). Je pa tako, da kasneje kot boš rezal, manj časa ti bodo zdržali, saj se brsti na drevju kljub temu, da so še zaprti počasi razvijajo (Tko po domače-če režeš konec februarja računaj, da pocepiš do konca marca. Če režeš konec januarja, ti komot zdrži do konca aprila)
Pa fino je, da je po rezanju par dni suho, da se rane na vejah kjer si odrezal zasušijo.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

krnekdo palec gor
Andrej Banko

Odlično, hvala.

Tisto malo, kar bom odrezal, imam tako ali tako namen takoj zamazati s smolo.
Kateri način ceplenja pa priporočate za neizkušenega telebana ? Za lub ?
Nazadnje urejal/a Andrej Banko 06 Feb 2018 07:28; skupaj popravljeno 1 krat
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Se opravičujem, dan za rezanje cepičev je 12.2.2018, dopoldne, na dan za plod in ne jutri, kot sem pomotoma napisala._________________Lp

Nauta
Andrej Banko

Nauta, hvala za informacijo. Bom vzel na znanje, čeprav mi takrat najbrž ne bo uspelo tega izvesti. Med tednom dopoldan sem ponavadi v službi.
Bom pač en dan prej in verjel, da bo tudi tako dobro.
krnekdo

Dej pozabi na to vraževerje in reži, ko bo tebi najbolj primerno in ko bodo primerne vremenske razmere. Samo res za vsak slučaj pazi, da ti pri tem ne prekriža poti črna mačka in da ne greš pod lestvijo.

Če imaš podlago in cepič približno enakega premera cepi z jezičkom, ker je najenostavnejše, saj cepič stoji sam od sebe in ga boš lažje naštimal in ovijal brez da se ti zmakne. Ob širši podlagi daj za lub.
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Kratko in jedrnato.
Odgovori