Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

pep je napisal/a:
Pred leti sem kar dosti sadil peške, zraslo je precej rodilo pa nič, so pa sejanci primerni za cepljeje, če želiš veliko drevo.
Imam tudi 100let staro knjigo o tem.

Saj sem uvodoma napisal, da bodo za cepljenje. Mogoče kako lesniko tudi posadim v svoj gozd, če jih bo viška.

Juglans najbrž imaš prav. Gnitje se prenaša tudi na seme.

Bom pa peške ven pobral. Na nekih slikah sem videl Zufove lesnike kako so lepo pognale. Bi moral on povedati, kako metodo je ubral. Wink
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Sadjarsko vrtnarsko društvo Tunjice.Mi lesnikovce zrežemo in poberemo ven peške, jih nekoliko posušimo in nato posejemo.Posejemo zelo plitvo tako, da je večina pešk pokritih, nekatere pa pač ostanejo nezasute.Naslednjo jesen ali pa pozneje spomladi jih presadimo, ker bi drugače bile korenine premočne in bi se po izkopavanju preveč poškodovale.
Letos posejane peške se bodo lahko naslednjo jesen že izkopale, da se bodo nato spomladi cepili.
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Danes sem jih posejal. Tako kot pravite plitko v globoke tegeljne in postavil ven na mraz. Kar bo pa bo.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

V sadni kleti se dobro držijo Gold rush, Fuji, Idared, Premiera, Granny Smith, ki že dobiva rumeno barvo in Pink lady.
Od hrušk zaključuje Krasanka in začenja Zimska dekanka.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Pri meni se dobro držijo James Grieve, rdeči delišes in bobovci. Damasonski kosmač na drugi strani začenja gniti. Grieve me preseneča, ker so na internetu nasprotujoči podatki glede skladiščenja: nekje piše, da zdrži dalj časa, drugje pa samo do novembra. Vem, da se nisem zmotila pri klasifikaciji, ker je za to jablano značilno, da veje rastejo zelo navpično. Kakšne so vaše izkušnje?
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

James grieve sigurno ni , je poletno jabolko. Zori avgusta, včasih prezori kar na drevesu. Ohrani se največ 1 mesec.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Zgleda so malo pogubili listke z imeni Very Happy
http://www.sadikanadom.si/jablana-presenecenja
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lepa in poštena gesta. Pri marsikaterem prodajalcu bi enostavno obesili gor katerikoli listek in jo prodali kot sorto po polni ceni.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes med obrezovanjem jablan sem šele postal dobro pozoren na razliko v rasti med dvema starejšima sortama ( ananasova reneta, zlata parmena ) na MM-106 in ostalimi novejšimi sortami na M-7.

Novejše sorte imajo zelo bujno rast, močne poganjke, veliko stranskih, ogromno cvetnega nastavka ...
Medtem ko starejši sorti imata precej šibkejšo rast, kratke in tanke poganjke, nekatere veje kar tako malo čudno, skrivljeno rastejo;
prav probleme sem imel, kaj naj odrežem. Še posebej Zlata parmena noče delat lepega habitusa.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Razlike v koreninskem sistemu... Zna biti M7 precej boljša izbira za lokacijo, ki jo opisuješ.

Andrej Banko je napisal/a:
...
Jaz imam pa tako lepo odcedno, bolj peščeno zemljo, da bi že lahko kaj pobrkljal,
ampak je zmanjkalo časa, žal ... prekratek dan.

Bom jutri ! Wink
Odgovori