Stran 79 od 86

Objavljeno: Po Okt 30, 2017 7:39 pm
Napisal/-a Zelenc
Konec sezone.

Uspešna je bila dovolj, da sem si pripravil zadostno zalogo za ozimnico. Pripravljal sem omake, vlagal v kis, sušil za mletje in namakal v olju. V zamrzovalniku me čaka paket svežih plodov, ki bodo še kako prav prišli na kakšnem smučanju za malico. Nekaj primerkov bom skušal prezimiti, med njimi tudi tri leta starega križanca lemon dropa.

Prihodnjo sezono bom skrbno načrtoval in če mi bo uspela tako kot letošnja, bom povsem zadovoljen. Pridelkov je za mojo uporabo in za nekaj drobnih daril namreč povsem dovolj. Širino nabora bom najverjetneje omejil na 3-5 sort, saj sedaj že vem kaj mi je všeč in kaj mi uspeva.

Tako. Zdej pa veselo pripravit še današnje obrane plodove ter s tem dokončno zaključiti 2017.

Objavljeno: To Okt 31, 2017 3:04 pm
Napisal/-a thag
Meni pa zori še zadja runda, ocenjujem na še dobre 2 kile, plodov. Sicer so rastline kar boge, saj jih je zadnje neurje, dobro obdelalo.
Še vedno me čakajo 4 kile prejšnje runde za rešit, glede na to, da se noben ni javil, da bi jih vzel jih bom najverjetneje dal sušit in zmrznit, omak se mi ne da več kuhat.
Kratek povzetek sezone:
Na njivi sem imel ( imam ) 66 feferonov in 33 nepikantnih bodisi feferonov bodisi paprik ( točne številke določenih ne poznam, vem samo, da nepikantni so se dopadli srnam haha )
Od teh 66ih feferonov, jih je 33 posajenih med pleteno zastirko in mislim, da se je izplačalo porabiti tistih 15€ za njo, rastline so veliko večje, veliko bolj zdrave in boljše obrodijo kot tiste brez nje ( za ostale sem poizkusil z špinačo kot zastirko oz s portulakom. ) Naslednje leto bom vse feferone pod tovrstno zastirko gojil, saj jih je potrebno manj zalivat ( namakalni - kapalni sistem ) ne rabim jih okopavat in čistiti plevela plus, ko dežuje voda pronica skozi res top stvar.
Kakorkoli 4 feferoni so posajeni v topli gredi, tej so res ogromni imajo peko 130 cm in so lepo obrodili, samo scorpion yellow mi je dal preko 1kg letos.
in se ene 10 jih imam v loncih, od tega lanska moruga scorpion, ki ni obrodila niti enega ploda in je zdaj "crknila" v planu pa imam prezimiti red rocotto giant in black pearl-a.
Z letošnjo sezono sem dokaj zadovoljen, iskreno povedano sem pričakoval več čilijev, vsaj 30 kg ampak ok, je tudi tako Smile
Naslednje leto imam v planu nekaj novih sort in količinsko več rastlin, Želim si imeti več habanerotov in njim podobnim, ter več ćilijev kot so Calabresi, za vlaganje.
Glede nuklearcov pa se še odločam kaj in kako nekaj jih bo sigurno._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 9:48 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Uf, hudo Exclamation

Take količine so zame nekaj nezemeljskega Smile

Letos sem imel vse skupaj (vrt + teglci) kakih 20 sadik, je pa bila bogata letina, to pa ja. Zdaj čakam še na zadnje čokoladne habanerote, da jih potem vse spustim čez webrovega smokerja, potem pa delat še zadnjo omako letos (z omenjeno se je številka ustavila pri 4). Sicer pa nekaj vloženih, nekaj posušenih in v olju, še več zmletih za posip... Precej vsega je šlo v dar; spodaj še utrinek od včerajšnjega pakiranja "zlatega prahu" Twisted Evil
_________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 11:05 am
Napisal/-a laksikon
sem dobil od kolega in me zanima, če mogoče kdo ve katera sorta je tole:

http://shrani.si/f/J/fI/PQMCNGq/slika-cili.jpg

plodovi rastejo pokončno v šopih. Baje zelo hud, danes probam

Smile

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 12:12 pm
Napisal/-a mravlja

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 1:40 pm
Napisal/-a voda
laksikon, to je ena stara sorta sicilijanskih čilijiv. nekoč pred 30 leti so jih prodajali tu in tam v majhnih šopkih. lani so se znova pojavili in jih dobiš v večjih šopkih a samo v zimskem času v zelenjadnih trgovinah. plodovi gosto eden zraven drugega kot kaže tvoja slika in to zelo veliko plodov kateri sproti zorijo (ne vsi naenkrat). rastlina je elegantna navpična in ima več vrhov z plodovi. visoka tudi čez 6ocm- 70cm. relativno pozno zorijo. nekaj rastlin sem presadila v lonce, ker so polni cvetov, zelenih in rdečih plodov. ja res so zelo ostri. za naše stručkote bodo verjetno nepomembni ker ne vem koliko skovilov imajo. lpvoda.

PS: Mravlja, slike katere si pokazal so druge sorte čilijev, ne rastejo v šopu in niso visoki. so grmičasti, nekateri zanimivi ker so v grmičku zeleni, rumeni in rdeči.

ti sicilijanski se iz zelene barve prelevijo v rdečo._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 2:47 pm
Napisal/-a mfranc

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 4:18 pm
Napisal/-a mravlja
Voda, tele slikice, ki jih je pripel Mfranc, so mi zelo zanimive - je to ta sicilijanska sorta? ˝Saltillo˝ naj bi bilo ime več mest v Mehiki in okolici.

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 6:25 pm
Napisal/-a metuljc
Imam en čili, ki ga omenja voda, sadiko sem dobila od nje letos spomladi, pa lani že tudi. In meni se zdi ta od mfranca podoben, ne pa enak. Meni deluje vodin malo bolj robusten, z malo krajšimi plodovi. Imam pa le eno sadiko, tako, da je to lahko le variabilnost sorte. Bo voda povedala kaj več.

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 6:35 pm
Napisal/-a Zelenc
Eno vprašanjce:

A se omako iz večjih kozarcev lahko kasneje pretoči v manjše?