Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Pa še kdaj, Andrej Banko Wink_________________Lp

Nauta
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Je kdo mogoče kaj cepil na japonsko kutino?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Jaz sem japonsko kutino cepil na jerebiko.
jozegartlc

Odgovor Napisal/-a jozegartlc »

Andrej Banko je napisal/a:
Odlično, hvala.

Tisto malo, kar bom odrezal, imam tako ali tako namen takoj zamazati s smolo.
Kateri način ceplenja pa priporočate za neizkušenega telebana ? Za lub ?

Če cepiš
Nazadnje urejal/a jozegartlc 09 Mar 2018 10:12; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Gornji nasveti bodo tudi meni prav prišli. Se zahvaljujem.

Imam dodatno vprašanje - kdaj odrezati "višek" pri ploščičasti okulaciji, če se jo uporablja v različnih obdobjih leta?
jozegartlc

mravlja je napisal/a:
Gornji nasveti bodo tudi meni prav prišli. Se zahvaljujem.

Imam dodatno vprašanje - kdaj odrezati "višek" pri ploščičasti okulaciji, če se jo uporablja v različnih obdobjih leta?

Vse kar se cepi od zgodnjega poletja naprej odrežeš spomladi, ko popki nabreknejo ali pa že malo odženejo. Zna se pa zgoditi, da tudi kaj odžene že jeseni, to pač pustiš in čakaš če je les dovolj zrel da pozimi ne pomrzne, nato spomladi odrežeš. Pri spomladanskem cepljenju pa pač počakaš, da se oko zaraste, nekje po petih tednih odstraniš folijo ter odrežeš nad cepljenim mestom. Jaz sicer prakticiram tako, da najprej odrežem malo višje, torej pustim nekaj časa še dve do tri očesa podlage nad cepljenim mestom ali pa še več in odrežem na končno višino ko cepljeno oko že redno odžene. Odrezano mesto lahko premažeš c cepilno smolo.
mravlja

Hvala ti.

ps:

Hja, Jožegartlc, brez zamere - imam še eno vprašanje, sem ga tu gor pred časom že postavil. Sem bil priča pogovoru, ko so trdili, da se da cepiti tudi cepič, ki je že štartal - ki ima brst že odprt. Koliko je resnice na tem - in če je res, koliko je lahko odprt, da ima še možnost preživetja. Ali rabi tako cepljenje drugačen postopek oz. oskrbo?

Lp.
jozegartlc

mravlja je napisal/a:
Hvala ti.

ps:

Hja, Jožegartlc, brez zamere - imam še eno vprašanje, sem ga tu gor pred časom že postavil. Sem bil priča pogovoru, ko so trdili, da se da cepiti tudi cepič, ki je že štartal - ki ima brst že odprt. Koliko je resnice na tem - in če je res, koliko je lahko odprt, da ima še možnost preživetja. Ali rabi tako cepljenje drugačen postopek oz. oskrbo?

Lp.

Vse je možno, vendar še tega nisem preizkušal. Ima pa vsako drevo speče brste, ki jih komot cepiš čez celo leto - s ploščičasto okulacijo.

Potrebno je poizkusiti in nato izkušnje, seveda če želiš deliš z drugimi.
mravlja

To znanje pride zelo prav, če ni zadostne "zaloge" cepičev, sorto bi pa zelo rad obdržal - v takih primerih res pridejo prav prav ta "mejna" znanja, ali pa dober mojster cepljenja, ki jih obvlada - seveda, če veš zanj.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Dolge enoletne veje imajo dostikrat tam kjer izraščajo par neodprtih brstov. Te lahko uporabiš kadarkoli. Jasno je % uspešnosti večji, če cepiš, ko je cepič še v mirovanju.
Jaz sem se lani zafrkaval in sem cepil jablane julija in avgusta v največji vročini. Sicer ne z leto starimi, ampak z novimi poganjki(pogledaš kje so novi brsti dobro razviti, odstraniš listje in si odrežeš cepič), ter ne ploščično, ampak z jezičkom. Uspeh je bil okoli 70%.
Odgovori