Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

JERCA je napisal/a:
Poleg tega imam letos obe gredi pokriti. Eno s črno prevleko-kopreno, drugo s folijo. Spodaj, pod pokrivali imam kapljični namakalni sistem, voda iz štirne(žal še brez avtomatske ure), ročno vključim 2-3x tedensko in zadošča.

Jerca, tole se lepo sliši. Me pa pod prvo zanima, kakšno črno kopreno pa uporabljaš. Jih je že čuda sort! Veliko raznoraznih protiplevelnih sem, in jih še uporabljam na gredah z rožami, pa pod sadjem v špalirju; tudi na gredo s sibirsko borovnico se bo vrnila.

Predlani sem na gredo s papriko in čiliji namestil tkanino za protiplevelno zaščito pri jagodah, verjetno je bila Vrtex, črno-beli, razgradljivi polipropilen. Zgoraj sem obrnil črni del, z logiko gretja grede. Pa se ni preveč dobro obneslo, tkanina je začela prhneti, propadati, še pred koncem sezone. Plevel pa v luft! Evil or Very Mad

Letos sem verjetno z enako folijo, ki pa sem jo obrnil s svetlo stranjo navzgor, odlično, 100%, eliminiral plevel na gredi s solatnicami. Lani je bil na gredi plevel (nisem siguren, ali so bila kurja črevca), ki ga je bilo nemogoče uničiti. Letos sem ob sajenju druge generacije radiča videl, da o plevelu niti sledu! Tkanina bo zdržala vsaj to sezono.

Tudi sem imel v mislih namestitev take folije pri paradižnikih, pa sem se nekako ustrašil. Tole kar berem, mi daje impulz za drugo leto Wink

JERCA je napisal/a:
Platar... Jeseni ko bom odstranila folijo in kopreno bom videla kakšna je zemlja spodaj. Se pa tudi jaz nagibam kopreni. Bela bi bila super zaradi vročine, ki je v poletnih mesecih previsoka, vendar bi pod njo plevel še vedno rastel.

Ni nujno, da bi plevel rastel pod belo folijo, če je ta za svetlobo nepropustna. Ne vem pa če se dobi kakšna specialna bela, tale črno/bela za jagode je zelo učinkovita, ni pa hudo bela, je svetlo siva._________________mfranc
JERCA

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Kopreno sem kupila že lani(trgovina Begrad v Črnomlju) kar ti nič ne pomaga, ker se ne spomnim znamke(vem da NI bila VRTEKS, VETISA..). 10mx2m, tenka, ni plastificirana, vendar gosto tkana, gosteje kot zimski kuvertan. Letos sem nekaj podobnega kupila tudi v hoferju in jo imam pod bučami. Zaenkrat služi namenu.

Folija je zagotovo dlje časa obstojna in pod njo se vlaga bolje zadrži. Tam bi lahko kakšen dan kasneje zalivala.

Sploh ne vem če bi se borila proti plevelu, saj ga sproti vnašam s kompostom, konjskim gnojem. Trudim se redno kositi, sploh sedaj ko je začel cvetet muhvič. Smo sredi travnikov, ob gozdu in se semenom ne moreš izognit. Zastirke na vse možne načine in letos sem počebuli prvič posejala belo gorjušico za zeleno gnojenje._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Imam težavo, prosim za nasvet. Se pa ne navezuje izključno na paradižnike ampak tudi na papriko-čili, vse to gojim v loncih.

Pred kakim mesem dni sem po nasvetu prodajalke začel gnojiti z Bogatin kurjim gnojem-gnojilom v peletih.
Kmalu so se mi v to zemljo naselile muhe in so odlagale jajčeca saj so se čez nekaj dni pojavili beli črvički. Muh pa kakor češ, pa čeprav sem gnojilo vkopal in zasul z zemljo.

Zdaj pa sem še ugotovil, da mi določene sadike paprike in čilija odmirajo. Sadiko sem vzel ven in v zemlji odkril celo populacijo črvov in občasno tudi nekakšne mušicam podobne žuželke. Skratka, cel živalski vrt, vse miga.

Zemlja je Neuhaus N8.

Kaj lahko naredim glede teh škodljivcev za ostale še živeče sadike? Lahko s čim prešpricam zemljo, zalijem s čim, morda celo kakšna naravna stvar kot je pripravek iz njivske preslice?

Tole je katastrofa....če ne bi dal tega Bogatina v zemljo, s tem težav ne bi imel. Pa tudi manj smradu po gnoju in muh.

Prosim za vaš nasvet, pomoč! Hvala
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ikar, sicer ti ne morem pomagati z nasvetom ... sem pa vesela, da enakega nasveta prodajalke nisem upoštevala. Sem raje kupila gnojilo za plodovke v tekočini._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

ikar je napisal/a:
Imam težavo, prosim za nasvet. Se pa ne navezuje izključno na paradižnike ampak tudi na papriko-čili, vse to gojim v loncih.

Pred kakim mesem dni sem po nasvetu prodajalke začel gnojiti z Bogatin kurjim gnojem-gnojilom v peletih.
Kmalu so se mi v to zemljo naselile muhe in so odlagale jajčeca saj so se čez nekaj dni pojavili beli črvički. Muh pa kakor češ, pa čeprav sem gnojilo vkopal in zasul z zemljo.

Zdaj pa sem še ugotovil, da mi določene sadike paprike in čilija odmirajo. Sadiko sem vzel ven in v zemlji odkril celo populacijo črvov in občasno tudi nekakšne mušicam podobne žuželke. Skratka, cel živalski vrt, vse miga.

Zemlja je Neuhaus N8.

Kaj lahko naredim glede teh škodljivcev za ostale še živeče sadike? Lahko s čim prešpricam zemljo, zalijem s čim, morda celo kakšna naravna stvar kot je pripravek iz njivske preslice?

Tole je katastrofa....če ne bi dal tega Bogatina v zemljo, s tem težav ne bi imel. Pa tudi manj smradu po gnoju in muh.

Prosim za vaš nasvet, pomoč! Hvala

Nimam nobenih izkušenj s tem, ampak jaz bi v taki situaciji verjetno zamenjal zemljo. Glede na to, da sadike že propadajo, kaj dosti slabše verjetno ne more biti ...
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Dejansko je težava ta, da v kratkem pričakuješ plod in tako nimaš časa (želodca) čakati, da se nekakšen strup razgradi. Ker sicer bi lahko zalil z insekticidom in bi bilo v trenutku rešen problem.
Trenutno mi pade na misel le kakšen močan čaj, čilijev pripravek (č. v prahu zmešan v vodi), .... ne vem kaj bi storil neem pri koreninah.
Menjava zemlje je v tem času rizična, poleg tega pa jo boš verjetno težko odstranil kompletno in tako še vedno obstaja možnost, da ti jih nekaj ostane pri rastlini.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Jaz bi jih presadila. Sem na jesen pred pozebo iz vrta sadila v lonce, pa je kar rastlo.

Irena
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

Vsekakor bi se splačalo zaliti z Neemom. Naraven insekticid, gnolilo in še kaj. Neemova pogača, recimo, učinkuje tudi na strune... Wink Če rabiš na hitro, imajo v Kalii.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Med_Ica je napisal/a:
Neemova pogača, recimo, učinkuje tudi na strune.
Doslej sem poznala samo Neemovo olje in tonik, za pogačo se pa ne spomnim, da bi poročali tu na Gartlcu. Zlasti me zanima učinek na strune. Ima kdo kaj izkušenj?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ikar, malce mojega razmišljanja na dopustu... Jaz bi probala dobro zaliti z močnim čajem iz listov rabarbare. To je kar močan insekticid, ki (preverjeno) deluje na ličinke čebulne muhe. Mogoče bi tudi na tvoje črvičke..._________________naredimo svet lepši
Odgovori