Čili 2017

Odgovori
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Zakaj pa ne, saj itak zavreš preden flaširaš?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

najprej - uporabnikom in bralcem postov ni prijazno prebirati raztegnjeno stran zato naprošam uporabnika raztegnjene slike, da jo zmanjša do "standardne vrednosti", oz da v bodoče takšno velikost ne uporablja. hvala.

hja, ta sicilijanki čili -
3 kom presajena v lonec so visoka 66cm, v gredici od 6-tih je bil tudi eden manjši. vsaka rastlina ima 5 pokončnih močnih vej na katerih so na vrhu plodovi. iz teh nekako v "štukih" izbijajo nove veje a še vedno navpično rastejo in znova na vrhu delajo plodove. tako je rastlina kljub temu, da je krošnja ozka in navpična polna plodov. plodovi iz zelenih neopazno preidejo v rdeče in se tvorijo novi na stranskih pokončnih in vrhnjih poganjkih. cvetov je ves čas povsod, v prvem, drugem in vrhnjem redu. stroki se ne obarvajo istočasno, vmes v šopu po 3-9 plodov na daljših pecljih je tudi kakšen zelen.
plodovi so piramidaste oblike široki cca 1cm in dolgi od 3-5cm. zelo podobni čiliju Saltillo ampak ne tako široki. mislim, da je nesmisleno verjeti, da so to ti, ker če se ne pozna rastlino je težko definirati ime.

ime sem si zapomnila, ker sem nekaj let nazaj ko sem še imela rastline red Rocoto čilija na googlu našla tudi slike z imenom peperoncino siciliano, ker sem ta iste imela v neki vazici posušene v nulo in seveda niso dale rezultata pri sejanju. (vesela sem pa bila mojih slik Red rocota na googlu kljub temu, da nimam pojma kako to funkcionira.)

to je vse kaj vem in lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Koliko časa ohranijo semena čilijev dobro kaljivost? Imam 3-4 leta stara shranjena v pvc vrečki pa ne vem, naj nabavim nova ali bodo še ok?
voda

Trocki naredi preizkus, vlažna vata vmes nekaj semen in kaj kmalu boš ugotovil ali so kaljiva. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Trocki je napisal/a:
Koliko časa ohranijo semena čilijev dobro kaljivost? Imam 3-4 leta stara shranjena v pvc vrečki pa ne vem, naj nabavim nova ali bodo še ok?

Morajo biti v redu._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

TwityPity je napisal/a:
Zakaj pa ne, saj itak zavreš preden flaširaš?
Ko jih kuham, so omake seveda vroče. Sprašujem pa zato, ker imam nekaj primerkov iz poletja v prevelikih kozarcih in bi jih rad malo porazdelil v manjše in jih potem kasneje uporabil...
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Omenjena sorta iz Sicilije ne bi mogla biti, ker so plodovi manjši in tanjši, listje je drugačno, tudi Tabasco ni, ker kolikor sem gledal ima vmesno fazo rumene barve pri zorenju, ta nima, iz zelene malo počrni in pordeči. Ne vem, morda kakšen križanec med Tabascom in X. So pa moji oceni malo močnejši od Cayenne. Ni pa tako hud, kolikor je bil omenjen, ker sem jih zgrickal 3 zraven sendviča Very Happy Je pa potem tole iz družine: "Capsicum frutescens"?

Najbolj popularen in znan je Tabasco iz te družine, ne? Kaj pa po aromi in okusu? Nisem imel niti možnosti probat pravi sveži Tabasco čili.

Me pa mika, da bi imel enega takšne rasti, samo se ne morem odločit, ker je preveč sort in nimam izkušenj z njimi.

Sem pa dobil sliko cele sadike:

http://shrani.si/f/3r/QP/2Yv3SSq5/img20171103161917.jpg
voda

hja, bom spet rekla, plodove ima enako v šopu, tudi velikost plodov bi bila prava a višina oz širina rastline ter rasporejenost plodov med rastlino ni takšna kot pri teh o katerih govorim. žal od gdaj je google zaprl pikaso ne morem producirat slike da bi potrdila prej našteto. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Jaz imam tudi podobno sorto, sicer je zelo, zelo podobna "calabrese-tom"
Glavna razlika je ta, da tej rasejo v šopih medtem ko calabresi posamezno, preidejo pa iz yelene v črno-rjavo v rdečo.
Sicer pa mislim, da meni so se lani zbiksale sorte, lani sem imel samo ene oranžne, ki so rasli v šopih, letos imam te rdeče, ki rasejo na enak način ko oranžni le, da so rdeči._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Počasi se bo treba pripravit na novo sezono. S katerimi ponudniki semen imate najbolj pozitivne izkušnje glede kvalitete semen?
Odgovori