Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Bravo, pri nas se še niti ni dovolj razrasla. Smo v zaostanku z rastjo za kakšen mesec. Spomladi kar ni nikamor šlo. Sicer, če bo dolga topla jesen, ni nič narobe.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz imam raje dolgo toplo jesen. Te prve sedaj bodo hitro pričele kazati kalčke. Moramo jih bodisi hitro porabiti ali pa potrgati kalčke, ko se pokažejo. Tiste iz septembra in kasneje je laže shranjevati, če nimamo ravno hladilnice.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Prve nameravam sproti porabiti. Tudi jaz raje vidim, da je oktobra še dovolj toplo zanje, da jih imam potem celo zimo. Zato tudi nimam belih, ki so najbolj zgodnje. A letos je vse obrnjeno na glavo. Paradižnike imam šele za sproti, trte ne zorijo po pravem vrstnem redu, čajota prehiteva.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Lepo je videti. Plamenka, je to en plod ali že množični pojav? Pri meni še ni znakov cvetenja, za razliko od bolj deževnih poletjih. Bo pa kmalu, saj se svetli del dneva že krajša.
Uporabniški avatar
Plamenka

Kar veliko jih je.
Uporabniški avatar
Plamenka

Prvi dve čajoti bosta danes za kosilo. Wink

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bravo!

Pri nas komaj cvetijo prvi ženski cvetovi. Moških zaenkrat nisem opazila in če jih nima še kdo v primerni bližini, bodo vsi ti prvi plodovi odpadli. Pa bi mi kar prav prišle, ko so buče v zatonu, lagenarije pa tudi ne kažejo posebne volje do tvorjenja plodov.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Plamenka, bravo, res imaš kar "primorsko" zgoden pridelek.

@muha, pri meni je enako. Moški cvetovi so še v razvoju, ženski jih prehitevajo in bodo odpadali. Je pa še dober mesec časa za oplodnjo in potem še eden za rast.

Trenutno ob vsakodnevnem zalivanju opažam intenzivno rast poganjkov z zametki cvetov. Tudi stranskih poganjkov je nekoliko več kot običajno, res pa glavni nekoliko zamujajo. Do višine 2m sicer vse stranske odstranjujem. Potem se trudim usmerjati poganjke po drevesu. Predvsem zaradi tega, ker pol drevesa raste nad zaraščeno strugo (suhega) potoka.
Uporabniški avatar
Plamenka

Tudi meni letos pridejo zelo prav, ker bučke bolj redko zorijo, buče pa še sploh ne.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Čajote mi letos rastejo precej počasi v primerjav s zadnjimi sezonami. Sploh "oddaljena" lokacija" kaže posledice suše in vročine. Kot pravi Bicikel, imajo še čas, da zacvetijo in rodijo.
Odgovori