Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Medonosna čebela - Apis mellifera

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Če je cilj imeti opraševanje in zraven veselje ob opazovanju, vendar ne tudi skrbi, obveznosti in občasne žalosti, potem je res, da medonosne čebele niso prava izbira.

Tudi s črmlji se zgodi, da recimo po nesreči razgrneš njihovo gnezdo ali da ga jež poje, ni pa tega, da bo prišel vseprisotni škodljivec in ti prek zime podavil 3/4 družin, recimo (ne ravno vsakič, se pa tudi to zgodi).

Tako da je smiselno, kar pravi Pika.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

V petek, še preden smo prispeli na ranč, pravijo sosedje, da je bil še en manjši roj, torej druga generacija - v panju, iz katerega so že rojile, se je izlegla mlada matica, pogledala naokoli, rekla matr kakšna gužva in odpeljala ven še eno ekipo.

Ni pa ta roj nič počakal, čez uro je že šel naprej neznano kam, žal.

Stanje čebeljih dreves po pozebi:

- pavlovnija zaenkrat brez znakov življenja, vse tri
- mehurniki tako-tako, dva od treh sta živa, tretjega najstarejšega še čakam
- evodije se bodo kot kaže vse obrasle
- maroni tudi
- heptakodij pa kot že rečeno sploh ni opazil, da bi se kaj dogajalo

Sicer trenutno cveti inkarnatka na njivi + zaplate okoli hiše, ki je bila sejana jeseni prav za primer, če bi akacija zatajia (kar ni taka redkost, čeprav ponavadi ne tako brutalno kot tokrat). Čebele so jo lepo sprejele, še raje pa so na cvetočih malinah (neznane sorte, prišle skupaj z zemljo).

Inkarnatka je zrasla malo flekasto, ker ima njiva precej domišljije, kar se tiče hranil - vzorci zemlje z raznih koncev so dali široko raztreščene rezultate.

Jaz pa nadlegujem čebele - postavljam novo linijo vodoravnih vinogradniških stebrov, na katere so potem postavljeni panji, ker je dosedanja prenatrpana in se ne da normalno delati s panji. Poskusil sem tisto, da če jih premakneš, daj pred vhod neke motnje - veje, travo... - da bodo opazila "hm, nekaj se je zgodilo" in po premisleku resetirale GPS, namesto da bi odletele nazaj na staro mesto. Mislim, da deluje.

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pika, odgovarjam pozno, oprosti... Hotel za čebele samotarke že imam in je obilno naseljen že nekaj let.

Voda, eno leto so se pri meni v garaži naselili čmrlji. Zato sem se začela malo bolj zanimati zanje. Izvedela sem, da čmrlji vsako leto znova zastavijo družino. To pomeni, da zimo preživijo samo oplojene samice, zarite v zemljo (mislim). Ko se spomladi zbudijo, si najdejo primeren kraj za nov čmrljak in začnejo zalegati nov zarod. Od začetka matice same skrbijo za podmladek. Do konca poletja čmrlja družina lahko šteje okoli 300 živalic. Konec poletja se parijo. Na zimo pa vsi razen matic poginejo. To pomeni, da na zimo čmrljak ostane prazen in je pravi čas za prekladanje drv Wink

Pravijo tudi, da se matice prihodnjo pomlad rade vračajo in v okolici starega čmrljaka poiščejo prostor za novo gnezdo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ta varianta s postavljanjem motenj na vhod v panj je povsem low tech in kot kaže, dobro deluje.

Kar se tiče CO2, nekoč sem pihnil v panj... Ne bom več.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

za CO2 prvič slišim, in se ne strinjam s tem ker mislim, da dopinga kateri olakša delo človeku ne rabijo. ponavadi se je panje premikalo zelo pozno zvečer ko so vse čebele v panjih, in je zadeva funkcionirala.

ne vem zakaj praviš, da je gneča. saj tudi če je 100panjev naloženo en na drugege, vsaka čebela natančno ve kje so njena "vrata". za čebelarja to tudi ne sme biti težava, če upošteva čas kdaj jih "obdelovati" (zgodaj zjutraj ko gredo na pašo). tudi takrat ko "pobiraš" frcaš med, postavi šotor kakšnih- vsaj 50 m stran. (o moj bog kao je dobro žvekati tako sočen čebelji vosek). marsikateri čebelar novinec nastavi- greši tudi pri tem, da jima da čisto zraven panjev vodo (pozor da se ne utopijo-mreža, mah pa te sisteme). one pa z "ajmarčki" gredo po vodo udaljeno vsaj kakšnih 100m stran. navrgla sem kar nekaj izkušenj a žal se ne ukvarjam z čebelami več. lpvoda

PS: pravzaprav je bil oče glavni, jaz samo potrčkalo. najlepše je bilo prvo frcanje za 1.Maja, kdaj pa kdaj še kakšno odvisno od letine. v Lj. pri Medexu je ta istrski vosek enako kot med imel kar visoko ceno oz. kvaliteto. med smo imeli zase in prijatelje. bil je enkraten. danes pa so to sladki spomini._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

brbr, tako je kot si napisala. zato čakam, da matica izseli čmrlje trote, ti ponavadi obvisijo kakšnih 20-25 dni v avgustu na cvetočih rastlinah (npr sivka je pri meni tipična rastlina). tam kjer se hranijo tudi zaspijo na vejicah čez noč, saj povratka v čmrljak nimajo. žal a to je naravni ciklus teh žuželk. lpvoda

zardi čmrljev in ostalih koristnih žuželk ne obrezujem medonosne ratline pravi čas. a se nekako vsi skupaj lepo ujamemo._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Voda, ti ne obrezuješ pravi čas, jaz pa sem zaradi mojih čmrljev opustila preganjanje plevela z vrta. Ko so se pri nas naselili čmrlji, sem se začela ukvarjati z vprašanjem, cvetovi katerih rastlin so jim najslajši (da bi jih nasadila v korita). Pri mojem poizvedovanju sem za nasvet prosila tudi gospoda Grada. Ta je dejal, da imajo čmrlji najraje divje rastline. Takrat šele sem opazila, da spomladi, ko začnejo čmrljevke letati, na vrtu ne cevti skoraj nič drugega kot "pleveli"... Zato plevele puščam in jih odstranjujem le tam, kjer so v napoto._________________naredimo svet lepši
voda

brbr, oh kako sva si različni a istočasno enaki, lepo se imej voda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

voda je napisal/a:
ne vem zakaj praviš, da je gneča. saj tudi če je 100panjev naloženo en na drugege, vsaka čebela natančno ve kje so njena "vrata".

Gneča je zato, ker so to nakladni panji, torej samostoječi, ne AŽ, ki jih ponavadi vidiš "popredalčkane" v hišici - čebelnjaku.

Nakladni stojijo na vodoravno postavljenih betonskih stebrih in dolžine teh stebrov nekoč zmanjka. Mišljeno je bilo za 3 panje, nekako sem še nabutal skupaj 5, za 6 pa je odločno preveč, ker komaj še daš streho s panja, ne da bi kaj premaknil na sosednjem, pa kje je še dvigovanje naklad z medom.

Tako sem zdaj razširil za še eno linijo stebrov in računam, da bo mir.

Pravkar pa je bil še en roj. S kolegom čebelarjem, ki je najbližji sosed in predsednik ČD, sva zmenjena, da jih zdaj jemlje zase, ker jaz nimam več kam. Lep roj druge generacije, precej miren, na 4 m višine na slivi. Hitro ga je spravil v kartonsko škatlo, zavezal in gas.

Za lažjo predstavo - dosedanja postavitev (ko so bili še štirje):

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Gledam radar, grem hitro psa ven peljat, preden pride fronta.

Prideva čez pol ure nazaj, že malo pada.

Na jablani najbližje čebelam visi majhen roj (recimo 2 litra). Hvalabogu na 2 m višine.

Uh... Tečem po opremo, pes mora žal ves moker počakati za frotiranje in hrano. Naredim luknjice v kartonsko škatlo, potegnem eno rjuho, laufam tja, potresem v škatlo, zavežem v rjuho... In sproti opazim, da malo nižje je pa še en manjši rojček.

Spet do hiše, vzamem plastično vedro od mega pakiranja neke krompir solate ali bogsigavedi, naredim luknjice, pa spet...

In tako je zdaj tu dežna fronta, pod napuščem pa dva paketa bzzz....

Tudi pes je že bil oskrbljen.

Preusmeril se bom na proizvodnjo čebel namesto medu, ker očitno to kar preveč gre...
Odgovori