Stran 9 od 124
Objavljeno: Pe Nov 22, 2013 1:53 pm
Napisal/-a metuljc
babaco je napisal/a: |
Metuljc, a nisi na moji strani. Recimo Jonagold, Mutsu, Rdeči delišes, Fuji, Braeburn,... Kaj pa Granny Smith in Mairac, sedaj sta kisla, do pomladi pa kislino izgubita. |
Čakaj, čakaj, jaz sem za sladko-kislo, recimo elstar, braeburn, mutsu,.... Če ni kisline, ne maram. In seveda, stare sorte, ki so aromatične po svoje. Joj, kako bi kak londonski peping, kanadko,......
Objavljeno: Pe Nov 22, 2013 2:00 pm
Napisal/-a mfranc
Eeh, nisem niti na kisli strani, niti na sladki; ampak na sladkokisli . Referenca: Jonatan.
Zlati delišes pa zasledujem skozi desetletja. Tudi rastel je pri hiši, in ena hči ga oboževala, še sedaj ga kupuje .
Meni ni bil nikoli všeč po okusu, doživel je hude vzpone in padce, na začetku je bil kot vsaka modna noviteta precej drag, potem so ga na podlagi analiz skritizirali in je pristal, tudi cenovno, čisto spodaj...
Sedaj so ga rehabilitirali, oziroma je zopet dobil svoje mesto med sortami.
Nekaj tednov nazaj sem kupil rdeči delišes, iz firbca , tudi ni čisto po okusu , vidim pa da je precej hvaljena sorta http://www.gurman.eu/leksikon.php?S=7&Article=678
Presenetilo me je tole rangiranje http://www.maxximum-portal.com/Telo_in_zdravje/Zdravje/4/28/162/4/Eno_jabolko_na_dan_od%C5%BEene_zdravnika_stran?/ na to analizo je v angleščini napisano precej člankov.
Zanimiva je tudi tale primerjava jabolk z nekaj super sadja, npr. Goji - he, he http://www.aussieapples.com.au/why-are-apples-healthy/apples-an-important-part-of-a-healthy-diet/antioxidants.aspx
No, saj ni vse suho zlato, tudi antioksidante se da (na žalost) meriti na veliko načinov. Pa vendar neka merila so in me veseli, da da se jabolko zelo dobro drži v hudi konkurenci .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Nov 22, 2013 3:51 pm
Napisal/-a plod
Ta Zlati delišes je edina starejša jablana, ki jo še mamo in zares bogato obrodi, posadil jo je moj oče.
Kot otrok se spomnim še krivopeclja in ene stare jablane z zelo debelim deblom, jabolka so bila precej velika, zrela sredi avgusta, največ teh smo uporabili za zavitek. Pri babici pa so meli še ogromno drugih starih sort nekoč.
Moje jablane, ki jih sadim zadnja štiri leta pa še seveda niso v polni rodnosti. Večinoma so podlage sejanec, MM111, MM106 in M11.
Sorte jabolk, ki sem jih posadil do zdaj: Beličnik, Nela, Jakob Fischer, Grafenštajnc, Cigančica, Ananasova reneta, Lepocvetka, Zvezdasta reneta, Ribston Pepping, Bobovec, Rdeča simfonija, v začetku novembra letos pa sem še posadil Rdeči jesenski kalvil.
Objavljeno: Pe Nov 22, 2013 11:23 pm
Napisal/-a htf_lover
Ja okusi pri jabolkah so zelo različni. Zame je rdeči delišes ena izmed najmanj okusnih sort. Enostavno presladka je zame.
Prav tako pa mi marsikatera sorta, ki jo zelo cenjena ni ravno kaj posebnega zame. Ogromno dobrega sem slišal o zlati parmeni. Ko pa sem jo prvič poskusil sem bil kar razočaran, zame po okusu nič posebnega. Poskusil sem še jo večkrat po tem in vsakič isto. Tudi kanadka je po mojem mnenju preveč hvaljena. Je dobrega okusa ampak ni nek vrhunec zame. Čeprav me najbolj pri njej moti nagnjenost k gnitju.
Sam imam zelo rad kisle sorte, kot sta beličnik in granny smith. Prav tako pa so všeč sladko kisle sorte. Če pa bi moral izbrati meni najokusnejšo jabolko je to carjevič, če pa tisto, ki mi je najlepša po izgledu pa rdeči jesenski kalvil.
Objavljeno: So Dec 07, 2013 1:28 am
Napisal/-a Igy
Meni je trenutno najboljši domači Topaz._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Objavljeno: Sr Dec 11, 2013 11:12 pm
Napisal/-a živa
Sem jedla Carjeviča, pa je imel moknat okus (sem vzela po eno jabolko nekaj odpornih sort), tako da me je razočaral.
Tudi jaz bi rada odporne sorte, ki pa bi bile podobne Jonagoldu (ni preveč sladek), čeprav mi je zlati delišes tudi odličen.
Ima kdo predlog - alternativo Jonagoldu?
Všeč so mi Enterprise, Pinova, Majda... Ecolete mi ni bila všeč, pa se več ne spomnim zakaj, mogoče je bila že malo moknata. Ne vem več.
Pa obdržati se morajo dolgo v neidealnih pogojih hrambe. To pa je verjetno misija nemogoče._________________Lp, Živa
Objavljeno: Če Dec 12, 2013 1:47 am
Napisal/-a Igy
Živa pri prezrelih jabolkih se zelo rado zgodi , da postanejo mokasta.
Ne izgubi upanja in naslednjič ne zamudi optimalne zrelosti._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Objavljeno: Če Dec 12, 2013 8:21 am
Napisal/-a htf_lover
Pri vseh sortah je obdobje optimalne zrelosti in obdobje, ko prezori. Jonagold je tudi takšen primer, ko prezori postane masten in dobi kar odvraten okus.
Carjevič, ko je optimalno zrel zagotovo ni mokast.
Sam sem ravno prejšnji teden bil na degustaciji jabolk in tam je bilo ogromno odpornih sort. Če želiš ti lahko napišem mojo oceno za posamezno sorto, ker sem si sproti zapisal.
Objavljeno: Če Dec 12, 2013 8:40 am
Napisal/-a muha
Kaj, ko bi to napisal kar v novo temo z naslovom Odporne sorte jabolk? Velikokrat sprašuje po njih, splošna debata med jabolki se pa kar izgubi.
Če se kdo se s tvojo oceno okusa in odpornosti ne bo strinjal, bo pač dopisal svoje izkušnje in svoj pogled.
Objavljeno: Če Dec 12, 2013 11:44 am
Napisal/-a juglans
htf_lover je napisal/a: |
Pri vseh sortah je obdobje optimalne zrelosti in obdobje, ko prezori. Jonagold je tudi takšen primer, ko prezori postane masten in dobi kar odvraten okus. Carjevič, ko je optimalno zrel zagotovo ni mokast. Sam sem ravno prejšnji teden bil na degustaciji jabolk in tam je bilo ogromno odpornih sort. Če želiš ti lahko napišem mojo oceno za posamezno sorto, ker sem si sproti zapisal. |
Enako bi zanimalo tudi mene.