Stran 9 od 26
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 10:03 am
Napisal/-a crtj
Ponavadi se daje zgodaj pomladi (februar) nekaj bolj dušičnega za start rasti, kasneje pa za cvetenje in plodove tako, kot sem napisal zgoraj.
Okvirno je logika ta:
Dušik N = bujnost rasti - listna masa, mladi les
Fosfor P = razvoj korenin in cvetov
Kalij K = razvoj plodov
Dodatna raba dušika je lahko jeseni, vendar ne kot gnojilo, temveč - če je dolgo toplo, pa se začneš bati, da bo udaril mraz, ko se po deblih še vedno pretaka sok in zato poškropiš liste z raztopino uree, oni odpadejo, rastlina gre spat. Z dušikom poškropljeni listi tudi nekoliko hitreje razpadajo, kar nekateri smatrajo kot ekstra korist za boljše prenašanje situacij, ko so bili listi napadeni recimo od škrlupa itd.
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 10:07 am
Napisal/-a Sonceluna
Super so take kratke in jedrnate info. No vsaj zame:)
Hvala!
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 10:09 am
Napisal/-a crtj
Občutljivost na "mokre noge" (težka in neodcedna tla) gre menda nekako tako, če prav razumem:
slive in kutine - najmanj
hruške
jablane (velike razlike po podlagah, 111 in sejanec naj bi boljše prenašala)
višnje
breskve
marelice in češnje - najbolj
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 10:11 am
Napisal/-a crtj
To glede tega, kaj funkcionira za list - cvet - korenino - plod lahko seveda uporabimo tudi drugod (paradajzki, paprike etc).
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 10:18 am
Napisal/-a plod
Res ja MM111 in sejanec se kažeta pri meni vsaj zaenkrat kot dobri podlagi, jablane lepo rastejo, edino ena ki je na podlagi M11 je rakava malo, je pa tudi bolj občutljiva sorta to. Nameravam pa posadit tudi hruško na sejancu, samo mislim, da ne bo problem, ker mamo že nekaj starih hrušk.
Ribez pa bom izrezal te stare napadene poganjke, ga pognojil s pretežno kalijem in pol bomo videli kaj bo, letos bo pač bolj bogo s pridelkom, lani pa še bil precej poln. Ni pa po moje to cepljen ribez prav, ker so jagode manjše ali pa kera sorta taka, ne vem, ker smo ga dobli že nekaj let nazaj.
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 10:59 am
Napisal/-a Kravzlj
Kaj narediti ko dobiš stare grme? V eni knjigi sem bral, da pri presajanju vsak ribez porežemo, in posadimo malo globlje kot je bil prej?
Ali obrežeš stare veje ven, pa pustiš mlade?
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 11:01 am
Napisal/-a crtj
Na splošno je pri presajanju fajn zmanjšati nadzemno maso, ker tiste pod zemljo sigurno nisi v celoti prenesel. Tako da ja, razredčiš, porežeš. Pustiš toliko, kot meniš, da bodo ob presajanju poškodovane - zmajnšane korenine zmogle. Kar predlagaš, da bi izrezal stare in pustil mlade, je OK, še zlasti, če gre za črni ribez (kjer poudarjeno prav mlade rodijo, rdeči pa ima rodne izrastke na starem lesu podobno kot recimo jablana).
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 11:03 am
Napisal/-a Kravzlj
Super. Odrezane veje pa vse v zemljo za potaknjence
Da boste imeli drugo leto še vi kaj od tega ,)_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Sr Mar 04, 2015 11:05 am
Napisal/-a crtj
Plod, kar se tiče kalija, lahko tudi pepel gor vržeš, samo ne ga kar naprej, ker se s tem sčasoma nabere preveč raznih soli.
Objavljeno: Če Mar 05, 2015 4:10 pm
Napisal/-a Mr.dBoo
Oddanes v Hoferju gnojila za iglavce, vrtnice jagodičevje.....poceni varianta ampak za moje pojem zelo velik nateg kupcev, gledena to da je rzamerje cca 10:5:10 vsepovsod. Količinsko velika pakiranja ampak nič kaj dosti učinka.