Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
rajhs

Odgovor Napisal/-a rajhs »

Lepo prosim, če mi lahko svetujete s čim naj poškropim paradižnike, na katere je prišel po moje kakšen ščitkar ali kaj podobnega. Listi so deformirani in se zvijajo. Paradižniki so veliki približno deset centimetrov in jih imam še na okenskih policah.
rajhs
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Pa si preprićan, da je res ščitkar? Ker zanj obstaja posebej škropivo, ne vem pa kako male sadike to prenašajo.
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Lp!

Meni nekaj zvija ta paradižnik, vrsta Corianne F1. Kaj bi to bilo in kako ga rešim? Poskusil že z dvema vrstama škropiva a ni nič bolje. Hvala za nasvete. pivo

Lovski zdravo
Janez L_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Našla sem nekaj listkov s temi pegai na paradižnikih, predvidevam da je kriva ta nemogoča vlaga, neprestano namreč dežuje. Mislim, da je čas za prvo škropljenje s sodo, da se mi ne rahzširi po sadikah, ki so praktično non stop vlažne, čeprav so v plastenjaku, odprtem z obeh strani.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Janez, meni tole iskreno ne izgleda kot bolezen, temveč fiziološka motnja, značilna za nekatere sorte paradižnikov. Če ni nobenih razbarvanj ali čudnih obarvanj listov in je nasploh rastlina videti lepo zelena, si ne delaj skrbi, s časom se tole samo od sebe lepo popravi...

Marija, tole je definitivno od vlage, ne boš čisto nič sfalila, če boš zdaj preventivno vse pošpricala s sodo, še bolje bi bilo pa s kakim bakrenim pripravkom! Ta bo ščitil sadike tudi po sajenju na prosto, zato premisli tudi o tej opciji Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

z bakrenim pripravkom misliš npr. Cuprablau Z? V kaki koncentraciji pa? Ker pri meni je isto sranje, vse mokro, le da zaenkrat še nisem opazila teh pikic. A če se bo še nadaljevalo... Confused ._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Ja, na Cuprablau sem mislila. Koncentracijo uporabiš tako, kot piše v navodilih, mogoče le malo šibkejšo.
Jaz jih bom letos kar poškropila, zadnjih nekaj let pa sem to izpustila in moram reči, da mi je bilo kar žal zaradi vseh začetnih težav pri sadikah..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Vzemi nežno raztopino npr.:0,2% t.j. 2g/l vode.Še bolje pa je,če vzameš Labicuper,ki je gnojilo, ima pa odlične fungicidne lastnosti.Tudi ta naj bo v
v 0,2-0,3% raztopini!_________________Narava vse povrne!
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

za ta Labicuper slišim prvič, sem kar našpičila ušesa, ker menim, da bi mogoče tudi malo dognojitve ne škodilo glede na to, da so te kar lepe sadikce že malo počrpale hranilne snovi iz substrata. Pa še dve muhi na mah ubijem istočasno, hvala Ferdo in Ivčk za nasvet._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

No, z bakrenim pripravkom še pa nisem poskusila. Sem pa danes vse škropila z Neemovim tonikom, ker sem videla eno belo uš. Pa sem mislila da sem jih že vse pofentala. Sem pol iz čiste jeze z Neemovim tonikom škropila vse okoli hiše, kar ostalo je šlo pa na travo, beštje, kako mi gredo na živce.

Bom čez dva dni še z bakrenim pripravkom. Potem jih dam pa ven v zatišje na balkon in kmalu nekaj direkt na vrt.

Gledam vaše paradajzke, kako so cartig Razz ...

Irena
Odgovori