Česen 2025
-
- Kraj: Žiri-NM
Re: Česen 2025
Jeseni sem posadila dve gredici česna, eno na njivo, eno tja, kjer ne orjem. Na slednji sem v petek izkopala česen, ker se suši. Ni naredil slabo, srednje. Ga že jeva. Gredo sem zalila, naslednji dan privzdignila, prekopala, razbijala kepe zemlje in posadila 3 x po 2 m krompirja. Vse sem bogato zastrla s travo, da se čisto malo zemlje vidi, bom pa morala gledati za voluharji. Krt neumorno dela in vse razrije.
Tista greda na njivi pa doživi izkop čez dva tedna, takrat bo mogoče pravi čas.
Tista greda na njivi pa doživi izkop čez dva tedna, takrat bo mogoče pravi čas.
-
-
Odlično, Živa. Izgleda ravno prav dozorel. Me pa čudi, da so ovojnice že tako popokane. ali je to pri tej sorti običajno?
Sama sem zadnje tri dni preživela na njivi med česnom, čebulo in bobom. Česen in bob sta v odličnem stanju, čebula je pa na enem delu lepopisna, na enem delu zeloo slaba (majhna) in na enem delu zadovoljiva. Zakaj taka razlika, moram še ugotoviti.
Letos imam poleg Anke posajen še Haloški česen in špansko sorto Gracua. anka in Haložan sta si podobna, oba imata listje temno modro zelene barve in imata trenutno že kar velike pske. Gracua pa je višje postave, s svetlejšimi bolj rumeno zelenimi listi in ne nastavi cvetnega stebla.
Anka in Haložan še nič ne rumenita, Gracua pa posjala vedno bolj rumen. Čudno se mi zdei, ker listi ne rumenije od spodak navzgor, ampak rumeni vsa rasltina naenkrat. Bom naslednji teden kakšnega izkopala, da vidim, kaj se dogaja...
Semenski česni so se že začeli polegati in rumeneti. Jih naslednji teden izkopljem.
Pske bom letos po večini pustila dozoreti, da se ponvno preskrbim s svojim semenskim materialom. Pobrala sem samo tiste s semenskih rastlin in nekaj z najtanjših rastlin jedeinega česna.
Sama sem zadnje tri dni preživela na njivi med česnom, čebulo in bobom. Česen in bob sta v odličnem stanju, čebula je pa na enem delu lepopisna, na enem delu zeloo slaba (majhna) in na enem delu zadovoljiva. Zakaj taka razlika, moram še ugotoviti.
Letos imam poleg Anke posajen še Haloški česen in špansko sorto Gracua. anka in Haložan sta si podobna, oba imata listje temno modro zelene barve in imata trenutno že kar velike pske. Gracua pa je višje postave, s svetlejšimi bolj rumeno zelenimi listi in ne nastavi cvetnega stebla.
Anka in Haložan še nič ne rumenita, Gracua pa posjala vedno bolj rumen. Čudno se mi zdei, ker listi ne rumenije od spodak navzgor, ampak rumeni vsa rasltina naenkrat. Bom naslednji teden kakšnega izkopala, da vidim, kaj se dogaja...
Semenski česni so se že začeli polegati in rumeneti. Jih naslednji teden izkopljem.
Pske bom letos po večini pustila dozoreti, da se ponvno preskrbim s svojim semenskim materialom. Pobrala sem samo tiste s semenskih rastlin in nekaj z najtanjših rastlin jedeinega česna.
- Melona
- Kraj: Litija
Germidour sva populila 28. maja, danes sem ga dokončno očistila in spletla kito iz 32 glavic. Skupna teža česna na fotki je 1.396 g, posajenega je bilo 350 g. Ni bogvekaj pridelek, ne? Kakšen je pričakovan donos, ve kdo? Ne glede na normativ sem zadovoljna, ker sva ga ukradla bramorjem.

Ptujski jesenski, ki sva ga pobrala 6. junija, se še suši.

Ptujski jesenski, ki sva ga pobrala 6. junija, se še suši.
-
Melona, koliko lahko pričakuješ, ne vem.
Bi pa se verjetno dalo izračunati, če bi vedela koliko glav sadilnega česna je bilo v 350g. Predvidevam, da si posadila samo velike stroke. Torej vsak strok bi naj naredil tako veliko glavico kot so bile tiste, ki si jih sadila. Tako naj bi bil pridelek toliko večji, kolikor več strokov si posadila.
Drugače ne znam ocenit
Bi pa se verjetno dalo izračunati, če bi vedela koliko glav sadilnega česna je bilo v 350g. Predvidevam, da si posadila samo velike stroke. Torej vsak strok bi naj naredil tako veliko glavico kot so bile tiste, ki si jih sadila. Tako naj bi bil pridelek toliko večji, kolikor več strokov si posadila.
Drugače ne znam ocenit

- Melona
Drži, drži.
-
Brbr, pojma nimam, zakaj ima ta česen popokane ovojnice oz. stroke skoraj ločene. Ne vem, katere sorte je. Stroki so okoli stebla in ne taki, kot pri Meloni - beli in v več vrstah. Se mi zdi, da je beli dlje obstojen kot ta. Še dve vrsti moram izkopati in to bo to.
melona, tvoj bo verjetno dolgo obstal (če ne bo prej pojeden).
melona, tvoj bo verjetno dolgo obstal (če ne bo prej pojeden).
- Melona
Se ravno pogovarjava, da ga je doma nemogoče pravilno skladiščiti. Vlažnost preko 70, tema, zračno in ena do dve stopinji.
- Melona
-
No, moje Anke pa držijo vse leto, do novega. Tudu letos se bo dobro izšlo. lanskih imam še za kakšen mesec. Skladiščim pa jih na svetlem suhem prostoru, temperatura pozimi cca 10st.