Stran 9 od 29
Objavljeno: Ne Jul 24, 2016 11:34 am
Napisal/-a figula
Meni je letos dozorel kis iz buč. Dolgo časa je bila samo lepljiva, gosta brozga. Na hladnem v kleti je od 10. meseca lani počival in sedaj ima dober okus in dobro kislino.
Zelo mi je dober kis iz breskev, hitro se naredi in tudi kultura hitro nastane. Katero se lahko uporabi pri sadežih, ki niso ravno vsakdanji za izdelavo kisa - recimo buče
Objavljeno: Ne Jul 24, 2016 11:36 am
Napisal/-a Kravzlj
wooow, kako si pa bučni kis naredila?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Ne Jul 24, 2016 12:57 pm
Napisal/-a figula
Dobila sem lepe, oranžne, "prave" buče. Njihovo meso in lepše kose lupine sem na drobno zrezala in namočila skupaj s sladkorjem. Prekrila s papirnato brisačko. Tako je stalo cca 1 teden. Zadeva je bila zelo, zelo lepljiva, tako da sem se pošteno namučila s precejanjem in stiskanjem
Tako sem pridelala dva skoraj polna 3 literska kozarca. Dodala sem jima "breskvino" kulturo, pokrila z bombažnim prtičkom in dala v klet na hladno. Da je bilo tudi temno, sem kozarca zasenčila. Voila!
Osnovni recept, po katerem delam je:
- 1-3 cups olupkov, narezanega sadja, sadne čežane ....
- 4 cups vode
- 1,5 cups sladkorja
Vse skupaj zmešam in pokrijem s papirnato brisačko. To stoji na toplem cca 1 teden, občasno premešam. Kozarec še zavijem, da je vsebini res toplo.
Po tednu dni precedim in tekočino nalijem v čist kozarec. Pokrijem s papirnato brisačko ali bombažno krpo. Stoji 2-4 tedne. Vmes preverjam okus, recimo breskev mi je boljša, če ostane bolj na "sladki strani" .
Objavljeno: Ne Jul 24, 2016 1:21 pm
Napisal/-a Melona
Kravžlj, hvala, torej obrezovanje jabolk ni dovolj. Še eno vprašanje imam; si slive ali ringloje izkoščičil pred namanjem za kis?
Objavljeno: Ne Jul 24, 2016 11:34 pm
Napisal/-a figula
Aja, Melona - sem smotana, sem pozabila, kaj sem sploh hotela pripisat - če boš za premostitev pomanjkanja kisa delala vmes manjše "serije", bodo prej gotove
Objavljeno: Po Jul 25, 2016 7:51 am
Napisal/-a Melona
Velikih sploh ne morem, ker nimam primernih posod .
Objavljeno: Po Jul 25, 2016 10:10 am
Napisal/-a Kravzlj
Jaz sem si dal dela in dal koščice ven ja. Samo je prišel tak gosti kis. Nekaterim najboljši kis ki so ga probali, nekateri se pa čudijo čežani _________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Po Jul 25, 2016 10:17 am
Napisal/-a Melona
Super, Kravžlj, hvala ti!
Objavljeno: Po Avg 01, 2016 12:02 pm
Napisal/-a Melona
Evo, akcija stekla pred tremi dnevi!
V dvajsetlitrsko stekleno posodo sem začela namakati bohinjske beličnike. Sem zasledila nekaj zapisov, da ta jabolka niso najbolj primerna za kis. Ima kdo izkušnje z njimi?
Štirilitrski kozarec se lepo polni z breskvami. Figula, si me zdražila. Postopam kot z jabolki, brez sladkorja. Upam, da bo kaj.
V obeh posodah se nabirajo mehurčki, kar menda pomeni, da se je alkoholno vrenje začelo, ne? Sta pokriti, vendar ne nepredušno. Tako po šalabajzersko; prtička in dva zvezka na njima.
V pripravljenosti čakata še dva kozarca; trilitrski in dvolitrski. Malo sem jezna, ker sem zamudila Morettinijevo slivo. Nekaj kozarcev kompota sem še uspela vkuhati, potem so bile pa kar naenkrat že preveč zrele. Pa saj za prvič je bolje, da ga ni preveč, morda nam sploh ne bo všeč. No, sem zašla. Mika me, da bi v enem manjšem kozarcu poskusila narediti paradižnikov kis. Ga je kdo že delal? Enako kot z jabolki?
Objavljeno: To Avg 02, 2016 4:00 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Tudi pri nas smo se malo poigrali s rumenimi slivami in pa robidami, ki so letos tako kisle, da upam, da bo vsaj kis za kaj. Poročam, čez kak mesec, če je uspelo. Hvala vam za ideje!