Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Brbr, tudi meni tisti omamni, sladki vonj odtehta pomankanje plodov.
Meni so porezane vejice limonovca v vodi naredilekorenine, pa tudi potaknjene v posodi ob oleandru (in pozabljene Embarassed ), rastejo. Poskisiti je torej vredno.
Meni dela preglavice obrezovanje.Vzgojila sem jih iz potaknjencev in prva leta semi je vsaka vejica smilila. Rezultat je neurejen, neobvladljiv grm (oz.2), većji odmene.Lansko pomlad sem enga obrezala, da bi oblikovala malo bolj spodobno grmovje, pa mi je še bolj podivjal. In spaka cveti ne samo ob starejšem lesu ampak prav na koncih teh mladih vej. Seveda semi spet smili. Embarassed_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kako sva si podobni-tudi moji imajo bolj neutrejene frizure Laughing_________________naredimo svet lepši
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

forest727 je napisal/a:
Žal je možnost da vejica požene korenine v vodi nična... (0%).. Tudi težko se potakne, moraš jo kr fajn okopati v rasnem hormonu če češ, da se ti prime.. Smile

3-4 leta nazaj je naš član Jan24 podarjal ukoreninjene potaknjence limone,dobila sem 2 in obe veselo rasejo,eno sem podarila naprej,ena zdej zgleda takole
Takrat je rekel da vse vejice ki jih odreže potakne in da se vse primejo
anita133

Odgovor Napisal/-a anita133 »

joooj kako je lepa Very Happy

Moja je trenutno v slabšem stanju... limone so definitivno manjše pa nekaj rumenih listov itd...

Mogoče je bila 1x letno gnojena pa še to ne verjamem tako da upam da jo bom spravila v boljše stanje =)

Trenutno imam vejico v vodi...upam da bodo korenine ... listi niso odpadli tako da upanje imam še vedno Embarassed Very Happy

Če imate kakšen dober nasvet glede nege se jih ne bom branila Very Happy

Aja pa še to.. nekje sem brala da je dobro gnojilo kokošji iztrebki namočeni v vodi?
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Lepa limona, originalnilist...

Torej, poiskat limone (vejice) in jih namakat v vodi. A ste vodo kej menjavali? Kako hitro naj bi pognala korenine?
forest727

Zdej pa eno vprašanje, mogoče kdo ve za katero sorto gre...

Tole spodaj so nezreli plodovi nekega citrusa, sklepam da križanca med kumquatom in limono (lemonquat). Lahko kdo to potrdi ali ovrže? Slikano 10. oktobra.. Smile Plodovi se ne povečajo, to je njihova maksimalna velikost. In se tudi vidi, da se počasi barvajo v rumeno, tako da odpade kaka limeta. Zreli so, ko so rumene barve. Imajo kislo sredico in sladek ovoj, jemo jih cele.. Smile

Klik na sliko jo poveča. Smile

originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

forest727 je napisal/a:

Torej, poiskat limone (vejice) in jih namakat v vodi. A ste vodo kej menjavali? Kako hitro naj bi pognala korenine?

Odgovora ne vem,samo rekla sem kar sem takrat slišala,zdi se mi da je rekel da jih potakne a ne da jih drži v vodi.
forest727

originalnilist je napisal/a:
forest727 je napisal/a:

Odgovora ne vem,samo rekla sem kar sem takrat slišala,zdi se mi da je rekel da jih potakne a ne da jih drži v vodi.

(facepalm) Embarassed

Fajn me je utrudlo programiranje. No, to pa že bolj drži ja. Smile Potaknjenci je možno da uspejo, da bi pa namakal v vodi ...
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

Meni so citrusi poleg ameriških borovnic največji ˝fetiš˝ na vrtu.

... zanima ali je komu citrus, ki je vzgojen iz peške naredil kakšen cvet ? Meni je lansko leto cvetela grenivka Very Happy . Cvet sem nekaj časa občudoval, potem sem ga odstranil, da se rastlina lahko razvija brez obremenitev. Sedaj pa vsak teden preverjam kdaj se bo naredil kakšen nov cvet ... Limona, ki jo imam že 10 let je sedaj v polnem zagonu cvetenja.

Ker mi je 2 leti nazaj uspelo narediti 3 potaknjence limone sem lansko leto naredil za foro kar 15 kom. Do sedaj se mi ni še nobeden posušil. Nekaj (5 kom) jih že veselo odganja, ostali počasi delajo nastavke za rast majhnih vejic. Če bom imel kaj viška (prostorska stiska, polne so vse okenske police) jih bom razdelil. Potaknjenci, ki so stari 1,5 leta so sedaj visoki že ca 30 cm in so lepo razvejani Very Happy.
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Krasno Miha, tudi jaz sem letos naredila nekaj podtaknjencev, zaenkrat so še vsi zeleni. Bomo videli. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Odgovori