Objavljeno: Pe Sep 26, 2014 4:07 pm
Copatka mogoč ti bo to kaj pomagalo.
in na prejšni strani
Tudi nisem tu najbolj doma, a prav v odprtem kurišču je največ kisika, pri tem je najnižja temperatura in s tem najnižji izkoristek in največje onesnaževanje. A tako so počeli tudi v Amazoniji in prišli do najboljše zemlje, čeprav so spuščali v zrak ogromno CO2, drugih toplogrednih plinov in strupenih snovi. Še vedno bolje da uporabiš takega s katerim se ogrevaš in porabiš ostanke, kot pa da kuriš kar tako, ne da bi to energijo tudi izkoristila
Glede kuhalnika pa zanimivo, da se tako trudiš drobiti oglje, pri meni gre kar z roko, medtem ko oni iz peči se res težje drobi.
parangalus je napisal/a: |
Biooglje je proizvedeno pri visjih temperaturah kot navadno in je zato boljse. Sistemi za pridobivanje biooglja so zasnovani tako da se glavni del postopka lesna masa segreva z lastnimi plini. Proces poteka pri temperaturi okoli 500 stopinj c in traja od pol ure do nekaj ur, odvisno od kolicine, v primerjavi s klasicnim ogljem, ko se kope dimijo vec dni pri temperaturah okoli 120-150. Zato je pri klasiki oglje bolj "zapacano" z lesnimi derivati. Biooglje je bolj porozno, in lazje ga je zdrobit. Je boljsi inkubator za mikrobe. Ampak ce ga ni je tudi klasika dobra. Bio oglje je res bio. Pri proizvodnji ni drugih izpustov kot co2 in voda, plini pri pirolizi so vir energije za postopek in hkrati za pridobivanje el. energije, ostanek (biooglje) gre pa v zemljo kjer ostane stoletja, kar pomeni negativen ogljicni odtis in zmanjsevanje co2 v atmosferi. |
in na prejšni strani
rukola je napisal/a: |
Glede oglja - razlika med bio ogljem in ogljem v kopi je kar precejšnja. Namreč oglje pridobljeno s pirolizo je čistejše, na koži ne pušča črne sledi iz ostankov olj v ne dokonca "izgorenem" oglju iz kope. Ne vem če sem razumljivo napisal. V glavnem kvalitetno oglje "je čistejše". Je sicer tudi črn prah, ni pa nobenih ostankov katrana ipd. Tudi v zvoku je razlika. Oglje iz pirolize ima takšen "čist zven" če ga trkamo z ogljem ob oglje, se lepo drobi-lomi, navadno oglje pa ima bolj zamolkel zvok..... Dodajam link kjer je prikazana izdelava "za vrtičkarje" https://www.youtube.com/watch?v=COPqvVH7jiw Če link ne dela, skopiraj link v pregledovalnik spletnih strani. |
Tudi nisem tu najbolj doma, a prav v odprtem kurišču je največ kisika, pri tem je najnižja temperatura in s tem najnižji izkoristek in največje onesnaževanje. A tako so počeli tudi v Amazoniji in prišli do najboljše zemlje, čeprav so spuščali v zrak ogromno CO2, drugih toplogrednih plinov in strupenih snovi. Še vedno bolje da uporabiš takega s katerim se ogrevaš in porabiš ostanke, kot pa da kuriš kar tako, ne da bi to energijo tudi izkoristila
Glede kuhalnika pa zanimivo, da se tako trudiš drobiti oglje, pri meni gre kar z roko, medtem ko oni iz peči se res težje drobi.