Danes na vrtu ali za vrt
-
Pozdravljeni!
Me že en čas ni bilo na forumu oz. preberem tu in tam kaj pisala sem bolj malo.
Moram se pohvalaiti da se mi je želja izpolnila in imam tudi jaz sedaj svoj vrt. In se že veselo pripravljam na setev v vrt. Sicer je bil sedaj malo zapuščen in moram prej populit zel, da ga potem preštihamo.
v lončke pa sem že posejala paprike paradižnik, cvetačo, peteršilj...
Sedaj bom pa še grah ko vidim da ga vi tudi če se v lončkih res bolj obnese.
lep sončno pozdrav
Me že en čas ni bilo na forumu oz. preberem tu in tam kaj pisala sem bolj malo.
Moram se pohvalaiti da se mi je želja izpolnila in imam tudi jaz sedaj svoj vrt. In se že veselo pripravljam na setev v vrt. Sicer je bil sedaj malo zapuščen in moram prej populit zel, da ga potem preštihamo.
v lončke pa sem že posejala paprike paradižnik, cvetačo, peteršilj...
Sedaj bom pa še grah ko vidim da ga vi tudi če se v lončkih res bolj obnese.
lep sončno pozdrav
-
bobolino je napisal/a: |
Danes in jutri bova v popolnosti izkoristila to vreme za vrtnarjenje. Posaditi je treba ameriški borovnici, še dve vrtnici, posejati korenček, redkvico, peteršilj, še nekaj graha, solato. Postavila bova lidlov plastenjak, ga podložila s stiroporjem, in pripravila za sejance paradižnikov in paprik, tistih, ki so že veliki, se morajo začet navajat. Potrositi gnoj okoli jagodičevja, prepikirati moram vse paradižnike. Sonce pa sije kot noro, jupi. |
Sadike so preživele noč v plastenjaku. Prižgala sva svečo, ogrodje pokrila z odejo.
Odlično se držijo!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Sonček je in izgovorov je zmanjkalo. Treba bo na delo.
Najprej je danes na vrsti sejanje paradižnikov. Lončki z zemljo se že cel dan grejejo v kurilnici. Potem pa še obrezovanje: hruška, breskev, češpa, hortenzije. Mulčenje vej in izkopavanje sadik rdeče leske bo najbrž počakalo do jutri. Potem enkrat pride na vrsto še rahljanje zemlje v okrasnem vrtu, ker se je grdo zaskorjila. Sploh ne vem, kako sem prejšnja leta to mimogrede in zlagoma postorila? Saj samo delo niti ne vzame toliko časa in energije , priprave in pospravljanje je tisto, kar me najmanj navdihuje .
Najprej je danes na vrsti sejanje paradižnikov. Lončki z zemljo se že cel dan grejejo v kurilnici. Potem pa še obrezovanje: hruška, breskev, češpa, hortenzije. Mulčenje vej in izkopavanje sadik rdeče leske bo najbrž počakalo do jutri. Potem enkrat pride na vrsto še rahljanje zemlje v okrasnem vrtu, ker se je grdo zaskorjila. Sploh ne vem, kako sem prejšnja leta to mimogrede in zlagoma postorila? Saj samo delo niti ne vzame toliko časa in energije , priprave in pospravljanje je tisto, kar me najmanj navdihuje .
-
Ivčk je napisal/a: |
lpmami, pri meni se je predsetev graha vedno lepo obnesla! Vsakič, ko sem sejala direktno na vrt, sem na sejančke hudo dolgo čakala, in vedno so mi slabše kalili. S sadikami pa nisem imela težav, 10-20sm visoke sem posadila na vrt ob oporo in zelo hitro so začeli poganjati naprej, tudi zacveteli so zelo hitro. Zato kar pogumno z vzgojo sadik graha. Tudio nekatere fižole, katerih semena sem letos prejela v menjavah in jih imam zelo malo, bom vzgojila preko sadik, za vsak slučaj, da se semenom kaj ne zgodi... |
Zanimivo. Predsetev graha ali fižola. Ali ta dva naredita v lončku tudi tako koreninsko grudo, da se pri sajenju potem ne razleti in ostane gola korenina, ki ne more prehranit že kar konkretne rastline?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
MARIJAV je napisal/a: |
Zanimivo. Predsetev graha ali fižola. Ali ta dva naredita v lončku tudi tako koreninsko grudo, da se pri sajenju potem ne razleti in ostane gola korenina, ki ne more prehranit že kar konkretne rastline? |
To tudi mene zanima, zato sem zaenkrat ostala le pri eni plastenki._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- Lpmami
- Kontakt:
Za vrt imam zadnje dni pred-pred-predpriprave: vsak dan z Gorenjske prinesem vrečko krtinovke. Zmešala jo bom s fermentirano vsebino organka, kar v cvetlične lonce za sajenje aprila in maja. Samo ne vem še, kje bi bilo najbolj ugodno za kompostiranje. Verjetno bodo šli kar v toplo klet, saj svetlobe tako ali tako ne potrebujejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Ladka s Povelj, Bahnkova
-
Še malo oglašanja z našega konca.Dve gredici sta okopani in opleti.Imam še nekaj čebule in česna za sadit.Tako,da tudi popoldan ne bo dolgočasno.
Sonce se sramežljivo pokaže vsake toliko časa,veter piha kar preveč.
Že od ranega jutra se slišijo žage in traktorji.Vsi hitijo čistit in pospravljat v gozdu.Vsak dan se pokaže nova poseka,žal.
Sonce se sramežljivo pokaže vsake toliko časa,veter piha kar preveč.
Že od ranega jutra se slišijo žage in traktorji.Vsi hitijo čistit in pospravljat v gozdu.Vsak dan se pokaže nova poseka,žal.
- Lpmami
- Kontakt:
Danes pa zares - na vrtu, ne le doma za vrt.
Pospraviti moram na pol zlomljen trimetrski brin, žrtev žleda. Zame je to končno dovolj materiala pri roki za visoko gredo, ki jo imam v mislih, že vse odkar imam spet vrt.
Sem si rekla, da bo dve uri za začetek dovolj. Začela sem v soncu in majici s kratkimi rokavi, končala v vetru in dvojnih dolgih rokavih po dveh urah in pol. Gredo, kjer so dolga leta kraljevale jagode (in slak ), lani pa buče, v izmeri 1,40 m krat 1,90 m, sem prekopala, da sem lahko izvlekla čim več korenin trdovratnih plevelov in odstranila deske ob robovih.
Prekopana je bila videti takole:
Potem sem pokrila nazaj s kartoni, v ponedeljek pa delam naprej _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Pospraviti moram na pol zlomljen trimetrski brin, žrtev žleda. Zame je to končno dovolj materiala pri roki za visoko gredo, ki jo imam v mislih, že vse odkar imam spet vrt.
Sem si rekla, da bo dve uri za začetek dovolj. Začela sem v soncu in majici s kratkimi rokavi, končala v vetru in dvojnih dolgih rokavih po dveh urah in pol. Gredo, kjer so dolga leta kraljevale jagode (in slak ), lani pa buče, v izmeri 1,40 m krat 1,90 m, sem prekopala, da sem lahko izvlekla čim več korenin trdovratnih plevelov in odstranila deske ob robovih.
Prekopana je bila videti takole:
Potem sem pokrila nazaj s kartoni, v ponedeljek pa delam naprej _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova