Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Semenitev kapusnic

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Broskva je kar lepo listnati ohrovt. Teh variant je celo morje v sredozemskem bazenu kjer je doma izhodiščna vrsta, kapus, Brasdica oleracea.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hm...

Brassica napus v. naprobrassica... ali
Brassica oleracea v. viridis...

... kdo bi vedel.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Tako zgleda med rastjo kjer se vidi kako so se pobirali spodnji listi in kasneje v cvetu.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Peter, bi se dalo dobiti kaj semena? Question
Uporabniški avatar
Peter

Pošlji naslov na privat.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Peter, biodinamiki svetujejo, da je za vzdrževanje kvlitete sorte najbolj primerno seme, ki je dozorelo na glavni veji (osrednje steblo) rastline. Seme s stranskih vej naj ne bi bilo tako primerno, če nočes, da se sorta čez leta izrodi. Semeniti moraš več rastlin (če se le da, seveda), ravno zaradi zagotavljanja kvalitete.

Semeniti ni potrebno vsako leto. Vsako drugo ali vsaj tretje pa že... Jaz semena hranim v papirnatih ali PVC vrečkah, na hladnem, temnem prostoru.

Tole je vsekakor zanimiva rastlina. Malo spominja na traštiko, a ne?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Peter

brbr
Hvala za navodilo. Naključje je hotelo, da sem ga delno upošteval:
Za seme sem, na koncu, pustil 4 lepše rastline rastline. Moral sem razrečiti, ker sem na gredo že posadil kumare. Ker so stranske veje delale preveč sence kumaram, ki so že lepo rasle spodaj, sem jih postopoma odstranjeval še preden so bili stroki zreli. Na koncu je ostala glavna veja in samo nekaj tavišjih stranskih.
brbr

Vidiš, vidiš, saj znaš, jaz pa nekaj modrujem Laughing
Ali imaš za naslednjo sezono že vzgojene sadike?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Peter

Znanec, ki mi je lani dal sadike, mi je rekel, da naj jih posejem v lončke 30-40 dni preden jih mislim dati v vrt. Tako, da bom sejal nekje sredi avgusta.
Verjetno jih bom tokrat dal na sredinsko gredo, tam so sedaj bučke.
brbr

O. tako pozno...
Ali te lahko še jaz prosim za nekaj semen? V zameno ti lahko pošljem seme hercegovske raštike. Seveda, ko bo dozorelo..._________________naredimo svet lepši
Odgovori