Stran 9 od 98
Objavljeno: Po Jan 04, 2016 5:35 pm
Napisal/-a mfranc
Trocki je napisal/a: |
Odločil sem se, da bom imel letos še enega črnega/rjavega habanera. Na izbiro so: Black Habanero, Chocolate Habanero Long, Habanero Brown, Habanero Ebony Giant, Jamaican Hot Chocolate. Ima kdo kakšne izkušnje z gojenjem katerega od naštetih? |
Jah, črnega habanero dejansko ni, mislim na res črno barvo. Nekako so vse samo približki; nekako tako, kot se to dogaja pri paradižnikih.
http://www.specialtyproduce.com/produce/Black_Habanero_Chile_Peppers_9727.php
Dve leti sem gojil črnega od Semillasa, vendar je imel "hecno navado", bolj ko je bil zrel, bolj je postajal svetlejši, iz zelo temnozelene, preko temno rjave je dobil končno rjavo rdečkasto barvo.
Ker sem se zelo zapičil v črni habanero, sem ga pri Semillasu zopet naročil - po sliki sodeč, sedaj prodaja zanimiv križanec (Purple Habanero x Chocolate Habanero Long).
Poleg tega sem naročil še eno novo sorto, križanec med Clavo in Chocolate habanero, ki ga tudi korajžno kličejo za črni habanero .
Sem pa zelo previden optimist, kar se črnine tiče .....
Rdeča nit vseh temnejših habanerov, kot so rjavi in čokoladni je ta, da imajo, več ali manj, rahel okus po dimljenosti.
Mimogrede, sem tudi opravil res naj najbolj zgodnjo setev (še nikoli tako zgodaj), 30 decembra '15, v nekaj dnevih pričakujem kalčke;
paradižnik, ena sorta, ki sem ga tudi sejal, je že zunaj.
Sejal sem en Aji, en Rocoto, ker sta res zelo pozna, in eno sorto Cayenne tipa. Je manjše rasti, primeren za v lonce, za bolj zgodnje obiranje.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Po Jan 04, 2016 8:42 pm
Napisal/-a Spiridon
Razmišljam, da bom vse čilije vrste chinense močno zreduciral. Dlje ko jih jem, bolj se mi upirajo, ker vsi več ali manj grenijo kot pr*sica, grenkega pa ne maram
Objavljeno: To Jan 05, 2016 12:04 am
Napisal/-a rok82
Glede na to ,da bi si rad naredil neko zalogo zemlje za v rastlinjak.Da ne bo pol vse na nož me zanima katero zemljo kupujete za v rastlinjak.V njem bom imel polovico čilijev in polovico paradižnikov.
lp rok
Objavljeno: To Jan 05, 2016 12:17 am
Napisal/-a Spiridon
Delam lastno mešanico.
Objavljeno: To Jan 05, 2016 12:18 am
Napisal/-a pajo
Spiridon je napisal/a: |
Delam lastno mešanico. |
Če ne bom dodajal frišne zemlje se bo le ta iztrošila?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: To Jan 05, 2016 1:15 am
Napisal/-a figula
pajo je napisal/a: |
Če ne bom dodajal frišne zemlje se bo le ta iztrošila? |
Jaz verjamem da se bo. Pa ne toliko, da bi dodajal frišno zemljo kot da bi dodajal minerale v obliki kakšne kamene moke.
Kot najboljši dodatek predlagajo bazaltni pesek - mi še ni uspelo najti kje bi se ga dalo nabavit .
Objavljeno: To Jan 05, 2016 3:36 am
Napisal/-a orhy
figula, če ti tole pomaga priti, kam bližje ?
Društva za biodinamiko za svoje člane organizirajo skupno nabavo bazaltnega peska. http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=356
http://biodinamika-podravje.si/kaj-je-bd/preparati/preparat-iz-kravjeka-po-mariji-thun/_________________
Objavljeno: To Jan 05, 2016 9:53 am
Napisal/-a figula
orhy, sem to videla in že malo podebatirala s članico.
Objava je starejšega datuma, v marsikaterem društvu jim je zmanjkalo, ker je nabavni vir iz Avstrije usahnil.
Plus jaz bi verjetno večje količine (hrček požrešni )
Objavljeno: To Jan 05, 2016 10:02 am
Napisal/-a Tiana