Stran 9 od 19
Objavljeno: Sr Mar 25, 2020 2:14 pm
Napisal/-a sončece
Kdor ima ful viška droži, jih lahko doda v maso za palačinke, jih ni potrebno stran metati._________________Smeh je sončni žarek duše.
Objavljeno: Sr Mar 25, 2020 5:15 pm
Napisal/-a lpmami
Dobra ideja, Sončece!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Mar 25, 2020 5:44 pm
Napisal/-a Novinka
brbr: hvala!
Objavljeno: Če Mar 26, 2020 12:35 am
Napisal/-a Žlehtnoba
@brbr: Ideja, bom preizkusil čez vikend, hvala!_________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Če Mar 26, 2020 11:00 am
Napisal/-a Andrej Banko
Poročilo 2. poskusa ta teden:
Uporabil sem isto mešanico pšenične in ržene moke. Tokrat nisem naredil tako suhega in trdega testa kot ponavadi.
Do sedaj sem vedno dodajal toliko moke, da se testo čisto nič nič ni lepilo na roke.
Očitno je bilo to preveč. Se mi zdi, da sem že skoraj dojel, kakšna mora biti ustrezna konsistenca.
Malo dlje sem mesil, drugo vzhajanje sem pustil dobro uro. Testo je naraslo za 2x.
Vzhajal sem kar v pekaču, v katerem sem potem pekel.
Med peko se mi spet zdi, da ni skoraj nič naraslo, morda le en malo, ampak končni rezultat je kar zadovoljiv. Tokrat ni nič razpokalo !
Luknjice v pečenem kruhu so sicer drobne, ampak kruh je rahel. Morda sem dal le malo premalo soli. To je še najmanj ...
Desno je rezina včerajšnjega hlebca, levo pa tisto od zadnjič ( ko se je hleb razpočil ).
Eno žlico vzhajanega testa sem shranil v steklen kozarec in dal v hladilnik.
Ko bom pri volji se spravim speči še eno rundo, kjer bom to uporabil kot kvasni nastavek.
Objavljeno: Če Mar 26, 2020 11:25 am
Napisal/-a muha
Vaja dela mojstra, bravo! Res lep hlebček, za usta in oči.
Luknjice so drobne, ker si ga temeljito pregnetel in razpršil zračne mehurčke. Oni od Žlehtnobe ima velike luknjice ravno zato, ker gre za kruh brez gnetenja.
Objavljeno: Če Mar 26, 2020 12:22 pm
Napisal/-a lpmami
Lepa rezina z enakomernimi luknjicami.
S čim si pa naredil rožico na sredi testa?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Mar 26, 2020 12:37 pm
Napisal/-a brbr
AB, poklon. Tudi zelo lepo risbico si mu privoščil. Še malo, pa boš za ožent
Moj včeraj nastavljeni kruh je gotov. Postopek sem pridno dokumentirala in ga zdaj lahko predstavim. Fotografij imam precej, a jih bom nalagala postopoma, ker se mi zdi, da na dan lahko naložim le 10 fotografij...
Torej, v osnovi se držim recepta iz knjige "Kruh z drožmi" (Nataša Đurić). Le vode dodajam nekoliko manj (oziroma več moke), ker se mi zdi, da je, po navodilih iz knjige, testo premehko/pacasto in ga je težje obdelovat, pa tudi ne vzhaja tako lepo.
Včeraj sem ob cca 8.30uri oddvojila dve žlici droži iz kozarca z drožmi, ki ga hranim v hladilniku in jih dala v kozarec. V oba kozarca sem dodala po dve žlici moke (bela mehka moka) in dodala doliko mlačne vode, da sem dobila gosto, ne preveč tekoče testo. Za mešanje uporabljam kar palčko za kitajsko hrano. Višino droži označim s koščkom samolepilnega traku (najbolj vsestransko uporaben se mi zdi trak, ki se uporablja pri pleskarskih opravili). Kozarca sem postavila na pult (sobna temperatura).
Ob cca 13.30uri so bile droži pripravljene - v kozarcu so podvojile prostornino.
Matične droži sem tako pospravila nazaj v hladilnik, kjer bodo počakale do naslednje peke, nastavek za tokratni kruh pa sem stresla v skledo, v katero sem prej nalila 300g tople vode. Če so droži dovolj vzhajane, plavajo na površini.
S kuhinjsko lopatko sem vse dobro premešala, da so se droži razpustile in dodala moko (osnovni recept veleva 500g, jaz dodam cca 550-600g) in jo dobro umešala v tekočino. Za to opravilo se mi zdi najboljši plastični slasčičarski pripomoček (ne vem, kako se imenuje).
Potem sem posodo zaprla in testo pustila počivati 30min. Med tem sem v kozarec, kjer so bile droži, vsula 1 čajno žličko soli in cca 1/2dcl vode in vsebino dobro pretresla, da se je sok raztopila.
Ko je bilo 30 minut mimo, sam k testu zlila slanico in vse skupaj dobro pregnetla. Najpraj uporabljam plastiko, potem pa še z rokami dobro pregnetem/pretipam, da odstranim morebitne "vozle" in dobim gladko testo.
Tako pripravljeno testo zaprem v skledo in pustim vzhajati/ počivati. Prve dve uri vzhajanja na vsake pol ure testo preložim in sicer: ob steni s prsti zajamem testo in ga narahlo povlečem čez sredino. To ponovim tudi na nasprotni strani in še na pravikotnih staneh. Skratka križno. Testo ponovno pokrijem in postopek ponovim 4x (v razmaku 30min).
Ta faza je po navadi končana med 17. in 18. uro. Potem višino testa označim in pustim vzhajati še kakšne 4 ure. Po navadi do 22.ure. Po navadi do takrat testo podvoji prostornino.
Potem testo zvrnem na leseno nepomokano desko, ga narahlo potresem z moko in razpolovim na dva dela. Vsak del posebej prepognem čez polovico (pri tem uporabljam večji plasitični pripomoček) in brez gnetenja oblikujem hlabčka, ki ju pustim počivati cca 20minut.
Po tem času, hlebčke dokončno oblikujem: s palstiko in roko primem en konec in hlebček preganem čez polovico,
potem enako naredim še z levo in desno stranjo. Končno čez polovico povlečem še četrto stran in s pomočjo roke in plastike oblikujem kakor se da gladek hlebček. Oba hlebčka prestavim peharčka, enega zaprem v posodo, drugega pa v plastično vrečko in oboje postavim v hladilnik za čez noč. To je po navadi med 22.30 in 23. uro.
Naslednje jutro (danes je bilo to okoli 7.ure) na dno pečice postavim skodelico z vodo in nastavim pečico na 250st. Ko se segreje, vzamem iz hladilnika vzhajana hlebčka, čez vsakega pogrnem kos peki papirja, na vse skupaj poveznem leseno desko in prekucnem na glavo. Tako zdaj leži hlebček na papirju in deski in ga bom brez težav prestavila v pečico.
Površino hlečka na rahlo pomokam in z britvico zrežem. Ker je to poseben kruh, si zasluži tudi posebno okrasje - danes sem na enega vrezala snežinko, v drugega pa cvet. Pri risanju velja pravilo - čim globje zarežeš, tem širša je potem "brazgotina". Tu še nisem dobra - posebej pri črtah, ki naj bi bile tenke...
Kruh sem s peki papirjem vred prestavila v pečico in prvih 30 minut pekla na 250st. V tem času kruh tudi najbolj vzhaja. Druge pol ure pa sem ga pekla na 220st. V tem času se lepo zapeče skorja.
Po končani peki se kruh počasi hladi pokrit s prtičem.
_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 27 Mar 2020 11:10; skupaj popravljeno 4 krat
Objavljeno: Če Mar 26, 2020 12:56 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Lpmami, glej prvo fotografijo, desno spodaj.
Objavljeno: Če Mar 26, 2020 1:42 pm
Napisal/-a muha
brbr: Hlebec za razstavo!
Tole je super predstavitev za začetnike.