Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šparglji, beluši - Asparagus officinalis

Odgovori
koli99

Odgovor Napisal/-a koli99 »

Tudi mi smo ljubitelji špargljev vseh vrst.

Na vrtu imamo posajenje bele "pitane" šparglje. Posajeni so bili 3 leta nazaj, lani smo jih jedli do konca maja (in jih potem pustili v vrhe). Letos pa bodo na voljo do konca junija oz. do češenj.

"Grobovi" so pognojeni (N:P:K 8:18.28+Bor; KAN in gnoj). Manjka samo še dež ter nato sledi pokritje s folijo.

Ko prvi pokukajo prilepim kakšno slikco.
Ruby

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Zakaj jih pokriješ s folijo?
koli99

Da ne postanejo zeleni -> grenkejši.
Ruby

Aja, ti bodo vsi beli?
koli99

Popolnoma, vključno z glavico ki pokuka izven "groba". Lani so bili najdebelejši debeli cca. 3cm.
Ruby

Ne se hecat! Čestitke! Jaz žal nimam prostora za šparglje, sem pa včeraj začela prepričevat sestro, da jih posadi. Sedaj se moram pa malo izobrazit, da bom potem lahko "pametovala".
Jasno, ti hudo zavidam tole polje špargljev. Res veliko prostora in zelo lepo obdelano (oh, pa kakšen krasen zid je zadaj). Kaj pa zeleni? Jih ne marate?
koli99

Hvala! Imamo radi tudi zelene, vijolične, divje, vse sorte. Ampak te sadike je oče "uvozil" iz Nemčije, za katere so nam svetovali naj jih sadimo na ta način (pokritje s folijo). Če jih ne pokriješ se takoj obarvajo.
Taki so recimo ko jih pustiš v vrhe (lani):

Letos sem dodal cca. 2m^3 zemlje da so bolje pokriti.
Ruby

Ja saj so tako visoki kot jaz! Jaz sem pa mislila vsaj dva posadit kar v cvetlično gredico, češ, saj bo lep okras. Ampak, če tako visoko zrastejo... Ne vem. Mi smo nabirali samo divje, sicer jih kupujem; kako pa se gojijo "udomačeni" pa še nikoli nisem videla.
Mimogrede, a te z zadnje slike si porezal, dodal zemljo, sedaj pa je situacija iz prve slike? Je to primorski konec? (Ne bom užaljena, če na zadnje vprašanje ne odgovoriš.)
Joj, koliko vprašanj. Saj ne bom več morila; bom morala malo pogooglat.
koli99

Ko gredo šparglji v vrhove so tudi do 2m visoki. Teli na sliki še niso v polni velikosti, niti vsi poganjki še niso prišli ven. Septembra je tam popolna džungla, sonce ne pride do tal med grobovi...
Poganjki pa se do zime posušijo in le te porežeš pri tleh. Tako vsako leto narediš na novo grobove (gomile) in čakaš na pridelek.

Ne, sploh ni problem odgovoriti. Je primorski konec, na meji med Krasom in Vipavsko dolino. Smo na vrhu hriba (tabor) in imamo razgled na vse strani (vključno pogled na morje v jasnem vremenu). Čudovita lokacija in edini kraj v Sloveniji na črko E!Smile
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Aha, vidim tvoje šparglje Wink http://geopedia.si/#T105_x415137.125_y76982.6875_s19_b2
Sem imel mesec nazaj plan se peljati tam čez do Marije Snežne, a je zmanjkalo časa in sva morala skrajšati čez Gabrje v Braniško dolino, s kolesi seveda.
Nazadnje urejal/a Bicikel 09 Apr 2015 15:41; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori