Gobarjenje 2018

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Saj se lahko vključim v temo o gobarjenju, čeprav gob ne nabiram? Jih pa zato sinova tašča (bravo, taščice!) in mi je danes prinesla s Pokljuke lepe gobane. Prva porcija na krožniku je bila slastna, jutri bodo šli pa še na sušenje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Dokler vreme omogoča, jih sušim zunaj zaščiteno pred direktnim soncem na pladnjih iz fine tkanine, s katero so tudi zaščitene pred mrčesom. Zvečer prestavim noter in po kakih treh dneh je suho. Kadar (največkrat) pa sušim v sušilniku na 50 kake 4 ure, za mletje v prah pa še malo dalj. Splača se biti pozoren, da režeš na tanko in enkrat dvakrat obrneš. Sušene gobe vsako leto preverjeno precej bolje ohranijo aromo od zamrznjenih.

Lep pozdrav
Danilo
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

V bistvu je gobe bolje sušit na soncu, ker se v njih "naredi" vitamin D2, ki ga mi pretvorimo v D3 (povedano preprosto po domače).
Za zimsko pomanjkanje D-ja je fino imet "zalogo" v suhih gobah Idea
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tudi pri nas jih sušimo na soncu. Ampak da skratim, napovedano je slabo vreme, jurčki pa "naliti ko gobe" ..... Cool_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mravlja je napisal/a:
... Je to kraljevi goban?

Rad bi še enkrat vprašal - kakšne vrste goba je to?

Lahko bi bil kraljevi goban, pa se mi zdi premalo "rdečkast", lahko pa da je jamičasti goban ( http://www.gobe.si/forum/index.php?topic=828.255 ) - tega do teh dni še nisem srečal. Lahko je tudi kaj tretjega...

Peče ne - meni se zdi užitna goba. Šefica pred nadaljno "obdelavo" zahteva mojo pisno izjavo, ( Laughing ), tako da je usoda tele gobice še negotova.

Vnaprej hvala za odgovor.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja je napisal/a:

Rad bi še enkrat vprašal - kakšne vrste goba je to?

Črvive! Wink Laughing
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Preveč si ga "obtesal" za pravilen odgovor Wink . Jaz sem ga morda kdaj kje videl, hudo znan mi ni. Tudi moja zelo debela knjiga o gobah ga nima, ali pa je v drobnem tisku. Google pokaže večinoma slike gob z rdečim, ali roza klobukom, isto z rdečimi čevlji ...._________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha je napisal/a:
Črvive! Wink Laughing

Hja, pa še petek je ! Laughing

mfranc je napisal/a:
Preveč si ga "obtesal" za pravilen odgovor Wink ....

Prejšnjo stran je še cel - a če ga v knjigi ni, ga ni, vseeno hvala.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Meni izgleda na prerezani sliki kot pomladanski goban, ki jih je letos ogromno, so zrasli še vsi lanski izgleda, na prvi sliki pa niti ne. Goban je pa sigurno tudi črviv je primerno Laughing
Mogoče bi rastišče izdalo kaj več...
Pravijo da je gobova juha najboljša iz več vrst od teh na sliki bi uporabil le tri ta rdeči mi ne delujejo ravno užitni-rdečerumeni goban ali vražji noben ne slovi kot delikatesa Cool
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Krasna fotografija, platar ! palec gor

Ampak na njej zagotovo ni vražjih gobanov. Tile z rdečimi beti so po mojem mnenju žametasti gobani, pogojno užitni. Menda celo okusni. Wink
Odgovori