Stran 9 od 52
Objavljeno: Če Jun 05, 2014 12:02 pm
Napisal/-a juglans
sadjarvid je napisal/a: |
Morda kdo ve zakaj bučke,ko so komaj začele rasti odpadajo?LP Vido. |
ugibam; ker ni bilo "hopa cupa" kakor ga pač razumejo rastline?
Objavljeno: Ne Jun 08, 2014 4:32 pm
Napisal/-a pajo
Bučke Cukini ali nekaj podobnega če se ne motim. Danes prvič v sezoni za koslilo. Bogovsko. Še nikoli tako zgodaj.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Po Jun 09, 2014 1:16 pm
Napisal/-a Gringo
Na zadnji strani embalaže piše da je bučke mogoče vzgajati tudi v posodi.
Zanima me ali je kdo od vas poskusil in kakšna je minimalna posoda?
Objavljeno: Po Jun 09, 2014 6:57 pm
Napisal/-a htf_lover
Sem poskusil pred leti, pridelek je bil tako skromen, da ni omembe vredno.
Objavljeno: Po Jun 09, 2014 7:10 pm
Napisal/-a seba993
Verjetno se glede posod lahko pogovarjamo nad 100l zelo dobre lahke humozne zemlje._________________LP seba993Nazadnje urejal/a seba993 10 Jun 2014 20:37; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: To Jun 10, 2014 2:39 am
Napisal/-a juglans
htf_lover je napisal/a: |
Sem poskusil pred leti, pridelek je bil tako skromen, da ni omembe vredno. |
Enako, a z opombo.
Cukini sem imel v 90l posodi, lokacija rastlinjak. Zalivanje v sezoni 3x dnevno, sicer visi kot cunja in odpada cvetje. Pridelek zelo skromen v primerjavi s solidno rastlino na vrtu. Enostavno so vse bučevke tako zelo požrešne za hranila in vodo, da v posodah predstavljajo bolj posebnost, ki uspe, količini pa ni za polagati pozornosti.
Zemlja. Hm, tu bi po mojem mnenju človek moral doreči cilj, ki ga želi doseči in nato na podlagi tega iskati ali mešati "najboljšo" zemljo. Dober kvaliteten kompost in vse mešanice na osnovi tega v posodah spremenijo svoje lastnosti v smeri proti slabši zemlji, okrepijo pa zavest "eko", "domače od Ado Ž", "izpod lastnih rok" in vsa podobna stališča. Razlog je v povišani živosti izhodiščnega substrata, katero v spremenjenem okolju (posoda) precej odmre. Posledično se tudi močno spremenijo fizikalne lastnosti substrata. Tu predvsem mislim na strukturo in sposobnost vodne kapacitete. Sledi suženjsko razmerje z zalivalko in dnevno opazovanje, ko voda dobesedno pade skozi substrat. Vendar pa z močno vrednostjo "domač" substrat.
Alternativa temu je šotni substrat za rože, ki je obvezno z glino. Nikakor nasedati ugodnim cenovnim variantam, ker so vsebinsko pogojene. No, v tem primeru se je pokurilo kar nekaj energentov in še česa, zadeva je iz drugega konca "sveta" itd. Šota ima zelo dobre sposobnosti akumuliranja vode, kljub temu pa ohrani dobro zračnost. Na rastline to deluje dobesedno pomlajevalno. Oskrbovalec ima zadovoljstvo ob prijaznejšem zalivanju, oskrbovane rastline so bolj preskrbljene z vodo, hranila pa je potrebno konkretneje dodajati. (šota pač) Domačnost in ekološkost so tu v t.i. drugotnejšem pomenu.
Skratka, zemlja je povsem praktična filozofija.
Objavljeno: Po Avg 25, 2014 10:28 am
Napisal/-a htf_lover
Naslednjo leto bom povečal sortiment buč.
Zanima me, če ima kdo izkušnje s Berrettina Piacentina in Marina di Chioggia. Eno izmed teh dveh bi posadil, pa me zanima, če ima katera kakšno prednost pred drugo. Tako z internetnih slik gledano, bi rekel, da se Berrettina Piacentina lažje pripravi v kuhinji.
Objavljeno: Po Avg 25, 2014 10:44 am
Napisal/-a Ivčk
Htf, obe sem gojila kar precej let nazaj in sta si precej podobni.
O uporabnosti v kuhinji si pa čisto zadel, Berrettino je mnogo lažje olupiti, ker nima izrastkov.
V naprej pa povem, da pazi prste. Za razsekat zrelo bučo rabiš kar sekro, za olupit surovo pa izredno oster nož, ker je lupina trda kot skala.
Meso je pa okusno za pripravo slanih jedi, ker nima sladkobe kot večina muškatk, zato je super za juhe, njoke, pireje in še kaj..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Po Avg 25, 2014 11:40 am
Napisal/-a htf_lover
Hvala za odgovor.
Potem se bom po vsej verjetnosti odločil za Berrettino.
Ostale sorte, ki pa so na mojem seznamu želja pa so:
- Gelber zentner (pred leti sem ga že gojil, ko sem še mislil, da so buče le za pujske, zato sem te orjake porabil za noč čarovnic. Sedaj pa sem prebral, da se z njih da celo marmelada narediti.)
- Madžarska modra
- Waltham butternut(letos sem kupil sadike, pa so mi zrasle hokaido bučke:lol:)
- Pink Jumbo Banana
- Tromba d Albenga (bom jo poskusil gojiti kot vodnjače)
- Thelma Sanders Sweet Potato
- One too many (enkratna po izgledu)
Pa še kaj se bi našlo. Predvsem me zanimajo sorte, ki so dobre za marmelado. Zagotovo je za to najboljša Muscat de provence, katera pa žal ni najbolj rodna pri meni.
Objavljeno: Po Avg 25, 2014 2:48 pm
Napisal/-a muha
Ivčk je napisal/a: |
Htf, obe sem gojila kar precej let nazaj in sta si precej podobni. O uporabnosti v kuhinji si pa čisto zadel, Berrettino je mnogo lažje olupiti, ker nima izrastkov.
V naprej pa povem, da pazi prste. Za razsekat zrelo bučo rabiš kar sekro, za olupit surovo pa izredno oster nož, ker je lupina trda kot skala. Meso je pa okusno za pripravo slanih jedi, ker nima sladkobe kot večina muškatk, zato je super za juhe, njoke, pireje in še kaj... |
Pri nekaterih sem si pomagala tako, da sem dala bučo za največ 5 minut v vročo vodo. Pri večini se je kožica lepo zmehčala, da se jih je dalo lupiti kot krompir. Ta velike sem dala kar na lonec nad vrelo vodo, da jih je omehčala para. Seveda jih je bilo treba obračat. Nič pa ni pomagalo omehčati lupine zastarane patišonke. Še sekira je odskakovala .