Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Moje opažanje:
cepljenje z zelnico - ne gre - se je naredila bela usedlina in sem vrgla rdeče zelje stran, komarček oprala in dala vodo iz štirne in sol.
Isto korenček v zelnici - bela usedina. Naredila sem isto kot pri komarčku.
DOBRA NOVICA je pa, da je tisto, kar si nisem niti najmanj predstavljala zaenkrat uspelo. Korenček v vodi iz štirne s soljo- dva procenta - isti kot prvi dan. Trd in lep. Upam, da bo tako ostalo še dolgo. Sem ga oprala s klorirano vodo, samo očistila in dala v kozarec, zalila z vodo iz štirne in solila. Simpl, ane?
Ponovim ta teden vajo še enkrat z rdečim zeljem in glavnatim ohrovtom. Voda in sol.
Drugače pa črna redkev v kozarcih, se je tako polulala kot dež. Upam, da nisem preveč nabutala in solila. Isto koleraba, vendar ta nima take teksture in sem jo zalila z vodo in soljo.
Toliko od mene.
cepljenje z zelnico - ne gre - se je naredila bela usedlina in sem vrgla rdeče zelje stran, komarček oprala in dala vodo iz štirne in sol.
Isto korenček v zelnici - bela usedina. Naredila sem isto kot pri komarčku.
DOBRA NOVICA je pa, da je tisto, kar si nisem niti najmanj predstavljala zaenkrat uspelo. Korenček v vodi iz štirne s soljo- dva procenta - isti kot prvi dan. Trd in lep. Upam, da bo tako ostalo še dolgo. Sem ga oprala s klorirano vodo, samo očistila in dala v kozarec, zalila z vodo iz štirne in solila. Simpl, ane?
Ponovim ta teden vajo še enkrat z rdečim zeljem in glavnatim ohrovtom. Voda in sol.
Drugače pa črna redkev v kozarcih, se je tako polulala kot dež. Upam, da nisem preveč nabutala in solila. Isto koleraba, vendar ta nima take teksture in sem jo zalila z vodo in soljo.
Toliko od mene.
Irena, hvala, ker deliš svoje znanje in izkušnje z nami.
Cinija1, prepričana sem, da ti bo uspelo. Pri meni je šlo pri vseh kisanjih (paprik in čilijev) vse kar dobro, le bele mrene sem morala odstranjevatim, ker so se pojavile skoraj v vseh kozarcih. So pa paprike bolj podvržene pojavljanju mren kot čiliji (vsaj pri meni ja tako).
Letos je izjemno leto za paprike in čilije. Tako sem včeraj dala kisat še dva kozarca čilijev, ker je bilo (ponovno) še veliko dozorelih._________________naredimo svet lepši
Cinija1, prepričana sem, da ti bo uspelo. Pri meni je šlo pri vseh kisanjih (paprik in čilijev) vse kar dobro, le bele mrene sem morala odstranjevatim, ker so se pojavile skoraj v vseh kozarcih. So pa paprike bolj podvržene pojavljanju mren kot čiliji (vsaj pri meni ja tako).
Letos je izjemno leto za paprike in čilije. Tako sem včeraj dala kisat še dva kozarca čilijev, ker je bilo (ponovno) še veliko dozorelih._________________naredimo svet lepši
Irena, ne skrbi, bom povedala, a moram še probati tvoje darove (hvala!) in potem povem.
Zaenkrat povem, da me je prijetno presenetila tvoja črna redkev, ki se mi zdi kisana odlična, medtem, ko nad sveže ribano nisem navdušena, ker je (za me) preostrega, nekako grobega okusa.
Presenetilo me je tudi, da se rumena koleraba ni tako dobro izkazala. Kot smo ugotavljale (se spomniš?), ni imela okusa po kolerabi, pa tudi vso trdoto je izgubila. Smo modrovale, kaj bi bilo za storiti, da bi obdržala čvrstost (dodati hren, zeleni čaj,ali pa???)...
Kar se mojih kisančkov tiče, smo družno ugotovili, da so preslani. Ravno zato sem v zadnjo serijo dodala samo 2% slanico. Kaj bo nastalo, poročam. Če uspe, bomo pa spet pokušali in ugotavljali ali je to, to, ali pa bo treba še kaj popravit.
Trenutno je v obeh kozarcih začelo veselo brbotati, se pa že nakazuje mrena na površju. Torej bo treba čistiti...
Zaenkrat toliko. Iz srca ti hvala za tvoje teoretične in praktične darove in pa: pripravi se, da boš morala večkrat priti klepetat, ker tole s kisanje ni nekaj, kar bi odpravili tako mimogrede, samo z enim posvetom. _________________naredimo svet lepši
Zaenkrat povem, da me je prijetno presenetila tvoja črna redkev, ki se mi zdi kisana odlična, medtem, ko nad sveže ribano nisem navdušena, ker je (za me) preostrega, nekako grobega okusa.
Presenetilo me je tudi, da se rumena koleraba ni tako dobro izkazala. Kot smo ugotavljale (se spomniš?), ni imela okusa po kolerabi, pa tudi vso trdoto je izgubila. Smo modrovale, kaj bi bilo za storiti, da bi obdržala čvrstost (dodati hren, zeleni čaj,ali pa???)...
Kar se mojih kisančkov tiče, smo družno ugotovili, da so preslani. Ravno zato sem v zadnjo serijo dodala samo 2% slanico. Kaj bo nastalo, poročam. Če uspe, bomo pa spet pokušali in ugotavljali ali je to, to, ali pa bo treba še kaj popravit.
Trenutno je v obeh kozarcih začelo veselo brbotati, se pa že nakazuje mrena na površju. Torej bo treba čistiti...
Zaenkrat toliko. Iz srca ti hvala za tvoje teoretične in praktične darove in pa: pripravi se, da boš morala večkrat priti klepetat, ker tole s kisanje ni nekaj, kar bi odpravili tako mimogrede, samo z enim posvetom. _________________naredimo svet lepši
Irena, smo poskusili tvoje darove in ugotovili:
- kisla repa odlična,
- kislo zelje zelo dobrega okusa, a mehko. V začetku me je to motilo, zdaj, ko gre kozarec k koncu, pa ne več,
- mešanica kislo zelje, korenje, cvetača: ravno tako je zelje mehko, korenje in cvetača pa lepo hrustljava, a povsem prevzameta okus po zelju. Tako mislim, da bi bila meni bolj všeč vsaka zelenjava kisana posebej.
Kakorkoli pa nam gredo vsi kisančki pošteno v slast in se ti še enkrat zahvaljujem.
Moji manj slani čiliji in paprike se približujejo koncu kisanja. Dvakrat sem očistila mreno s površine. Čilije sem tudi probala in so to pot čisto mehki. Zakaj, ne vem. Paprike sem dala kisat nekaj dni kasneje in so še vedno lepo čvrste._________________naredimo svet lepši
- kisla repa odlična,
- kislo zelje zelo dobrega okusa, a mehko. V začetku me je to motilo, zdaj, ko gre kozarec k koncu, pa ne več,
- mešanica kislo zelje, korenje, cvetača: ravno tako je zelje mehko, korenje in cvetača pa lepo hrustljava, a povsem prevzameta okus po zelju. Tako mislim, da bi bila meni bolj všeč vsaka zelenjava kisana posebej.
Kakorkoli pa nam gredo vsi kisančki pošteno v slast in se ti še enkrat zahvaljujem.
Moji manj slani čiliji in paprike se približujejo koncu kisanja. Dvakrat sem očistila mreno s površine. Čilije sem tudi probala in so to pot čisto mehki. Zakaj, ne vem. Paprike sem dala kisat nekaj dni kasneje in so še vedno lepo čvrste._________________naredimo svet lepši
Zelje je mehko, ker sem ravno takrat imela en kup žalostnih dogodkov in sem ga pustila zunaj na toploti predolgo. Prejšnja leta je bilo veliko bolj trdo. Pet dni zunaj, potem v sode z vodo v klet za 14 dni do tri tedne.
Če ga predolgo pustiš zunaj in se kisa, postane mehko in poslednično preveč kislo.
Hvala za komentar.
Irena
Če ga predolgo pustiš zunaj in se kisa, postane mehko in poslednično preveč kislo.
Hvala za komentar.
Irena