Stran 9 od 15

Objavljeno: To Okt 15, 2019 12:40 pm
Napisal/-a brbr
Zanimivo. Biodinamiki priporočajo za pobiranje in ribanje zelja in repe dneve za cvet._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Okt 20, 2019 9:27 pm
Napisal/-a Irena
Moje opažanje:

cepljenje z zelnico - ne gre - se je naredila bela usedlina in sem vrgla rdeče zelje stran, komarček oprala in dala vodo iz štirne in sol.
Isto korenček v zelnici - bela usedina. Naredila sem isto kot pri komarčku.

DOBRA NOVICA je pa, da je tisto, kar si nisem niti najmanj predstavljala zaenkrat uspelo. Korenček v vodi iz štirne s soljo- dva procenta - isti kot prvi dan. Trd in lep. Upam, da bo tako ostalo še dolgo. Sem ga oprala s klorirano vodo, samo očistila in dala v kozarec, zalila z vodo iz štirne in solila. Simpl, ane?
Ponovim ta teden vajo še enkrat z rdečim zeljem in glavnatim ohrovtom. Voda in sol.

Drugače pa črna redkev v kozarcih, se je tako polulala kot dež. Upam, da nisem preveč nabutala in solila. Isto koleraba, vendar ta nima take teksture in sem jo zalila z vodo in soljo.


Toliko od mene.

Objavljeno: Po Okt 21, 2019 2:05 pm
Napisal/-a Ana
Irena jaz za sprotno uporabo črno redkev naribam kot jabolka za štrudelj. Kako si ti naribala, če se je polulala najbrž nisi dodajala vode.

Hvala za odgovor.

Objavljeno: Po Okt 21, 2019 2:07 pm
Napisal/-a Irena
Ana,
isto kot repo. Naribam in posolim. Potem natlačim v kozarce. Ne sme biti preveč natlačeno, ker potem ne more vret - oziram se kisat. Spusti svoj sok.
Sem pa letos sama delala to prvič in mislim, da se bo sfermentirala.

Irena

Objavljeno: Če Okt 31, 2019 9:59 pm
Napisal/-a cinija1
Pozdravljeni
Danes sem dala fermentirat dva pol litrska kozarca paprike.

Brbr naredila sem po tvojem receptu, samo ćilija nisem dala. Sem pa dala malo več popra.

Bom videla kaj bo ratalo, če mi bo ratalo.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: Po Nov 04, 2019 10:25 am
Napisal/-a brbr
Irena, hvala, ker deliš svoje znanje in izkušnje z nami.

Cinija1, prepričana sem, da ti bo uspelo. Pri meni je šlo pri vseh kisanjih (paprik in čilijev) vse kar dobro, le bele mrene sem morala odstranjevatim, ker so se pojavile skoraj v vseh kozarcih. So pa paprike bolj podvržene pojavljanju mren kot čiliji (vsaj pri meni ja tako).

Letos je izjemno leto za paprike in čilije. Tako sem včeraj dala kisat še dva kozarca čilijev, ker je bilo (ponovno) še veliko dozorelih._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Nov 06, 2019 12:12 pm
Napisal/-a Irena
brb,
ocena paprik - mi je všeč ker ni ostrega okusa od kisa. So ravno prav trde.
čilije pa nisem poskusila.

Dajte prosim ocene in predloge, da bomo naslednje leto znale dobro delat.

Irena

Objavljeno: Sr Nov 06, 2019 1:00 pm
Napisal/-a brbr
Irena, ne skrbi, bom povedala, a moram še probati tvoje darove (hvala!) in potem povem.
Zaenkrat povem, da me je prijetno presenetila tvoja črna redkev, ki se mi zdi kisana odlična, medtem, ko nad sveže ribano nisem navdušena, ker je (za me) preostrega, nekako grobega okusa.
Presenetilo me je tudi, da se rumena koleraba ni tako dobro izkazala. Kot smo ugotavljale (se spomniš?), ni imela okusa po kolerabi, pa tudi vso trdoto je izgubila. Smo modrovale, kaj bi bilo za storiti, da bi obdržala čvrstost (dodati hren, zeleni čaj,ali pa???)...

Kar se mojih kisančkov tiče, smo družno ugotovili, da so preslani. Ravno zato sem v zadnjo serijo dodala samo 2% slanico. Kaj bo nastalo, poročam. Če uspe, bomo pa spet pokušali in ugotavljali ali je to, to, ali pa bo treba še kaj popravit.
Trenutno je v obeh kozarcih začelo veselo brbotati, se pa že nakazuje mrena na površju. Torej bo treba čistiti...

Zaenkrat toliko. Iz srca ti hvala za tvoje teoretične in praktične darove in pa: pripravi se, da boš morala večkrat priti klepetat, ker tole s kisanje ni nekaj, kar bi odpravili tako mimogrede, samo z enim posvetom. Wink_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Nov 20, 2019 4:13 pm
Napisal/-a brbr
Irena, smo poskusili tvoje darove in ugotovili:
- kisla repa odlična,
- kislo zelje zelo dobrega okusa, a mehko. V začetku me je to motilo, zdaj, ko gre kozarec k koncu, pa ne več,
- mešanica kislo zelje, korenje, cvetača: ravno tako je zelje mehko, korenje in cvetača pa lepo hrustljava, a povsem prevzameta okus po zelju. Tako mislim, da bi bila meni bolj všeč vsaka zelenjava kisana posebej.

Kakorkoli pa nam gredo vsi kisančki pošteno v slast in se ti še enkrat zahvaljujem.

Moji manj slani čiliji in paprike se približujejo koncu kisanja. Dvakrat sem očistila mreno s površine. Čilije sem tudi probala in so to pot čisto mehki. Zakaj, ne vem. Paprike sem dala kisat nekaj dni kasneje in so še vedno lepo čvrste._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Nov 20, 2019 5:31 pm
Napisal/-a Irena
Zelje je mehko, ker sem ravno takrat imela en kup žalostnih dogodkov in sem ga pustila zunaj na toploti predolgo. Prejšnja leta je bilo veliko bolj trdo. Pet dni zunaj, potem v sode z vodo v klet za 14 dni do tri tedne.
Če ga predolgo pustiš zunaj in se kisa, postane mehko in poslednično preveč kislo.
Hvala za komentar.
Irena