Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Moja (lani, ali morda že predlani jeseni, priseljena iz Marosta
) bujno odganja in spodobno cveti. Posadila sem jo na neuporaben rtič vrta in ji vse leto dodajala obilno zastirko. Koliko bo letos plodov, ne vem, ji še nisem uspela nabaviti družbe. Lani jih je bilo ravno za pokušino, ampak takrat se je , s temeljito porezanimi vejami in koreninami, šele pobirala od šoka.
Še podatek, da ji dela družbo hren. Bom videla, ali bo to simbioza, ali ravno obratno.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Še podatek, da ji dela družbo hren. Bom videla, ali bo to simbioza, ali ravno obratno.
-
-
- Kraj: Ljubljana
-
Aye-Aye je napisal/a: |
Tudi pri meni so letos težave z sibirskimi borovnicami. Cvetijo slabo. Do zdaj ni bilo problemov tudi cvetele so lepo. Tri od štirih no name iz Merkurja pa tudi ne odganjajo. Samo nekaj vršičkov je ozelenelo, čeprav ostali ne zgledajo suhi. Kaj bi to bilo? Imajo 5 let. Takole zgleda. |
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
-
Jaz bi jih še malo pustil ne obrezane, morebiti se še kaj prebudi. Narava včasih preseneča z nepojasnjenimi razpleti.
Je pa vsekakor čudna situacija.
V nadaljevanju razmišljam, da bi jih, nekje v maju pa le porezal. Če ne bo nič bolj zeleno. Takrat bo še dovolj vlage v zemlji, da bodo na novo odgnale. Skrbi me le, če do tedaj ne bo nič zelenega pri tleh, na bazi grmička. Ali bo rastlina potem takem sploh solidno preživela? Na to nimam odgovora.
Se pa pri meni na podoben način odziva neke pozne sorte ribez. To se zgodi vsake par let, brez meni jasnih vzrokov in nato traja leto ali dve, da se ponovno obraste. Na vejah enostavno ozeleni tretjino brstov, ostalo spi tudi poleti. Raste poleg ostalih in drugi ne kažejo enakih znakov.
Od sibirskih imam le dva grmička (morena in fialka) Eno je sneg popolnoma polomil, druga pa je prav lepo zelena in tudi cvetela je obilno. V listnih pazduhicah so že mali "rižki".
Je pa vsekakor čudna situacija.
V nadaljevanju razmišljam, da bi jih, nekje v maju pa le porezal. Če ne bo nič bolj zeleno. Takrat bo še dovolj vlage v zemlji, da bodo na novo odgnale. Skrbi me le, če do tedaj ne bo nič zelenega pri tleh, na bazi grmička. Ali bo rastlina potem takem sploh solidno preživela? Na to nimam odgovora.
Se pa pri meni na podoben način odziva neke pozne sorte ribez. To se zgodi vsake par let, brez meni jasnih vzrokov in nato traja leto ali dve, da se ponovno obraste. Na vejah enostavno ozeleni tretjino brstov, ostalo spi tudi poleti. Raste poleg ostalih in drugi ne kažejo enakih znakov.
![Question](images/smiles/icon_question.gif)
Od sibirskih imam le dva grmička (morena in fialka) Eno je sneg popolnoma polomil, druga pa je prav lepo zelena in tudi cvetela je obilno. V listnih pazduhicah so že mali "rižki".