Stran 9 od 16
Objavljeno: Po Apr 27, 2020 9:46 am
Napisal/-a brbr
Tudi lani je bilo tako, vsaj pri meni. Rastline so bile velike, sem jim morala dodajati palice, da se niso prekucevale. Vse so cvetele in imele že plodove._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Ne Maj 17, 2020 9:18 pm
Napisal/-a silvio
Pozdravljeni, sem novi pri gojenju čilija. Prosim za pomoč
Na Joe E Parkerju imam "sfrkane" mlade liste, kaj bi to bilo?
Lp_________________lp silvio
Objavljeno: Ne Maj 17, 2020 10:19 pm
Napisal/-a Plamenka
Pozdravljen. Poglej pod list, mogoče so uši ali kaki drugo škodljivci.
Objavljeno: Ne Maj 17, 2020 10:46 pm
Napisal/-a silvio
Plamenka je napisal/a: |
Pozdravljen. Poglej pod list, mogoče so uši ali kaki drugo škodljivci. |
Pozdravljena Plamenka ni nobenih škodljivcev.
Slika https://photos.app.goo.gl/6XQ9uaKLjNazA64r9_________________lp silvio
Objavljeno: Ne Maj 17, 2020 10:50 pm
Napisal/-a Plamenka
Potem pa ne vem.
Objavljeno: Ne Maj 17, 2020 11:48 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Po vsej verjetnosti pršice. Teh ne vidiš s prostim očesom.
Takole so meni lansko leto nagajale pri paprikah:
Težko se jih boš znebil brez kemije, žal. Vermitec ali pa žveplovi pripravki.
Pa ukrepaj čimprej !
Objavljeno: Če Maj 21, 2020 11:31 pm
Napisal/-a Plamenka
lpmami je napisal/a: |
Meni so v zimski setvi paradižniki zelo dobro klili, čeprav seveda zelo pozno. Dobro so mi vzklile tudi barvilne rožice. Ni mi pa vzklil čili H. chocolate, ki pa mi ni klil niti na toplem. |
mravlja je napisal/a: |
H. = Habanero ? Habanero chocolate: s kaljenjem tega čilija sem imel problem tudi sam, dve in tri leta nazaj. Mogoče je (bilo) pa krivo seme ljubljanske Semenarne? |
lpmami je napisal/a: |
mravlja je napisal/a: | H. = Habanero ? Habanero chocolate: s kaljenjem tega čilija sem imel problem tudi sam, dve in tri leta nazaj. Mogoče je (bilo) pa krivo seme ljubljanske Semenarne? | Moje seme ni bilo od Semenarne, ampak od ljubiteljskega gojitelja. Mi je prav hudo, da nimam nobene sadike, za ponovno setev je pa, po moje, letos prepozno. |
pajo je napisal/a: |
lpmami je napisal/a: | mravlja je napisal/a: | H. = Habanero ? Habanero chocolate: s kaljenjem tega čilija sem imel problem tudi sam, dve in tri leta nazaj. Mogoče je (bilo) pa krivo seme ljubljanske Semenarne? | Moje seme ni bilo od Semenarne, ampak od ljubiteljskega gojitelja. Mi je prav hudo, da nimam nobene sadike, za ponovno setev je pa, po moje, letos prepozno. |
Eh dva dni nazaj sem jih ponujal če jih kdo vzame v posvojitev res pa je, da ne tukaj. |
mfranc je napisal/a: |
Pajo, ko da jih nisi ponujal .
Lpmami, imaš pa res smolo s tako željenimi čokoladnimi ..... |
metuljc je napisal/a: |
lpmami, pred 14 dnevi sem sadiki kupila v trgovini v Volčjem potoku. Pojdi na izlet! |
lpmami je napisal/a: |
Metuljc, bo res treba |
Objavljeno: Če Maj 21, 2020 11:34 pm
Napisal/-a Plamenka
LPmami, če jih v Arboretumu ne bodo več imeli, jih lahko naročiš pri Sadika na dom.
https://www.sadikanadom.si/feferon-cili-habanero-chocolate
Objavljeno: Pe Maj 22, 2020 12:16 am
Napisal/-a juglans
@silvo, mislim, da je to poškodba od tripsa. Tudi smotan za zatiranje, enako kot pršica.
To so zelo drobni škodljivci, ki sesajo brste, oz. razpirajoče liste v najzgodnejši fazi in jih je tako dejansko zelo težko opaziti, pa tudi kasneje zatirati z insekticidi.
Svetujem, da se pozanimaš ali obstaja kaj na naravni bazi in nato s tem tretiraš prizadeto rastlino v tedenskih presledkih nekje do trikrat. Pač, da zajameš vse izležene generacije. Predvsem se potrudi rastlino dobro omočiti, še zlasti vse brste z listnimi pazduhami vred. Tam je pri njemu glavno področje sesanja rastlinskih sokov in največja verjetnost za dober učinek zatiranja.
Seveda bodi pozoren na preostale rastline (ne samo čili) ki jih imaš, da ne boš imel prikrito žarišče zalege.
Včasih smo v primeru tripsa škropilni brozgi dodajali sladkor, ker se odrasle razvojne faze tripsa hranijo z nektarjem. Ne vem pa koliko je to dejansko povečalo učinkovitost ukrepov.