Kosmulja - Ribes uva-crispa

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ker je ravno sezona zobanja kosmulj in imam vs tri Hinnonmakije, lahko ocenim, da mi je najbolj okusen rumeni.
Sicer je letos prvič - prvo leto po sajenju - rodil in kot se za kosmulje spodobi kar obilno, zato so bili verjetno plodovi bolj drobni.
Tega rumenega sem kupil lani že kot kar veliko, gosto rastlino s precej vejami. Manjše te sorte nisem nikjer dobil.
Na drugo mesto po okusu bi postavil rdečega in na tretjo zelenega. To je pač moja subjektivna ocena.

Če sem prav razumel, lahko kosmulje malo obrežemo že takoj, ko poberemo plodove ?!
Tudi jaz bi rad vzgojil višji grm, z močnejšimi ogrodnimi vejami. Porežem večino tankih, stranskih vejic ? Bi to kaj pomagalo ?

Zelenega in rdečega Hinnonmakija imam sicer cepljenega na deblo. No, tam se mi pa res ne sanja, kako to ustrezno rezat ...
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Pozdravljeni,
s sajenjem sadnih dreves sem zaradi pomanjkanja prostora zaključil, ribeza imam tudi nekaj, našel bi se prostor za kakšno kosmuljo. Katero sorto kaj priporočate, ki je okusna in dobro rodna?
Hvala in lp
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Če rabiš samo kak grm ali dva, potem je Hinnomaki priporočljiv, ker je low maintenance in dobro rodi._________________Iščem zanimive sadne vrste...
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Daniel R je napisal/a:
Če rabiš samo kak grm ali dva, potem je Hinnomaki priporočljiv, ker je low maintenance in dobro rodi.

Kateri Hinnonmaki pa je boljši, rdeči ali rumeni ? Kaj pa ptiči tudi radi pozobajo kak plod ?
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Stvar okusa. Ptiči bodo pa znajo biti problem. Tisti ki so pri hiši jih ptiči še pustijo pri miru, tisti ki pa so zraven gozda pa vsi grejo (sumim šoje)._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Mesar

Odgovor Napisal/-a Mesar »

Ali mi je kdo pripravljen poslati par potaknjencev Hinnonmaki rumene in rdeče kosmulje? V zameno lahko narežem polski črni ribez Tiben.
Andrej Banko

Kaj je to za ena reč na kosmulji ? Kapar ?
Vem, da se ne vidi najbolje, pa vseeno ...

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje ni kapar, so premale pikice,..... A ne bi mogel naredit še kakšne (boljše) fotke? Prej kake glive, se mi zdi. Ampak, bolj ko ne po intuiciji pišem.
Andrej Banko

Ja, bom naslednjič šel s fotoaparatom in slikal "makro". S telefonom ne gre od blizu, je vse megleno ...
Zadeve so 1-2mm velike in se zlahka odluščijo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Predlagam, da gre za jajčeca ali celo imago nekega žužka.

Tega žužka sem letos prvič malo bolj masovno srečal po tistem, ko sem lani jeseni prvič videl take bele obloge in podobno misil, da gre za nekaj glivičnega. Bilo je pa na ribezu, torej na sorodni rastlini.

Nakar je pomladi zadeva začela letati naokoli; in to ne kaj dosti večje velikosti, kot pa so posamezna "zrnca" pred zimo. To pa so cca 2 mm x 0,5 mm.

Mislim, da se takim žužkom v anglo svetu reče mealybugs.
Odgovori