Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Velikostročni (slonji) česen - Allium ampeloprasum
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Danes smo poizkusno degustirali prve dva slonja česna.
Uporabilii smo ga kot pripravimo por.Okus nas je pozitivno presenetil .
Pripravljen v tem stadiju je boljši kot por ,pa tudi bistveno boljši kot pozneje v strokih._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Uporabilii smo ga kot pripravimo por.Okus nas je pozitivno presenetil .
Pripravljen v tem stadiju je boljši kot por ,pa tudi bistveno boljši kot pozneje v strokih._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
juglans je napisal/a: |
Zanimivo. Pri nas smo ravno pred kratkim dokončali lanskoletni pridelek (celi trije stroki so bili) in nas je okus dobesedno razočaral. Že itak je slabo uspel, okus pa je dokončno zakoličil namero, da ga ne sadim več. (vsi trije stroki so bili pridelek dvoletnega sajenja) |
Se strinjam stroki so eno veliko razočaranje.Mogoče tudi zato ker pričakujemo okus po česnu in ga kot takega tudi pripravljamo.
Mlado steblo pa je povsem nekaj drugega.
Sedaj mi začenja nastavljat pske.A jih potržem tako kot pri česnu?_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Verjetno lahko, ker če jih pustiš, bo nastavil roza cvetje z vmesnimi zarodnimi čebulčki.
Glede okusa me je presenetil nek drugačen okus, ki ne da je bil blag, ampak mi prav ni bil všeč.
Zanima me kakšne odzive boš dobil nanj, ker dopuščam možnost, da mu pri meni kaj ne dgovarja, ali pa, da sem jaz smotano zahteven. Tudi to je mogoče.
Glede okusa me je presenetil nek drugačen okus, ki ne da je bil blag, ampak mi prav ni bil všeč.
Zanima me kakšne odzive boš dobil nanj, ker dopuščam možnost, da mu pri meni kaj ne dgovarja, ali pa, da sem jaz smotano zahteven. Tudi to je mogoče.
juglans je napisal/a: |
Verjetno lahko, ker če jih pustiš, bo nastavil roza cvetje z vmesnimi zarodnimi čebulčki. |
Doslej mi jih je zacvetelo vsaj 5, a nobeno socvetje ni imelo zarodnih čebulčkov. Tudi semena ne. Ne vidnega, ne skritega, ker sem vse pustila dozoreti, posejala in nikoli ni nič vzklilo. Očitno imamo stroke iz različnih virov. Pske seveda lahko brez škode potrgaš. A tudi, če jih pustiš, se na pridelku ne bo poznalo.
Ta česen je cenjen pri tistih, ki jih moti zadah po česnu. Battagelli, če boš to poudarjal, bo šel dobro v promet. Učinkovine naj bi bile pri obeh enake, če podatki, ki sem jih dobila na netu, držijo. Da je napol česen, napol por tudi piše na internetu. In tudi to, da se slabše skladišči kot običajni česen in da je manj občutljiv na močo (pa zato morda nekoliko bolj na sušo).
ali ste mogoče probali uporabiti samo zgornji del, liste slonjega česna. spodnjega, čebulček pustiti v zemlji. z muho sva pravkar debatirale o divjem poru in mi je prišlo na misel, da se tudi ta slonji česen lahko tako obnaša kot d. por. (slednji ima tudi blagi okus po česnu- spodnjega nisem nikoli uporabiljala oz. ni vabljiv za uporabo). torej lahko je slonji česen kakšen sorodnik divjemu poru in mogoče ima enake navade, sproti zaraščanje zgornjega dela, peresa. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Steblo slonjega v mineštri je boljšega okusa kot por.Listi so pa bolj grobi.
Glede nato da se por v tem času poslavlja z vrta je slonji dobrodošel.
Je pa tudi enostaven za pridelavo.
Nepotrebujem delat sadik kot pri poru in ker raste pozimi je tudi s pleveli malo dela_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Glede nato da se por v tem času poslavlja z vrta je slonji dobrodošel.
Je pa tudi enostaven za pridelavo.
Nepotrebujem delat sadik kot pri poru in ker raste pozimi je tudi s pleveli malo dela_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.