Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebulna muha, česnova muha, porova muha

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Saj take kodrček je znak, da je česen obiskala muha, a ne? Na srečo samo enih par Rolling Eyes . A jih je bolje kar takoj izpuliti? Kaj se sploh dogaja - ali ličinka papca bodočo glavico česna?

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni je napadla doslej le enega. Spulila sem ga, pa ne bi bilo treba. Lahko bi samo poiskala počeno mesto na steblu, ga rahlo razprla in odstranila ličinko. Vsaj mislim, da bi si zatem spet opomogel, muhi bi pa preprečila razvoj potomcev.
copatka

Hvala, Muha! Bom naredila tako. Smile_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Hm, a veš, da nisem našla nobene ličinke? Rolling Eyes Čisto lep mlad česenček je bil (je že pojeden Wink ). Mogoče si je pa samo omislil malo drugačno frizuro? Pri česnu nikoli ne veš ... Laughing_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moje opažanje: jeseni posajen čebulček na mesto, kjer je bilo prej korenje, ima spomladi veliko korenjeve cime (pozabljeni mini korenčki), pa jo muha vseeno zavoha.
Če ji tako diši čebula, ni variante, da bi jo kaj naravnega odvračalo. Moja čebula raste med goščavo kamilic in sem in tja kakšnega pozabljenega korenja, pa nič ne pomaga.
Očitno samo takojšnje prekrivanje s kopreno po sajenju. To sem jaz letos zamudila. Za naslednje leto sem si obljubila, da ne pozabim. Loke imam že._________________Lp, Živa
copatka

Letos mi je česen prvič pošteno napadla česnova muha Crying or Very sad. Verjetno je to posledica čisto premile zime. Običajno je bil takrat, ko napada, na gredi še sneg, letos pa seveda ne.

Prebrala sem vse, kar tu piše, a navsezadnje ne vem, ali se da še kaj narediti ali ne.
Naj probam iz prizadetih rastlin odstraniti ličinke? Bi si lahko še kako opomogel?
Naj zalijem s čajem iz rabarbare (itak nimam pojma, kje bi jo zdaj lahko dobila Rolling Eyes ). Kako naj bi ta čaj pomagal? Da ličinke propadejo?

Ali naj vsega populim in zažgem, da ne ostane kaj v zemlji (menda muhe, ki se razvijejo iz ličink, preživijo zimo)?

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne vem ti svetovati. Če bi se meni zgodilo podobno, bi populila le napadenega, ostalega pa pustila in opazovala, če bi se tudi pri njem pričelo kaj kazati.
copatka

Muha, saj mislila sem samo napadenega Wink . A tisti recept z rabarbarinim čajem se je komu izkazal za uspešnega?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Copatka jaz kupim rumene plošče in jih dam k čebuli in česnu pa še na drevčke.
Kupim tiste za sadje, ker so večje in jih lepo na pol prerežem.
Na palčko navežem in porinem v zemlje, da se plošča dotika zemlje.

Mi pa letos zopet slabo dela šalotka in nevem kaj je to. Kar rumeneti je začela.

Pa lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

copatka je napisal/a:
A tisti recept z rabarbarinim čajem se je komu izkazal za uspešnega?
Ja meni se je. Sem tudi napisala tukaj nekje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori