Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
fr1k

Odgovor Napisal/-a fr1k »

Mravlja, sedi pet! Pravilno si rešila kaj naj bi pomenil moj nick palec gor.
Sem moral nekaj bolj unikatno univerzalnega pogruntat saj je samo ime zelo pogosto že zasedeno.

Ferdo36 , hvala za nasvet. Moja začetniška napaka - upam da bodo vsaj ostale tri sadike prestale zimo brez pozebe. Novi poganjki na četrti bodo verjetno res dobra šola za naprej.
Podobne izkušnje z več ali manj pomrznjenimi zadnjimi poganjki imam skoraj vsako pomlad tudi s figo, kljub temu da je praktično ne gnojim in naj bi zdržala temperature do -16°C.

LP, Frenk
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

En teden pred napovedanim mrazom poškropi z 1 % bakrom, kar rastlino šokira in gre v mirovanje. Figo pa je 2-3 leta potrebno dobro zaščititi, potem se pa
utrdi ???
Pa oprosti, sem spregledal, da je 1 in ne i._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

ferdo36 je napisal/a:
Pa oprosti, sem spregledal, da je 1 in ne i.
Tudi jaz doslej še niti enkrat nisem opazila, da je notri "1", ne "i" Embarassed .
fr1k

Hej, ni problema. Saj objav nimam prav veliko, pa tudi protestiral nisem Wink
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Zanima me, kaj naj naredim z grmi am. borovnic, ki imajo znake monilije (posušene sive jagode poleti, slaba rast poganjkov), je potrebno porezati grme do tal ali se do da rešiti s škropljenjem, ali je potrebno zamenjati cel grm?
ferdo36

Borovničeva monilija ne vpliva na rast poganjkov, ampak uniči pridelek!
Verjetno imaš fomopsis. Potrgaj vse jagode in poškropi z 1% bakrom, zgodaj spomladi še 1x, ko pa začne brsteti pa še z 0,3% in ne pretiravaj z dušikom._________________Narava vse povrne!
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Zdravo,
goji kdo borovnice v sadilnih vrečah?
Razmišljam, da jih spravim v vreče, ker se mi bolje obnesejo "testerji" v PVC loncih. Je kar problem vzdrževati konstanten pH v zemlji. Je pa res, da te sadike v loncih rabijo vodo skoraj vsak tretji dan, ker črna barva še dodatno segreva prst.
fr1k

Jaz sem začetnik in jih imam od letošnjega avgusta v PVC loncih. Ko je bilo še vroče sem jih zalival na 2-3 dni, v oktobru samo še 1x na teden ali celo več, saj zemlja na otip ni bila suha.
Čez zimo imam v planu narediti avtomatizacijo zalivanja glede na vlago v loncu (vsaka sadika bo opremljena s svojo sondo). Ko bo aktualno (naslednjo sezono) poslikam in poročam.
borovnica007

Odgovor Napisal/-a borovnica007 »

Spoštovani.

Spomladi sem posadil borovnice, tri so došle kmalu, tri Bluecrup pa so vegitirale celo poletje. Pred tednom pa sem izkopal zadnje tri, da pogledam kaj se dogaja. Glej zlomka skoraj brez korenin. Med obstoječimi pa sem najdel ene vrste trdih kuglic od 1mm pa do 6mm lahko se zdrobijo.
Kaj bi to bilo ?
Ali se bodo obrasle, če jih nazaj vsadim ?
Ali jih porežem in koliko ?
Kaj naj naredim ?

Hvala vsem za svetovanje.

ferdo36

Kaj so te bunkice ve morda kdo drug? Vidi pa se, da so korenine zgnile zaradi
preveč vode. Substrat je "pocast". Uredi odvajanje vode in dvigni sadike.
Oglasi se pri meni!!!_________________Narava vse povrne!
Odgovori