Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
krnekdo je napisal/a:
Letos bo oprašitev izredno bedna. Če ni dežja je pa veter.

A ni veter tudi eden od opraševalcev? Surprised

Seveda je, vsaj deloma tudi žužkocvetk, sploh takrat, ko je blizu skupaj veliko cvetja, kot je to pri sadnem drevju.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

muha je napisal/a:
krnekdo je napisal/a:
Letos bo oprašitev izredno bedna. Če ni dežja je pa veter.

A ni veter tudi eden od opraševalcev? Surprised

Mogoče v zelo gostem nasadu.
Pri nekaj drevesih pogojno, če se ti userje in piha glih v pravo smer, pa še to dobijo le zadnja drevesa.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ja veter oprašuje vetrocvetke, ostalo pa le če spravi skupaj cvetove, med udarjanjem vej._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Pri meni se je to zgodilo češnji. Oploditev nekaj %. Ostalo izgleda pa izjemno dobro, sploh jabolka, hruške, ribez, borovnice... viljamovke so že nekaj cm velike. Da smo na JV se pozna. Pravi mediteran..
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni se nakazuje prva resna sezona jabolk, če ne bo kakšne toče.
Kmalu bo treba začeti z redčenjem plodičev. Pet od sedmih dreves je izjemno polnih.
Le zlata parmena in ananasova reneta nista tako ekstremno cveteli. Pa še pri teh dveh bo treba skoraj polovico razredčiti.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Andrej Banko je napisal/a:
Pri meni se nakazuje prva resna sezona jabolk, če ne bo kakšne toče.
Kmalu bo treba začeti z redčenjem plodičev. Pet od sedmih dreves je izjemno polnih.
Le zlata parmena in ananasova reneta nista tako ekstremno cveteli. Pa še pri teh dveh bo treba skoraj polovico razredčiti.

Fastina lente.

Jaz bom počakal še kake 2 tedna in potem po potrebi malo poredčil. Malo bo narava naredila sam z junijskim trebljenjem, malo pa bo dopadlo zaradi črvivosti.

Do junijskega trebljenja pustim jaz na socvetje kake 3 - 4 plodove, odvisno od polnosti drevesa. Potem pa 1-2. Pravilma se redči manjše in poškodovane plodove razen pri jonagoldu, kjer se redči najdebelejše, ker so drugače zelo debeli in slabše obstojni._________________lp
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Pri meni trebljenje be bo potrebno. Razredčila je kar majska slana. Danes se temperature zopet približujejo ničli. Neutral
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Samo da se je malo ogrelo, je takoj hruševa brstarica v akciji. Na starejših drevesih kar nekaj napadenih poganjkov. Je pa zanimivo, da mi gre letos samo na jablane, na hruškah zaenkrat nič škode.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Kljub vsemu jabolk letos ne bo manjkalo._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Davorin

Odgovor Napisal/-a Davorin »

Pri eni zgodni jablani so mi odpadli skoraj vsi listi in začeli poganjati speci poganjki. Odpru se je ze en cvet. Bojim se da se bo odpro se vec cvetov. Obstaja kaksno skropivo? Morda baker?_________________lp
Davorin
Odgovori