Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

"Bunkice" so lahko tudi Perlit ali kaj podobnega, dodanega substratu za večjo zračnost. Pred leti so v zemljo dajali celo zdrobljen stiropor, a sedaj tega najbrž nihče ne počne več.
borovnica007

Odgovor Napisal/-a borovnica007 »

HVALA VSEM za odgovore
Ferdo, se oglasim.
Very Happy
Davorin

Odgovor Napisal/-a Davorin »

Je sedaj primeren čas za škropljenje z bakrom?_________________lp
Davorin
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Če je večina listja odpadlo in je temp. nad 6 st. C pa kar v akcijo!!! Laughing Laughing Laughing_________________Narava vse povrne!
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, pa verjetno tudi počakat, da dež preneha ( če sploh bo do zmrzali ?! ) ... Evil or Very Mad
borut123

Odgovor Napisal/-a borut123 »

Pozdravljeni sem nov na forumi pa me zanima ce me mora skrbeti ker mi borovničke začenjajo odganjat in kaj storiti da jih ustavim[img][/img]
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

Mi lahko kakšen profesionalni borovničar ali pa kakšen ljubiteljski z malo več izkušnjami kot jih imam sam nekaj svetuje? V tem času sem posadil nekaj novih borovnic, pa me zanima glede mojih prvih, ki so orale ledino.

In sicer, kaj naj naredim z mojimi prvimi borovnicami, ki sem jih sadil leta 2013 in takrat nisem pravilno sadil (premajhna luknja, premalo šote) in so dolga leta stagnirale. Kasneje sem jih presadil v lonce s šoto, nekaj potem leta kasneje iz loncev nazaj v jamo v pravilno pripravljen substrat, vendar jim je očitno stagnacija v začetnih letih tako škodila, da si nikoli niso zares opomogle. Druge borovnice so lepi grmi oz. postajajo grmi z veliko vejami, te začetniške na katerih sem delal napake pa imajo nekaj vej, tam okoli štiri ali celo manj in letos ni pognala nobena druga pri njih iz tal. Izgledajo precej klavrno. Dve, tri visoke veje iz tal in to je to. Letos je pognalo nekaj novih vej, vendar ne iz tal ampak iz starih vej ven, pa še tistih je bolj malo, iz tal pa ni pognala nobena letos. Sem rekel letos še pustim, da vidim, če bodo letos bolj pognale, pa so očitno trajno prizadete. Če v štartu ne narediš dobro, si potem nikoli več ne opomorejo, vsaj tako izgleda iz mojih izkušenj zadnjih šest let.

Torej prva misel seveda je, da jih vržem ven in nove triletne posadim na njihovo mesto.

Druga zamisel pa je, da jim popolnoma odtrgam oz. odrežem koreninski sistem pustim samo nekaj cm glavne debele korenine z nekaj stranskimi koreninskimi dlačicami in posadim na kakšen drug prostor pa da vidim, če bodo tako kot prerojene, ko bodo razvile popolnoma nov koreninski sistem in bodo začele iz štarta in tako ne bodo več prizadete. To zamisel sem dobil, ker sem eno borovnico, Spartan, od teh prvotnih grmov nekje predlansko ali lansko leto po nesreči odtrgal iz lonca in je ostala samo ena veja in majhen del glavne korenine z nekaj stranskimi dlačicami spodaj. Zapiknil sem to vejo nazaj v zemljo in je ta borovnica začela popolnoma na novo odganjati letos, tako da zaenkrat izgleda, da si bo opomogla, vendar je še prerano z moje strani to zagotovo trditi, moram še počakati naslednje leto, da vidim, če bo začela bujno odganjati kot ostali grmi, ki so bili pravilno sajeni.

Torej, je ta druga zamisel ok, se s popolnoma novim koreninskim sistemom prvotna prizadetost izniči, ali si ti grmi nikoli ne bodo opomogli od začetne prizadetosti tudi, če razvijejo čisto nov koreninski sistem, in je najbolje, da jih vržem stran in posadim nove na njihovo mesto? Ima kdo kaj izkušenj s takšnim eksperimentiranjem oz. reševanjem borovnic?

Zanima me, ker sedaj v pozni jeseni sadim nove pa potrebujem nasvet, preden bo zima.

P.S.:
Nekaj borovnic sem pa izkopal iz jam z vilami in lopato in jih privzdignil na greben kot si mi svetoval nekje spomladi Ferdo in še kdo, da jih ne bo preveč zamakalo in jih ne bo moča zdelala. Je bil kar horuk. So bile kar zajetno težke (bi skoraj lopato zlomil), še posebej sedaj, ko je toliko dežja in je koreninski del zato težji. Nekaj stranskih korenin in tiste, ki gredo v globino, se je malo potrgalo, vendar si bodo že opomogle spomladi.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Pri borovnicah so pomembne tri stvari :pravilna priprava zemlje, predvsem ph, sončna lokacija in namakanje v času dozorevanja. Ne vem, če se s starimi borovnicami da še kaj ukreniti, lahko pa poskusiš s potaknjenci.

Priporočam ogled tega maherja. https://youtu.be/0RQiZNAmpO4
V letu ali dveh je imel borovnic za izvoz.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Jaz bom letos pri zimskem rezu poskusil na tak način.... https://www.youtube.com/watch?v=JDlDqxFszE0

Bolje kot da odrezane veje vržem stran. Malo za hec in če bo kaj, bo super...
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

Hvala češnca. Bom pogledal. Drugače pa te borovnice o katerih je govora niso stare oz. so stare 6 let, samo prizadete so od nepravilnega sajenja in posledične stagnacije in prizadetosti. Jaz bom kar to poizkusil, da jim bom popolnoma korenine odrezal in pustil majhen konček korenine, da razvijejo nov koreninski sistem.

---> Samo zanima me, če je že kdo to poizkusil, če deluje, da ne bom časa stran metal. <---

pri Spartanu zaenkrat izgleda obetavno samo me zanima naslednje leto, da vidim, če se bo razvil naprej v pravi neprizadet grm. S potaknjenci se bom pa kdaj drugič igral oz. se priučil. Še nikoli nisem delal potaknjencev am. borovnic. A tudi pri ameriških borovnicah odrežeš vejo in zapičiš v zemljo, pa požene korenine? Ali jo moraš upogniti in obtežiti s kamenjem, da na tistem delu požene korenino in potem odrezati? Ali delujeta kar oba načina?
Odgovori