Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

thag je napisal/a:
Ne vem, rekel, je a je sorta stabilna, po netu sem nasel podatke da se "prodaja seme B9C F3 kar pomeni, da je 100% stabilno"

Če je oznaka F3, ni stabilno.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ni problem v tem, da uporabljaš/uporabljajo neizolirana semena. Problem je, ko potem dajejo/prodajajo semena iz teh plodov naprej pod istim imenom. Potem se kar naenkrat pojavi množica različnih "sort" z istim imenom in delajo totalno zmedo. Internet k temu izdatno pripomore.
Tudi sam uporabljam neke sorte, ki jim ne vem določiti imena, ampak tega ne dajem naprej oz. če že, povem kako sem do tega prišel.

Trditi, da je F3 stabilna sorta je seveda absurd. In to velja za vse rastline, ljudi, živali - za vse veljajo zakoni genetike. Zadeva je čisto enostavna matematika, ki smo jo že večkrat obdelovali. Imamo primer za paradižnik (3 strani, link za nadaljevanje na dnu strani):
http://kdcomm.net/~tomato/gene/genes.html

Pa še pri tem je pogoj, da delamo selekcijo na dovolj velikem vzorcu.
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Jaz sem nekako pol pol, zanima in lepo mi je imeti ćista semena, vsaj nekaj sort, ki me zanimajo, kakšnih bolj specijalnih Letos sem tako jih imel le 15 rastlin "čistih" Na žalost mi ni uspelo izolirato kot sem napisal, ostalo pa mešano. Kot si rekel naj bi bilo nekaj, ma na koncu ni, a hkrati, zase za omake in za sušenje je ok tudi tako.
A vseeno ima nek ćar imeti čiste rastline, tudi paradižnike npr, ali kumare, karkoli.
Naslednje leto imam v planu več rastlin (okoli 100 ) in več "čistih" bodisi bom kupil semena, izmenjal ali lkupil rastline na pomlad. Nekako mi je v veselje delati, svojo "bazo semen" seveda pa tudi "pankrti" ne bod manjkali, saj mi je lepo imeti neke svoje "čudake" in se pol igrat z njimi, morda mi uspe celo kako sorto "ustvariti"
Letos imam tako ene smešne, ki sem na vrsto semen napisal Habaruga, ( kot izgleda so se habaneroti in moruge. In še namesto habanero peach so prišli neki penisi peach ahah Very Happy
Je zanimivo in eno in drugo, prvič pa slišim, da po treh letih se ne križajo, nekako dvomim. Bom pa pobrskal po spletu če je kaj.
Na hitro če kga zanimajo moje neizolirane sorte spisek kar se spomnem na pamet.
Borg9 chocolate,
Scorpion yellow,
Carolina reaper,
Bhut jolokia red, caramel,
Lemon drop
Habanero red, yellow, chocolate,
Devil's tounge white
Monkez face red, yellow
Naga Morich
Japapeno,
Cherry bomb
Royal black
Purpule UFO
Bishop's crown,
Scott Bonnet

Še v pripravi,
Calabrese,
Eni taki mičkeni, zelo temni listi ( vijola črni na soncu ) plodovi do 0.5cm dokaj pekoči, luštni za bonsaje
Rocotto red giant

Še nekaj sort bi moglo biti, ma mi je ušlo iz glave,.

EDIT: Bicikel, torej šele f14 lahko rečemo da je stabilen, sem mislil, da se pri f8 ustavi. Je pa lepo prikazano tukaj si morem boljše prebrati sem samo preletel zdaj.
Jaz veliko semen podarim, tudi rastlin, a vsakemu rečem, da so neizolirana semena oz rastlina iz neizoliranih semen( če je )
Ker na koncu, se ita enako uporabi vse. Ampak sorta je sorta! Je lepo in pravilno ohranjati čistost._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Nazadnje urejal/a thag 09 Nov 2017 11:50; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

Žlehtnoba, seveda koga zanimajo tudi neizolirana semena. Mene ne, ker nimam veliko prostora, različnih semen čilija pa veliko in bi mi bilo škoda, če bi mi prepotreben prostor zasedla sadika, ki je nisem načrtovala.
To, da prezimljeni čiliji po treh letih postanejo neobčutljivi za križanje, pa ne more biti res. Wink
Uporabniški avatar
Plamenka

Bicikel je napisal/a:
Ni problem v tem, da uporabljaš/uporabljajo neizolirana semena. Problem je, ko potem dajejo/prodajajo semena iz teh plodov naprej pod istim imenom. Potem se kar naenkrat pojavi množica različnih "sort" z istim imenom in delajo totalno zmedo. Internet k temu izdatno pripomore.
Tudi sam uporabljam neke sorte, ki jim ne vem določiti imena, ampak tega ne dajem naprej oz. če že, povem kako sem do tega prišel.

Točno tako, tega je žal vse več. Crying or Very sad
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Žlehtnoba je napisal/a:
V tem oziru tudi prezimujem par vrst čilijev, za katere sem nekje prebral, da so menda po treh letih neobčutljivi za križanje (o tem bi znal kdo kaj več povedati).

Jasno da ni res, križa se lahko zmeraj, če so izpolnjeni pogoji (ustrezna sorodnost rastlin, da se sploh lahko). Torej še en urbani mit oz. rekla-kazala Rolling Eyes
Uporabniški avatar
Plamenka

Pravkar sem ugotovila, da poleg zelenjavca.si tudi Čili Pipp prodaja nekatera neizolirana semena čilijev. Shocked Vse po isti ceni, izolirana in neizolirana.

Doslej sem mislila, da uradni prodajalci prodajajo samo izolirana semena. Ali kdo ve, kako je v tujini? Doslej nisem opazila, da bi kdo napisal, da prodajajo tudi neizolirana. Včasih kje piše, da niso še stabilna.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pred leti sem gledala tujo oddajo o čilijih kjer je bilo tudi povedano, da po treh letih ni več nevarnosti križanja čilijev.

tudi pri meni cvetovi niso izolirani. se pa rada križajo to pa res a eni več drugi manj. bishop krow je naprimer spremenil obliko v majhno bučo a čez 2-3 leta jo je znova zastavil v karakteristično kapo bishopa.

kot pravi žlehtnoba zanimivo je odkriti po naključnem križanju eno čisto novo obliko , barvo in ostrino. pri meni so tako nastale oblike z "hudičevim rogom"-karakteristika zelo ostrih čilijev (na vrhu - polkrog ob njem špičast izrastek podoben kozjem rogu). že pogled nanj vznemiri brbončice a ko proboš ugotoviš, da je oster. zelo oster. koliko skovilov ima? nimam pojma. veliko, zelo veliko.

do te "nove" sorte sem prišla tako, da sem med čilije sadila malo oranžno papričico misleč, da bo ostra. ugotovila sem nasprotno. papričica ni nalezljiva križanja z čiliji ampak obratno. najprej je čili, ne vem kateri (moja nedoslednost) dobil oranžno barvo, a lupina je bila izredno tenka. vsako leto naprej sem znova sejala in sadila ta iste med papričice. že 2 ali 3 leta so ti prejšnji z tenko lupino dobili lepo mesnato ovojnico, ostrino ohoho in rog na vrhu. če ne bi imeli roga bi izgledali kot oranžna mala papričica iz lidla. predvidevam, da je vplivalo še kakšno križanje glede na ostrino. ob teh mojih novitetih me prešine misel na lovce na čilije, kateri se izpostavljajo nevarnostim pragozdov da odkrijejo nove vrste.

zakaj se želijo čiste sorte čilijev? žlehtnoba, to ni kapric posameznika ampak zagotovilo, da veš da bo rastlina prav taka kot je opisana. karakteristika rastline, enako kot pedigre za psa, saj ta garantira kakšnega psa si nabavil (vsaj 99 proc.). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
thag

Jaz sem opazil veliko semen, ki se prodajajo kot F1, Prvic sem pa to opazil v Agrarii v Miljah.
Dokler bodo kupci za taksna semena, bodo tudi prodajalci._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
thag

Kot se jay razumem v genetiko, tistih nekaj člankov, ki sem prebral, je pri vzreji nove sorte potrebna selektivnost. Zakaj se govori o F1,2,3,4 itd. plodovih?
Kot jaz razumem z križanjem ali ročno ali naravno cvetni prah neke vrste denimo habanerota, nanesemo na cvet druge rastline npr moruge. Ta cvet se bo razvil v plod, kateri, bo to leto oblike moruge a bo nosil genski zapis habanerota v semenih. Naslednje leto ko bomo naredili rastlino iz teh semen, se bo šele videlo kaj bo kaj, niti ni nujno, da so vsa semena nosilci novega genskega zapisa, saj ni nujno da se celotna plodnica opraši ( tako razumem jaz )
Torej naslednje leto, ko sadimo tega hibrida F1, moremo prvo paziti, da se spet ne križa s čim drugim, torej moramo izolirati, ko se tvorijo plodovi, pa selekcionirati, kateri plodovi so nam všeč za nadaljno rejo. Vedeti moramo, kot je napisano v članku, ki ga je prilepil bickel, da tej plodovi so še vedno nosilci genov habanerota in moruge, kar pomeni, da v naslednjem letu se
laho zgodi, da so plodovi podobni morugi in mogoče habanerotu. Zato je tako pomembna izolacija in stabilnost semena.
Yato se zgodi, da tretje leto imamo spet neke "normalne" sorte ampak le te so nosilci tujih genov.
No tako jaz razumem reč, stvar sem po kmečko napisal in morda se motim._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Odgovori