Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, vrečkica s temi zrni je v zbirki vsaj tri leta, morda več. Koliko so bila zrna stara, ko jih je kdo dal v vrečkico, ne vem.

Brbr, jaz tako zelo pogrešam tisto tvojo razpredelnico hlipanje hlipanje hlipanje hlipanje .
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Glede na barvo se mi je zdelo, da je že bolj oldtimer Very Happy

Razpredelnico bom obnovila, obljubim. Čeprav veliko fižolov na sliki nimam več. No, mogoče jih ima pa kdo drug.

Za tegale tvojega neznaca bom pogledala stare fotke, mogoče ga kje najdem..._________________naredimo svet lepši
brbr

Če primerjam tegale tvojega z visokimi z moje razpredelnice, bi lahko bil pod številko 52 (Justa).

IMG-20240522-133956

To je seme iz 2023, zato je barva svetlejša, ampak oblika in vzorec je pa podoben tvojemu, ali pa imam samo jaz prebujno domišlijo Embarassed
Kaj pravi glas ljudstva?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona

Hvala za pomoč. Justa ni, ta je manjši. Jaz sem osumila med visokimi 22, 46 in 63. Kaj praviš? Pa vidim, da je 46 flagg in ga takoj izločam, ga imam in ta ni to.
brbr

22 in 63 gotovo ni... Ta dva sta okrogla. Tvoj je bolj ledvičaste oblike in bolj ploščat.

P1250076
št.22

P2110035
št.63

Če so semena zelo stara, so gotovo tudi manjša (posušena) kot sveža.

Kakor koli, če ti bodo semena vzklila, jim postavi preklo, za vsak slučaj. Potem pa ga bomo spremljali in študirali. Saj sva se v lanskem letu malo naučili kaj vse je pomembno pri identifikaciji fižolov, a ne? Bova pač preverili, kaj/če sva se naučili Embarassed

Moja Justa je že zunaj... Goji jo pa tudi AB (za tega vem), ki bo lahko priskočil na pomoč s kakšnim podatkom._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona

Posadila in postavila preklo, seveda. Kar bo, bo. Se kar trudim vestno voditi podatke o fižolih v zbirki, zato me tale še bolj jezi. Bom povedala, kaj se bo dogajalo z njim.
brbr

Javi, ko/če bo vzklil, da začneva z raziskavo.
Jaz bom Justo za vsak slučaj že začela spremljati..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona

Letos so se smrdljivci spravili na nekatere fižole. Par sort sem posadila le po nekaj zrn, tudi deset let starih, da ne bi ostala brez teh sort. Mislite, da bodo od smrdljivcev skrivenčena zrna kalila, če jih shranim? Ali jim smrdljivci izpijejo toliko moči, da ne bo nič?Nazadnje urejal/a Melona 18 Avg 2024 06:01; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za poskusiti je. Od fižolarja preluknjani menda vseeno vzklijejo, mi je dejala moja dobaviteljica krompirja, morda tudi ti tvoji ne bodo toliko okrnjeni, da bi jih onemogočilo. Par jih iz radovednosti posadi, čim bodo primerno zreli.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če kalček ni uničen jn je vsaj nekaj hranil, bodo. Če so zelo dragocena, bi nila smiselna predvzgoja v lončkih, kjer jim je lažje zagotoviti optimalne razmere.
Odgovori